logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus A6F - Kod 10 przy instalacji karty LAN Realtek na Windows XP

scarman20 30 Cze 2010 10:59 1487 4
REKLAMA
  • #1 8246505
    scarman20
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam. Nie mogę zaistalować karty sieciowej w laptopie Asus A6F. System XP wogole jej nie wykrywa, a poprzez reczne dodanie sterownika pojawia sie karta Realtek ale błąd kod 10 nie mozna uruchomic urzadzenia. Czytałem na forach że to dość pospolity problem w laptopach asusa, niektorym pomagalo zainstalowanie innych sterownikow niz ze strony producenta ale mi niestety nie pomogło. Pytanie teraz czy jesli to wina karty to czy w tym laptopie jest ona zintegrowana czy mozna ją wymienic? Podejrzewam ze moglo dojsc do zwarcia bo byly wygiete bolce w gniezdzie LAN.
  • REKLAMA
  • #2 8246675
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Uruchom jeszcze system Linux z Live CD. Dystrybucja dowolna, chodzi o sprawdzenie, czy to aby na pewno problem sprzętowy.
    http://www.livecdlist.com/

Pobierasz, nagrywasz, a następnie uruchomiasz z nagranej płyty komputer.
  • REKLAMA
  • #3 8246730
    scarman20
    Poziom 12  
    Przelozyłem kartę sieciową z innego komputera i dalej to samo nawet jej nie wykryło. Fakt że karta jest też z asusa ale zainstalowalem windows 7 i rowniez karty LAN brak. Rozebrałem jeszcze raz płytę i znalazłem obok układu RTL8110SBL zaśniedziały regulator napiecia MW772L. Dosłownie cały zielony. Sam układ RTL8110SBL ma czesc czarnych nóżek oraz ośmionóżkowy HT93LC46-A rownież podjarany. Opłaca się to naprawiać czy lepiej karte LAN USB?
  • REKLAMA
  • #4 8247572
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Odłącz baterię i wyczyść, umyj, pozbądź się śniedzi. Może będzie dobrze. Jeżeli nie to taniej będzie na USB.
  • #5 8253227
    scarman20
    Poziom 12  
    Umyłem ją izopropanolem ale niestety nie pomogło. Bez wymiany układów nic z tego nie będzie więc zastosuję LAN na USB. Dziekuje wszystkim za pomoc pozdrawiam
REKLAMA