logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Izolacja rur CO w ziemi - jak uszczelnić i ograniczyć straty ciepła?

pawlik118 04 Sty 2025 22:16 4635 28
  • #1 21377415
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Cześć
    Kilka lat temu przeprowadziłem rury od ogrzewania CO z domu do warsztatu.
    - 1,2m pod ziemią
    - 2x PEX 25mm
    - każda rurka w otulinie w pianki polietylenowej o grubości ścianki 9mm (tej do rur)
    - obie rury włożone w jeszcze jedną dużą otuline piankowa o średnicy ok 90mm i grubości około 10mm.
    - wszystko razem w rurze kanalizacyjnej PVC 110mm
    - długość rurociągu pod ziemią - około 10m

Niestety nie podsypałem piaskiem i rura zewnętrzna jest nieszczelna, podczas deszczu z jej wnętrza wycieka woda (działa jak drenaż).
    W związku z tym otuliny piankowe rur leżą w wodzie.

Chciałbym ograniczyć straty ciepła.

Czy znacie jakiś sposób jak temu zaradzić? Najchętniej wlałbym do tej zbiorczej rury jakąś "piankę" która się w niej rozpręży i wszystko szczelnie wypełni.
    Macie jakiś pomysł co zastosować?
  • #2 21377517
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Ja właśnie lada dzień będę kombinował z przerzuceniem ogrzewania z domu do warsztatu i znalazłem rozwiązanie UPONOR ECOFLEX VARIA ale cena zabija........ Chętnie przyłączę się do Twojego tematu co można wymyśleć mądrego.
  • #3 21377623
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3822
    Chyba najprościej wsadzić rury PEX 25 wraz z otuliną w odpowiednie odcinki rur PCV (kanalizacyjnych lub drenarskich bez otworów) i całość wypełnić pianką PUR. Przy rurociągu o długości kilku czy kilkunastu metrów koszty nie będą znaczne. Zapewniam, że wygląda i działa jak UPONOR ECOFLEX VARIA, ale kosztuje znacznie mniej. Gotową zaizolowaną rurę warto zasypać keranzytem. Poza świetnymi walorami termicznymi, ten materiał to lekki i sprawny drenaż.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21378278
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2107
    pawlik118 napisał:
    Czy znacie jakiś sposób jak temu zaradzić?

Najlepiej odkopać i położyć nową rurę do tego dedykowaną. 110 zł/ metr wydaje się drogo?
    A dotychczasowe rozwiązanie było tańsze? 2xpex 25 , 2x otuina 28, 1x otulina 90mm , rura kanalizacyjna 110 wychodzi min 60 zł/mb bez robocizny. Tanio i niedobrze, bo trzeba robic drugi raz. A ile kasy juz poszło na grzanie ziemi ???
    łatanie tego nie da żadnej 100% pewności, ze za rok będzie podobnie.
  • #5 21378797
    MORT
    Poziom 26  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    pawlik118 napisał:
    Czy znacie jakiś sposób jak temu zaradzić?

Najlepiej odkopać i położyć nową rurę do tego dedykowaną. 110 zł/ metr wydaje się drogo?
    A dotychczasowe rozwiązanie było tańsze? 2xpex 25 , 2x otuina 28, 1x otulina 90mm , rura kanalizacyjna 110 wychodzi min 60 zł/mb bez robocizny. Tanio i niedobrze, bo trzeba robic drugi raz. A ile kasy juz poszło na grzanie ziemi ???
    łatanie tego nie da żadnej 100% pewności, ze za rok będzie podobnie.

Masz jakieś sprawdzone konkretne rozwiązania/rury dedykowane? Bo ja tak jak wspomniałem znalazłem tego Uponora.
  • #6 21379063
    pawlik118
    Poziom 34  
    W moim przypadku rozkopanie wiąże się z wywaleniem kostki sprzed domu + otwór 1,2m x 40cm więc góra ziemi i brudu. Nie uśmiecha mi się to niestety więc szukam innego rozwiązania.
    Teraz robiąc z PCV 110 obkleiłbym jej wszystkie łączenia bitumiczną taśmą z aluminium do naprawy dachów.
  • #7 21379171
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Ile jest tych łączeń rur 110
  • #8 21380542
    pawlik118
    Poziom 34  
    Miałem odcinki 2m, więc łączeń będzie z 10szt (licząc kolanka i odejścia pionowe)
    Obok mam też rurę PCV 50 (na kable) i z niej także leci woda.
  • #9 21381044
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Powtarzam, w pewny sposób nie da się tego naprawić bez odkopania i zrobienia na nowo za pomocą rury do tego dedykowanej, może być wspomniana Uponor Ecoflex Varia.
  • #11 21382467
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Już była tu wymieniana marka Uponor , nawet wychodzi taniej na znanym portalu aukcyjnym, ok 108 zł brutto/mb
  • #12 21382499
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    pawlik118 napisał:
    Miałem odcinki 2m, więc łączeń będzie z 10szt (licząc kolanka i odejścia pionowe)
    Obok mam też rurę PCV 50 (na kable) i z niej także leci woda.

Rury PCV szare nie nadają się do układnia w ziemi.
    Do ziemi nadają się tylko rury pomarańczowe w odpowiedniej wytrzymałości (sztywności obwodowej) oznaczanej jako SN....
    SN2, SN4 .... SN16
    Im wyższa wartość tym rura jest bardziej wytrzymała.
    Zastosowanie takich rur ma szczególne znaczenie jeżeli rury są ułożone na tereni, po którym poruszają się pojazdy.

Historie o wkładaniu PEX-a do rury PCV i zapiankowaniu to można sobie wsadzić między bajki.

Jednynym rozsądnym rozwiązaniem jest montaż rur preizolowanych. Rury takie mają odpowiednią wytrzymalość ze względu na to, że zewnętrzna rura osłonowa jest rurą karbowaną, a jednocześnie jest możliwość ich wyginania, aby móc ułożyć je w jednym kawałku od punktu A do punktu B. Dzięki czemu możliwości, aby woda gruntowa dostawała się w warstwę ocieplenia.
  • #13 21382974
    pawlik118
    Poziom 34  
    Problem zatem jest zdiagnozowany. Fajnie by było znaleźć rozwiązanie nie wymagające rozkopywania podwórka z kostką przed domem.
  • #14 21383003
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Przecisk może nie wymagać rozkopywania podwórka, ale czy to jest wykonalne?Wyobrażam to sobie gdy odcinek jest w lini prostej , rozpoczyna i kończy się w piwnicy. Technologia kosmiczna, to i cena też będzie astronomiczna.
  • #15 21383150
    pawlik118
    Poziom 34  
    Rozwiązanie godne rozważenia. U mnie jednak się nie uda, po drodze są w sumie trzy kolana (rury przechodzą pod fundamentem i wychodzą pionowo z podłogi warsztatu). W dodatku blisko jest studnia układana z kamieni.

Zostaje chyba tylko rozkopanie, co też biorę pod uwagę.
  • #16 21383306
    Mobali
    Poziom 43  
    pawlik118 napisał:
    Rozwiązanie godne rozważenia...
    Nie wiem czemu tak wzbraniasz się przed najprostszym i najbardziej racjonalnym rozwiązaniem. Tu raczej nie ma co dywagować - poczekaj do wiosny, zleć albo wykonaj wykop i zrób to porządnie. A czy wybierzesz rurę preizolowaną czy zrobisz to inaczej, to już zupełnie inna kwestia. Wszelkie kombinacje (jak na przykład przecisk) skończą się tylko wywindowaniem kosztów w kosmos. A jak zrobione w środku i tak nie sprawdzisz.
    Plumpi napisał:
    Historie o wkładaniu PEX-a do rury PCV i zapiankowaniu to można sobie wsadzić między bajki.
    Być może. Jednak znam w okolicy kilka takich odcinków zrobionych z wykorzystaniem karbowanej rury do drenażu. To bardzo proste, tanie i działa bezawaryjnie od lat. No, ale zrobisz jak zechcesz. Autor także ma wolny wybór.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21383462
    pawlik118
    Poziom 34  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Podsumowując - pytając miałem nadzieję, że istnieje jakaś "piana" którą można wlać w rurę i która "urośnie" w środku wypełniając wszystko szczelnie. To byłoby najprostsze i najszybsze rozwiązanie.
    Co do zrobienia porządnie, to zostaje odkopanie. Mam już serdecznie dość kopania wokół domu, bo to zawsze bałagan i dużo pracy. Wykop byłby w ciągu komunikacyjnym gdzie jest dojście do domu. Grunt gliniasty, który nie od razu się zagęszcza, a po deszczu dużo błota.
  • #18 21384313
    Mobali
    Poziom 43  
    pawlik118 napisał:
    Grunt gliniasty, który nie od razu się zagęszcza, a po deszczu dużo błota.
    I na to jest rada - można użyć "skoczka", a zamiast zasypywać wykop gruntem rodzimym, użyć keramzytu, albo żwiru z piaskiem. Jest zdecydowanie czyściej, osiada świetnie i stanowi doskonałą warstwę pod ciągi komunikacyjne (chodniki, czy kostka). Na taki wykop potrzebujesz około 2-2,5 kubika materiału, więc nie tak dużo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21384525
    pawlik118
    Poziom 34  
    Wykop 10m x 1,2m x 0,4m wyjdzie około 4 kubiki. Ale to warte rozważenia, z tym, że zostaje góra ziemi do wywiezienia. Może tak zrobię. Gdyby to zasypać żwirem, to przy okazji powstałby fajny drenaż w tym miejscu.
  • Pomocny post
    #20 21384563
    Mobali
    Poziom 43  
    pawlik118 napisał:
    Wykop 10m x 1,2m x 0,4m wyjdzie około 4 kubiki.
    Opieram się na praktyce - zwykle na 10 metrów wykopu idzie około 2,5 kubika zasypki. Choćby dlatego, że wykop nigdy nie jest idealnie równy, a rura tez ma kubaturę.
    pawlik118 napisał:
    ...zostaje góra ziemi do wywiezienia.
    Wcale nie tak dużo. Wyjdzie warstwa kilku centymetrów na około 50 metrach kwadratowych trawnika. Po zagrabieniu zarośnie szybko i do końca lata nie zostanie nawet ślad. Ale jeśli nie masz nawet tyle miejsca do rozsypania, to przecież wywieziesz ją tym samym transportem, którym przyjechał żwir.
    pawlik118 napisał:
    ...przy okazji powstałby fajny drenaż w tym miejscu.
    Dokładnie to samo wskazałem już na początku, we wpisie #3. Polecam, szczególnie przy gliniastych i słabo przepuszczalnych gruntach. Polecany przeze mnie keramzyt można zresztą zakupić także wysyłkowo, w workach big-bag i obejść bez wywrotki. Materiał jest bardzo lekki, więc samo zasypywanie nie byłoby ciężką i skomplikowaną pracą. Także efekt izolacji termicznej keramzytu jest nieporównywalnie lepszy w stosunku do żwiru i gruntu rodzimego.

U mnie też grunt gliniasty, więc z powodzeniem stosuję zasypywanie wszelkich wykopów materiałem przepuszczalnym. Zwykle na dno daję keramzyt, jeśli zależy mi na lepszej izolacji i dobrym drenażu (rury, artoty, itp). Na keramzyt na górę sypię zwykły żwir okrągły, a na to kilka centymetrów ziemi z wykopu (pod trawnik). Jak wykop jeszcze nieco osiądzie, ponownie podypuję rodzimym gruntem w miejscach, które tego wymagają. Do wykopów używam minikoparki. Praca jest szybka, precyzyjna i bardzo "czysta". Zasypuję zależnie od potrzeb minikoparką lub ręcznie. Do ubijania i zagęszczania zasypki używam także minikoparki z założoną "skarpówką" (taka szersza i cięższa łyżka). Wykonanie dziesięciometrowego wykopu to praca, którą da się wykonać przed poranną kawą. Potem ułożenie, zasypanie i ubijanie. Całość ma gotowo to mniej niż dniówka. Nie ma się czego obawiać ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21384609
    pawlik118
    Poziom 34  
    Podoba mi się ten keramzyt. Masz jakieś polecone miejsce skąd wziąć? W Leroyu jest 2m3 za 1200zł.
  • #22 21385374
    MORT
    Poziom 26  
    Poszukaj lokalnie np na OLX. Ja kupowałem pół roku temu frakcję 8-20 to płaciłem 300zł za bigbaga.
  • #23 21385680
    Mobali
    Poziom 43  
    pawlik118 napisał:
    Masz jakieś polecone miejsce skąd wziąć?
    Szukaj na serwisach ogłoszeń lokalnych. Sam kiedyś zamawiałem a aledrogo kurierem, bo akurat cena bardzo dobra była. Kupiłem trzy worki bog-bag z dostawą. Wtedy opłaciło się bardziej niż wożenie lokalnie ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21385702
    pawlik118
    Poziom 34  
    Tak jeszcze zapytam. Czy ten keramzyt jest nasiąkliwy? Bo tak się zastanawiam, na ile spadnie jego izolacyjność cieplna jak nasiąknie wodą w ziemi
  • #25 21385708
    Mobali
    Poziom 43  
    Keramzyt bardzo słabo chłonie wilgoć, a jeśli zostanie zamoczony, to bardzo szybko wysycha. Zwilżenie dotyczy zresztą tylko zewnętrznej powłoki keramzytowych bryłek. Wewnątrz pozostaną suche, dlatego zachowują wysokie własności izolacyjne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 21385816
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    Sypanie keramzytu w wykop to nie lekka przesada? Nie zamuli go po kilku latach?
  • #28 21386325
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    @Mobali ale przy drenażu to stosuje się chyba geowłókninę? Aby zapobiec zamulaniu. Tutaj nikt o tym nie wspomniał, chyba, że przeoczyłem. A jeśli nie ma geowłókniny to po co drogi keramzyt jak po zamuleniu będzie tak samo jakby zasypać ziemią.
  • #29 21386457
    Mobali
    Poziom 43  
    pllub napisał:
    ...po zamuleniu będzie tak samo jakby zasypać ziemią.
    Nie było sensu wspominać o geowłókninie, bo akurat drenaż nie jest główną funkcją tej inwestycji. Poza tym zapewniam, że "tak samo" jednak nie będzie. Klasyczny drenaż z grubą warstwą podsypki nigdy nie zatka się na amen. Zresztą geowłóknina także w końcu zamuli się. Z tą różnicą że gruba warstwa zamulonej podsypki będzie działać dalej (choć z mniejszą skutecznością) ale zamulona włóknina jest po prostu do wymiany - bo nie działa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące izolacji rur CO umieszczonych 1,2 m pod ziemią, które są nieszczelne i powodują straty ciepła. W odpowiedziach zaproponowano różne rozwiązania, w tym użycie rur preizolowanych, takich jak Uponor Ecoflex Varia, oraz wypełnienie przestrzeni pianką PUR. Inni sugerowali, że najlepszym rozwiązaniem byłoby wykopanie i wymiana rur na dedykowane, co zapewniłoby trwałość i efektywność. Wskazano również na możliwość użycia keramzytu jako materiału zasypowego, który poprawia izolację termiczną i drenaż. Użytkownik wyraził obawy dotyczące konieczności rozkopywania terenu oraz związanych z tym prac, ale ostatecznie rozważał wykopanie i zastosowanie keramzytu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA