logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel OMEGA '95 - Jak zmienić język komunikatów komputera pokładowego?

ziko77 31 Sie 2004 00:59 8018 10
REKLAMA
  • #1 823815
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    Witam,

kupiłem takowy samochodzik wczoraj i mam pytanie: czy jest możliwe i w jaki sposób zmienić język komunikatów komputera na inny niż niemiecki.

Nie znam tego autka, i co za tym idzie nie wiem czy to jest wogole możliwe, ale z punktu widzenia elektronika pewnie jest to możliwe.

tak więc jeśli ktoś by mi podpowiedział jak to zrobić, byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam.

PS. silnik 2.0 16v automat...
    jeśli takowe informacje były by potrzene.

ewentualne nowinki techniczne w tym samochodzie mile widziane :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 825624
    czmiel
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Zajedź do warsztatu na komputer, niedawno zmieniałem z Bossemjęzyk w VW z niemieckiego na angielski, a były jeszcze: francuski :P :), symbole i chyba czeski(!), ale głowy nie dam za ten ostatni, cała operacja trwała ok 10 min.
  • REKLAMA
  • #4 825742
    Przemo_TrN
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    ziko77 ile dałeś za Omcie i z jakiej miejscowości w Niemczech sprowadziłeś autko?? pytam z ciekawości:)
  • REKLAMA
  • #5 826135
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Może ktos mi zrzut 93c46 z tego komputerka zrobić na angielskim menu. Bo siedziałem trochę nad tym i jedyne co się udało mi wykombinować to blokowanie poszczególnych opcji.
  • #6 829845
    ziko77
    Poziom 23  
    omege mi koles przywlokl z waiden chyba...w sumie kosztowala mnie 18 tys. ....95r automat, nie bita....brak tylko nawigacji i skory :d poza tym autko rewelacja.....a wracajac do komputera to jesli tak szybko zmienili jezyk w serwisie to pewnie jest na to jakis patent :) bo gdyby wiciagali pamiec to chyba by im zajelo wo wiecej czasu...
  • #7 830279
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 191
    Witam Jedziesz do serwisu Opla tam podłączaja Ci Techa 5 minut jak maja za....tą wprawe i masz przestawiony. Acha zapomniałem najważniejszej rzeczy, wykasuja cie niemiłosiernie (ok. 150 zł jak pójdzie dobrze) :D Jesli chcesz miec to taniej zrobione to szukaj warsztatów które zajmuja sie elektroniką samochodowa i mają oczywiscie Techa (innej możliwości poza Techem nie ma, chyba że zabawa z programowaniem pamiąchy). Powinni zedrzec z Ciebie mniejsze pieniądze. W Poznaniu biora 50 zł za taka zabawe w takim warsztacie. Powodzenia!!
  • #8 834795
    ziko77
    Poziom 23  
    hmm...nawet 50 pln wolalbym zaoszczedzic robiac to wlasnymi silami....tylko gdyby mi ktos podpowiedzial jak....
  • #9 835508
    hubert7063
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    witam, w sumie to nie problem pod warunkiem ze masz wsad do pamieci, mialem podobny problem z bebnami do ksero sprzet troche inny ale zasada ta sama,musisz miec programatorek do eepromu, jak chcesz oszczednie to najlepiej zrobic samemu (ja tak zrobilem) pelno opisow znajdziesz, nawet tu na elektrodzie, wychodzi grosze :) potem trzeba tylko wyciagnac eeproma podlaczyc go do tego programatorka, wyczyscic to co na nim siedzi i wrzucic nowy programik z np. angielskim menu, jesli nigdzie nie znajdziesz takiego wsadu mozna jesli jest mozliwosc zczytac co trzeba z innego opelka który ma takie menu jak chcesz, na zasadzie j.w. pozdrawiam i powodzonka.
  • #10 848020
    Stary_Wilk
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam. Z tego co pamietam to jezyk komunikatora miesci sie w zawartosci eepromki 93C46 usytuowanej na plytce wyswietlacza. Wystarczy wiec wylutowac pamiec i przeprogramowac. Oczywiscie wczesniej zalatwiajac sobie zawartosc z odpowiednim jezykiem...
  • #11 849399
    ziko77
    Poziom 23  
    no to juz jestem prawie w domu, jeszcze przydalby sie ktoś z forumowiczow posiadajacy zrzut takowego pliku.....jesli ktos mialby bede wdzieczny.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Opla Omegi z 1995 roku z silnikiem 2.0 16V automat pyta o możliwość zmiany języka komunikatów komputera pokładowego z niemieckiego na inny. W odpowiedziach wskazano, że zmiana języka jest możliwa poprzez podłączenie samochodu do serwisu Opla lub warsztatu wyposażonego w interfejs diagnostyczny Tech2, co trwa około 5-10 minut i kosztuje od około 50 do 150 zł. Alternatywnie, można samodzielnie przeprogramować pamięć EEPROM 93C46 znajdującą się na płytce wyświetlacza komputera pokładowego. Wymaga to wyjęcia układu, użycia programatora EEPROM oraz wgrania odpowiedniego wsadu z wybranym językiem. Brak jest gotowego pliku z angielskim menu, ale można go pozyskać poprzez zrzut pamięci z innego Opla z pożądanym językiem. Dyskusja podkreśla, że zmiana języka odbywa się na poziomie zawartości pamięci EEPROM, a nie przez prostą konfigurację w menu. Wskazano również, że w innych markach (np. VW) podobne operacje są możliwe i szybkie.
REKLAMA