logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak cofnąć silnik krokowy od regulacji gazu, gdy trzpień się wysuwa?

ravelation 24 Cze 2010 20:50 5604 13
REKLAMA
  • #1 8227987
    ravelation
    Poziom 21  
    Ocena: 163
    Witam.
    Wysunął mi się całkowicie silnik krokowy od regulacji gazu.Jak mam go teraz cofnąć aby się zmieścił w obudowie? Jak tylko podłączę wtyczkę to dalej wysuwa trzpień...
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8227997
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 8228071
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    W nowych wolno wciskać tłoczek na chama. A skoro centralka tylko wysuwa to znaczy że coś jest źle; po zresetowaniu powinna go ustawić wpierw w pozycji skrajnej, a zaraz potem wykręcić na ustaloną programowo ilość kroków. Chyba że mi się coś poplątało...
  • REKLAMA
  • #4 8228136
    ravelation
    Poziom 21  
    Motronic napisał:
    Testerem silników krokowych.

Nie dysponuję takowym.

Wciskanie na siłę też wykluczam.
    Dziwne jest,że centralka dąży do zamknięcia zaworu skoro silnik potrzebuje gazu aby zapalić.Taki właśnie był powód rozmontowania zaworu-nie mogłem zapalić.
    Mogę założyć zwykły manualny register zamiast s.krokowego?
  • REKLAMA
  • #5 8228323
    robokop
    Możesz. Centralka nie ma możliwości ustalenia skrajnej czy aktualnej pozycji położenia trzpienia regulacyjnego silnika po zgubieniu zawartości pamięci - dlatego go wysuwa, stuka nim przez zaprogramowaną chwilę, co w domyśle ma spowodować całkowite wysunięcie tłoczka w pozycję skrajną a następnie wsuwa go do określonej ilości kroków silnika, ustawianej programowo w centralce. Daj szansę - pozwól wysunąć trzpień i zaczekaj (dociskając go lekko palcem) aż zacznie go cofać. Profilaktycznie wcześniej reset poprzez wyjęcie bezpiecznika.
  • REKLAMA
  • #6 8228503
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1374
    Czasami można podpiąć pod krokowca wtrysku a czasami nie pasuje wtyczka.
  • #7 8228995
    michalvbc
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Spróbuj go nie wcisnąć lecz wkręcić. A jak masz problem z instalacją i obstawiasz że to silniczek krokowy to podpięty obserwuj a w miejscu niego włóż palec i gazuj. Zobaczysz czy działa.
  • #8 8229030
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ocena: 211
    Czasem pomagały czary-mary ze stacyjką i klemą tylko trzeba to robić w odpowiedniej kolejności i zależy jaka jest logika sterownika. Wkręcanie bym odradzał, bo można oberwać plastik który stabilizuje trzpień
  • #9 8229119
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 8229209
    robokop
    Motronic napisał:
    Jak wkręcić, jak na trzpieniu jest wcięcie zaś na korpusie płetwa?
    Bo to porada z "tego" gatunku.
  • #11 8230577
    ravelation
    Poziom 21  
    Założyłem manualny regulator z innego auta, mam nadzieję że jak go przykręcę to centralka będzie przeciwdziałać czyli "wkreci" trzpień do środka.
    edit :g-prawda :-)
  • #12 8231671
    KS2507
    Poziom 23  
    Ocena: 125
    [quote="michalvbc"]Spróbuj go nie wcisnąć lecz wkręcić. A jak masz problem z instalacją i obstawiasz że to silniczek krokowy to podpięty obserwuj a w miejscu niego włóż palec i gazuj. Zobaczysz czy działa.[/quote

Po wkręceniu będzie nadawał się tylko do kosza!!!

Gdy odpalisz silnik na ręcznym zaworze to krokowy powinien się schować.
  • #13 8231886
    ravelation
    Poziom 21  
    może komuś się przyda:

silnik krokowy się schowa jak napotka opór.
    trzeba kilka razy powtórzyć operację, gdyż chowa się niewiele,trzeba wyciągać i wkładać bezpiecznik mocno trzymając trzpień aby się nie wysuwał tylko chował.

mimo to pozostaję przy manualnym zaworze gdyż zamierzam mu ukrócić apetyt na gaz.

dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • #14 8234620
    robokop
    robokop napisał:
    Daj szansę - pozwól wysunąć trzpień i zaczekaj (dociskając go lekko palcem) aż zacznie go cofać. Profilaktycznie wcześniej reset poprzez wyjęcie bezpiecznika.

Gdybyś czytał uważnie...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z silnikiem krokowym od regulacji gazu, który całkowicie się wysunął. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod, w tym resetowanie systemu poprzez wyjęcie bezpiecznika oraz delikatne dociskanie trzpienia, aby umożliwić jego cofnięcie. Wskazano również, że w przypadku problemów z silnikiem krokowym można rozważyć zamontowanie manualnego regulatora. Użytkownik zdecydował się na tę opcję, mając nadzieję, że centralka będzie w stanie cofnąć trzpień po jego przykręceniu. Wskazano, że silnik krokowy powinien schować się, gdy napotka opór, a operację należy powtarzać, aby uzyskać pożądany efekt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA