logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System ISOMAX - jak zainstalować rurki w dachu do ogrzewania CO i CWU?

kowal666 21 Cze 2010 17:52 4308 8
  • #1 8214619
    kowal666
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,

Ponieważ przymierzam się do budowy domu, to bardzo dużo ostatnio czytam o energooszczędnych metodach ogrzewania zarówno CO jak i CWU.
    Pozwoliłem sobie założyć nowy temat ponieważ nie mogę nigdzie znaleźć praktycznych porad i dyskusji na temat systemu działającego na zasadzie ISOMAX.
    Generalnie idea jest bardzo prosta, wydaje się również, że system może być wykonany bardzo niskim nakładem finansowym. Polega to na tym aby między izolację a dachówkę włożyć rurkę wypełnioną czynnikiem w obiegu zamkniętym, który będzie zbierał ciepło z powierzchni dachu.

Ponieważ budowę chcę prowadzić możliwie jak najbardziej systemem gospodarczym, to wydaje mi się że zastosowanie takiego rozwiązania może być bardzo opłacalne.
    Napotkałem jednak na magiczny brak informacji w internecie o tym rozwiązaniu. Być może znajdą się forumowicze, który mogą udzielić praktycznych porad jak to zrealizować.
    Nie wiem jakich użyć rurek, jakiego czynnika itp.
    Wspomniana wyżej firma opisuje, że z takiego uzwojenia można w lecie wyciągnąć nawet 85st.C w lecie. Czy w takim wypadku rurka ALUplex się sprawdzi z czynnikiem w postaci Glikolu.
    W gwoli informacji pragnę zaznaczyć, że planuję dom parterowy w kształcie L z dachem pod kątem 30st. dach na większej części zwrócony będzie idealnie na południe, zatem myślałem o dwóch pętlach, jednej w połaci skierowanej na południe a drugiej w połaci skierowanej na zachów, z niezależnym sterowaniem dla każdej z pętli. Chciałbym wykonać instalację, która będzie pracowała całorocznie, podłączonej do zbiornika akumulacyjnego o pojemności ok 2000 l.

Jeśli ktoś ma materiały lub wiedzę, które mogłyby pomóc w realizacji tego projektu to bardzo proszę o podzielenie się nimi.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i ludzi dobrej woli.
  • #2 8214709
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 940
    Między izolacją a (blacho-)dachówką jest wolna przestrzeń do wentylowania ocieplenia (tam ma lecieć powietrze od podbitki do kalenicy) i słabo widzę to ogrzewanie, w zimie jeszcze gorzej.
  • #3 8214779
    kowal666
    Poziom 2  
    Ponieważ będzie to parterówka z poddaszem nieużytkowym to izolacje termiczną planuje zrobić na stropie parteru bezpośrednio, a nie pod połacią dachu jak robi się to zazwyczaj. Poza tym rozwiązanie to jest jednak stosowane, także wygląda na to że tą szczelinę można wykoszystać, tym bardziej że rurki, z tego co widziałem, układa się z rozsatawem.... (no właśnie jakim) także cyrkulacja powietrza jest możliwa w dalszym ciągu.
  • #4 8214910
    norbert-l
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Gdyby w rzeczywistości było by to dobre rozwiązanie , to na rynku już dawno by byli wykonawcy dachów solarnych . A jeżeli jestem w błędzie to zgłoś to do urzędu patentowego i będziesz bogatym człowiekiem . A jak już będziesz bogaty to zrobisz ze swojego dachu co tylko będziesz chciał bo i tak będziesz wtedy żył na kolorowych wyspach .
    Odłączam się od tematu . Pozdrawiam .
  • #5 8214986
    kowal666
    Poziom 2  
    Hmmm... Tu nie chodzi o patenty i dyskusje o wyższości tego rozwiązania od solarów, tylko o jak najtańsze odebranie ciepła ze słońca. Jeśli ktoś ma jakieś praktyczne porady lub wiedzę to proszę o pomoc, a jesli ktoś chce tylko pisać, że wszytko jest do d... to prosiłbym o nie zaśmiecanie tematu.
  • #6 8216322
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    Proponuję jeszcze taniej: 200-300 mb węża ogrodowego rozwinąć na dachu bądź w ogrodzie.
  • #7 8216400
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    Rury pod dachem - nic z tego. Ktoś już tego próbował na innym forum i nie wyszło.
  • #8 21616914
    piokurdziel
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Na początku chciałem kolektory słoneczne instalować. Ale im dłużej się zastanawiam, to dochodzę do wniosków:
    1. Po co mi kolektory heat pipe etc., jak mam 400 m² rozgrzanej dachówki o temperaturze 100⁰
    2. Promiennikiem i źródłem ciepła będzie dachówka

Zastanawiam się tylko, czy rury kłaść na dachówce, czy pod dachówką (bardziej estetycznie) i będę odzyskując ciepło schładzał poddasze.
    Co o tym myślicie?

Dodano po 14 [minuty]:

>>8214619 https://youtu.be/r04IYnEUyRg?si=QHvUKdF-TDFsWyn6 Da się i działa
  • #9 21619836
    piokurdziel
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Rura alupex 16
    Dane techniczne Wartość
    Temperatura maksymalna 90 °C
    Temperatura awarii 100 °C
    Współczynnik wydłużalności liniowej 0,023–0,025 mm/m×K
    Przewodność cieplna 0,43 W/m×K

Chyba dużo lepsza będzie miedziana ze względu na przewodność cieplną.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat instalacji systemu ISOMAX, który polega na umieszczeniu rurki wypełnionej czynnikiem w obiegu zamkniętym pomiędzy izolacją a dachówką, aby zbierać ciepło z powierzchni dachu. Użytkownicy wyrazili wątpliwości co do efektywności tego rozwiązania, wskazując na problemy z wentylacją i brakiem wykonawców dachów solarnych na rynku. Autor tematu poszukuje praktycznych porad dotyczących użycia odpowiednich rurek i czynnika, a także podkreśla, że jego celem jest ekonomiczne podejście do budowy domu. W odpowiedziach zasugerowano alternatywne metody, takie jak wykorzystanie węża ogrodowego na dachu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA