logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna z RAID 1 5 i pod procesor C2D, DDR2

11111olo 02 Lip 2010 09:03 3936 11
REKLAMA
  • #1 8253220
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Witam

Stanąłem przed znacznym spowolnieniem pracy przez obecność tylko 1 dysku twardego. Choć wydaje się on szybki bo ma odczyt (na początku) na poziomie 100MB na sekundę, obsługa dwóch aplikacji trwa długo. Jest to spowodowane dostępem do dysku.
    Chcę dorzucić drugi dysk i zrobić RAID1 albo więcej dysków i RAID5.
    Proszę pomóc w 2 sprawach:
    - jaką płytę kupić?
    - ile najmniej może pracować w RAID5?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8253248
    Zwierzak81
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Ja używam płyty Gigabyte GA-P35-DS3R (starszy model) i jestem zadowolony, ale tylko RAID 0 lub 1. Obsługuje zarówno C2D jak i C2Q.

RAID 5 to minimum 3 dyski (zabezpieczenie przed uszkodzeniem- dane korekcyjne)RAID
  • REKLAMA
  • #3 8253602
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    11111olo napisał:
    Stanąłem przed znacznym spowolnieniem pracy przez obecność tylko 1 dysku twardego. Choć wydaje się on szybki bo ma odczyt (na początku) na poziomie 100MB na sekundę, obsługa dwóch aplikacji trwa długo. Jest to spowodowane dostępem do dysku.
    - jaką płytę kupić?
    Do poziomu piątego RAID potrzebny by był kontroler z własnym procesorem i pamięcią (obliczanie sum kontrolnych), a taki potrafi kosztować tyle, co kilka płyt głównych. Pamiętaj, że żaden RAID nie zmniejszy czasu dostępu, a powiększa go, minimalnie, ale zawsze, nawet w RAID 0.

Jeśli czas dostępu i prędkość są parametrami krytycznymi, to rozglądałbym się za dyskami SAS 10k albo lepiej 15k no i obowiązkowo kontroler do tego.
  • REKLAMA
  • #4 8253643
    11111olo
    Poziom 42  
    szaleniec sugerujesz że żadna płyta nie ma sprzętowego RAID?
  • #5 8253671
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    11111olo napisał:
    szaleniec sugerujesz że żadna płyta nie ma sprzętowego RAID?
    Większość nie ma, przynajmniej w kategoriach płyt rozpatrywanych przez Ciebie. Te płyty mają tzw. Fake Raid.
  • #6 8256310
    11111olo
    Poziom 42  
    Na forum jest tylu ekspertów i nikt nie jest w stanie odpowiedzieć czy takie płyty w ogóle są? Wiem że do serwerów są, albo same kontrolery na karcie PCI-Ex ale koszt 2000 zł lub ciut mniej to jest poza zasięgiem.
    Wolę wymienić płytę choćby miała kosztować z 1000 zł.
  • #7 8257443
    xrenjix
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Właśnie w tym problem, że zwykłe płyty nawet te najdroższe modele nie mają sprzętowego kontrolera wcale, a jeśli mają (np w ASUS Expres-Gate) to jest on niewiele lepszy od tego programowego.
  • #8 8269690
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    11111olo napisał:
    Witam

- jaką płytę kupić?

Pozdrawiam

Tobie jest potrzebny raid 0 jezeli ma to przyspieszyc operacje na plikach.
    Czas dostepu nie zmniejszy sie za to transfer danych wzrosnie o co najmniej 90 %.
    Moze rozwazyc zakup 64 gb dysku ssd i postawic na nim system a dla reszty danych dokupic drugi dysk jaki masz teraz i utworzyc raid 0.
    Czas dostepu dla plikow systemowych w dysku ssd jest niesamowicie krotki, wiec kto wie czy wlasnie takie rozwiazanie nie bedzie panaceum na istniejacy problem ?
    Sam mam zamiar wlasnie takie rozwizanie wprowadzic w zycie :)

Czy plyty z mostkiem poludniowym ich10r nie wapieraja raid 0,1 i 5 ?
    Np. dfi p45 dk t2rs

http://pclab.pl/art34868.html
  • #9 8346000
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    Płyty owszem "wspierają" pracę z Raidem różnych typów. Tyle teori. W mojej praktyce z mostkiem ICH10 przy raidzie 0 znaczna poprawa jeśli chodzi o transfer, czas dostępu mniej więcej taki sam jak przy jednym hdd. Przy Raid 5 wszystko spowolniło względem Raida Stripe. Obciążenie procesora jest wyższe. Bardzo ważne okazały się sterowniki mostka. Przy systemie win7x64 okazało się, że przy raidie 5 nie mogłem nawet filmu obejżeć bo co około 2-5 minut zaczynał wykonywać operacje dyskowe blokujące transfer.
    Jeśli chcesz korzystać z domowego sprzętu i macierzy to nie wiem czy to się opłaca. Oczywiście musisz przekalkulować cena/jakość, a najlepiej zanim wyłożysz gotówkę sprawdzić czy w przypadku programów z których korzystasz uzyskasz chociażby niewielką poprawę. Tutaj chyba kłaniają się testy na sprzęcie np. u zaprzyjaźnionego sprzedawcy.
  • #10 8348130
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    RAID5 możesz sobie spokojnie darować. Optymalnie byłoby zrobić RAID1+0 (na 4 dyskach) - ochrona i wydajność.
    Najlepiej kup dysk SSD, ale tutaj jedna uwaga: najlepiej jakby był to dysk zbudowany o pamięci SLC a nie MLC. Chociaż jak patrzę na dane to np. taki dysk: http://www.balta.pl/opis.php3?ID=43934 ma niezłe parametry chociaż jest MLC.

A może RAID0 na SSD? :twisted: http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?p=458089

Problem z RAID0 jest taki, że jak padnie jeden dysk, to lecą wszystkie dane.
  • REKLAMA
  • #11 8350662
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    A zastanawiałeś się nad VelociRaptorami?
    Opinia użytkownika:
    Cytat:
    Mam takie 2 w RAID 0. W HDtachu predkosc burst ma ponad 360MB/s, sredni odczyt 190MB/s, dostep 7ms, obciazenie procka 3%. Wartosci powtarzalne za kazdym razem. Przy tym dyski sa w miare ciche jedynie skrobanie glowic slychac, nie jest to uciazliwe.
  • #12 8351183
    11111olo
    Poziom 42  
    Daruję sobie RAID 5 i zakładam kolejny temat na RAID 0+1.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące spowolnienia pracy systemu spowodowanego posiadaniem jednego dysku twardego i rozważał dodanie drugiego dysku w celu utworzenia macierzy RAID 1 lub RAID 5. Odpowiedzi wskazują, że do RAID 5 potrzebne są co najmniej trzy dyski oraz kontroler z własnym procesorem, co może być kosztowne. Większość płyt głównych, w tym droższe modele, nie oferuje sprzętowego RAID, a jedynie tzw. "Fake RAID". Użytkownicy sugerują rozważenie RAID 0 dla zwiększenia wydajności, a także zakup dysku SSD dla systemu operacyjnego, co może znacznie poprawić czas dostępu. Wskazano również na problemy z wydajnością RAID 5 w praktyce oraz na możliwość zastosowania RAID 0+1 dla lepszej ochrony danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA