logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PMR Maxcom Wt350 - Antena i moc nadajnika, opinie użytkowników

seraf1 25 Cze 2010 22:43 10351 4
REKLAMA
  • #1 8232458
    seraf1
    Poziom 10  
    Witam,

planuję zakup radiotelefonu rozważam model: PMR Maxcom Wt350 w allegro "chodzą" po 190 zł.

Mam tylko kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników:
    - czy antenka w tym modelu jest wykręcana (chodzi o wymianę w przyszłości na inną)?
    - czy można zwiększyć moc nadajnika z 0,5W do 5W?

Sprzęt będzie stosowany raczej sporadycznie (do kontaktu z rodziną na łonie natury niż hobbistycznie).

Generalnie chciałbym zapytać, jak sprawuje się w użytkowaniu?
    A może macie inne propozycje za ok 200 zł?

--
    Pozdrawiam,
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #2 8232773
    tumeks
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam. PMR nie może mieć wymiennych anten (rasowanie sprzętu nielegalne), jak i również moc dopuszczalna to 0.5W , także więcej z nich nie wyciśniesz. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 8232992
    seraf1
    Poziom 10  
    Czytałem gdzieś, że niektóre modele na polski rynek są blokowane do 0,5 W (odbiegając od polskich przepisów)
  • REKLAMA
  • #4 8235445
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 244
    Zasięg łączności VHF i UHF najmniej zależy od mocy nadajnika. Od czego zależy bardziej - od anten i ich wysokości z obu stron łącza, od czego jeszcze - poszukaj, pisałem nie raz, poczytaj "Poradnik Ultrakrótkofalowca" (e-book, są rozdziały podzielone tematycznie). Większa mocc nadajnika to głównie szybkie zużycie akumulatorów, moc 0.5W często jest za duża (!), warto mieć radiotelefon z możliwością zmniejszenia mocy nadajnika (niektóre PMR też to miewają, podobnie choć rzadziej niż funkcję Dual Watch).
    Z tańszych radiotelefonów PMR446 "nie całkiem zabawkowych" można wymienić Intek 4040 (antena prawie nieskrócona 1/4 fali), Midland G9E też wydaje się być sensowny (ale jeszcze mało opinii), są i inne lepsze lecz zwykle droższe i często ustawiane tylko z komputera (specjalnym programatorem + oprogramowaniem).
    O przeró... naprawach :) anten PMR było, też pisałem, poszukaj.
  • #5 10499883
    walles93
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    @kondensator mógłbyś podać link do swoich postów odnoszących się do "napraw" anten PMR? Konkretnie też mam WT 350 i interesuje mnie naprawa anteny.
    Niestety właśnie zainteresowałem się tym tematem więc nie mam o nim pojęcia.
    Możesz też podpowiedzieć jaką przejściówkę wlutować i jaką dobrać antenę?
REKLAMA