logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Grundig Xentia 29 MFS 72-4710/8 TOP problem z korekcją

Zakład Usługowy RTV 02 Lip 2010 12:24 4238 11
REKLAMA
  • #1 8253829
    Zakład Usługowy RTV
    Poziom 11  
    Witam kolegów. Do naprawy przyszedł tv jak w temacie z chassis 22.1 TV wogóle się nie włączał wymieniłem pamięć 24c32 i tv ruszył, włącza się ale na ekranie są poduszki po obu stronach. Padnięta korekcja. Po przestudiowaniu wszystkich tematów na forum elektroda żadnych rezultatów. zabawa w kondensatory nic nie pomogła wiec wymieniłem na nowe a także cewke L 953 na module korekcji i TV bez zmian dalej, nie działa korekcja. Brak także regulqacji na nastawy w trybie serwisowym. Prosił bym o pomoc może ktoś juz miał taki przypadek bo ja już rozłożyłem ręce. Pozdro i z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 8255501
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Czy oprócz "zabawy w kondensatory" robiłeś jakieś pomiary napięć w układzie korekcji? Co to za L953? Na moim schemacie 22.1 takiej nie mogę znaleźć...
  • REKLAMA
  • #3 8255536
    radekrpisz
    Ocena: 208
    Cytat:
    cewke L 953 na module korekcji

Jeżeli to 22.1 to ja tam nie widzę też modułu...
  • #4 8256025
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6859
    Zassaj schemat z manualem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic879707.html#4505402

Potem:
    -przelutuj modulator 3-y pinowy (FFPF60B150)
    jak brak orginału zastosuj : góra 5TUZ52 (w monitorach) i dół BYT56M
    -wymień kondki (zwłaszcza ten równolegle do dolnej diody modulatora C522)
    - cewka/dławik ma oznacz. L503 (6mH >> 470zw. fi0,3))
    -zobacz czy masz parabolę E-W na bazie Т502 z procka DDP3315 (pin 39)

Jak "pływa obraz " przy zmianach ... to masz uszkodz. w ABL.
  • #5 8256144
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    radekrpisz napisał:
    Cytat:
    cewke L 953 na module korekcji

Jeżeli to 22.1 to ja tam nie widzę też modułu...

Bo to chassis 22.2 . Wspominałem niedawno o nim na forum i module korekcji - ale on (moduł) się nie psuje. Generalnie sposób postępowania odnośnie usterki jak z chassis 22.1. Sprawa trenowana na swoim (byłym) i nieswoich. Nawet kiedyś miałem serwisówkę 22.2 z tym modułem, ale się zawieruszyła :( , zaś schemat leży tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic29426-30.html#5436155
  • REKLAMA
  • #6 8256605
    Zakład Usługowy RTV
    Poziom 11  
    Witam ponownie sprawdziłem chassis i była pomyłka. na odudowie jest napisane chassis 22.1 a na płycie bazowej jest to beko SX8.190-05
    Pomiary zrobiłem na tranzystorze korekcji T 505 2sk2381 a konkretnie na colektoże jest 30V wychodzi na to ze niema sterowania z modułu cyfrowego, ale mam taki sprawny podstawiłem i dalej to samo. Napięcia moim zdaniem zasilające są oki i wszystkie wychodzące z WN. Moduł korekcji ma symbol SX 8.195-06 i tam są dwie cewki L952 i L953 i strasznie się grzeją oraz kondensatory które są wymienione. Na module cyfrowym jest symbol Za1.196-06
  • #7 8256655
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Żadna pomyłka. Beko 22.1 tak jak napisane na obudowie, tylko z "patentem" ze względu na kineskop.
    Jak dla mnie masz problem z modulatorem diodowym.
    Peter, szukaj tej serwisówki, a właściwie samej korekcji, bo nigdzie nie widzę w sieci tego "wynalazku".
    Grundig GBF8000.

Zakład Usługowy RTV, popraw błędy w poprzedniej wiadomości.
  • #8 8258092
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Zgadza się. I ten "patent" jest na schemaciku 22.2. To korekcja skorości łucza ;) . Na obudowie z tyłu - fakt: 22.1. Kineskop Samsunga i dodany drugi dynamiczny fokus na trafopowielaczu. Te cewki wyżej wspomniane grzeja się, ale nie strasznie. Problem zawsze tkwił jak wspomniał mirex w modulatorze. Napiecie na tranz. korekcji będzie też zawsze. To nie 11ak19 na przykład :) . Cyfrówka wzbogacona o pewne bajery, koncówka i owszem 06. Na wyjściu EWdrw z mądrego modułu zawsze są impulsy korekcji- jeśli ich brak to - wiadomo co robić - szukać ich oscyloskopem :).
    :arrow: mirex Serwisówki na pewno nie znajdę. Ja już mam dość tego wszystkiego :cry: .
    Piszę o uszkodzeniu z tematu z pamięci bo swego czasu "ćwiczyłem" parę sztuk tych "plaskatych" Grundigów i mojego też m.in. Wtedy też gdzieś tam dorwałem rozpiskę tej korekcji - ale to było parę ładnych lat temu.
    Modulatora dioda zespolona nie jest droga. Warto podstawić. Zdarzały się zimne lutowania na tej diodzie zwłaszcza po stronie masy, mikropęknięcia płyty w okolicy korekcji, mikropęknięcia ścieżek na złaczu cyfrówki i brak dlatego wysterowania t506. I tak to chassis pomimo swych rozmiarów jest bardzo wdzięczne do naprawy. Zamiast ostro wyżyłowanego Hot-a fjaf, zawsze podstawiałem na dzień dobry jakiegoś 2N. Nie pomne jakiego i miałem święty spokój na długie miesiące.
  • REKLAMA
  • #9 8267561
    aro1978-78o2.pl
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czy kłopoty z korekcją są w obydwóch formatach-16:9 jak i 4:3.
  • #10 8269391
    Zakład Usługowy RTV
    Poziom 11  
    Witam no tak kłopoty są w obu przypadkach, czy na formacie 16:9 jak i 4:3. TV został narazie odstawiony bo uszkodziłem przez przypadek diody zespolone i tranzystor korekcji. Są zamówione i czekam. A co do impulsów z modułu korekcji są własciwe dostałem taki podobny TV tylko bez rozbudowanego modułu korekcji SX 8.195-06 i impulsy wyjściowe z modułu cyfrowego były identyczne. Chyba za długo z nim już z nim walcze bo błądze w tym samym miejscu. Narazie dzięki za pomoc odezwe sie jak przyjdą zamówione części.
  • #11 8277354
    Zakład Usługowy RTV
    Poziom 11  
    Panowie niestety temat zamykam. Klijent wzioł TV do serwisu. Wszystkim dziekuje za pomoc. pozdrawiam
  • #12 8277693
    radekrpisz
    Ocena: 208
    Zakład Usługowy RTV napisał:
    Panowie niestety temat zamykam. Klijent wzioł TV do serwisu.

No ciekawe do jakiego serwisu, niby był w serwisie... Na przyszłość pisz po polsku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Grundig Xentia 29 MFS 72-4710/8, który po wymianie pamięci 24c32 włączył się, ale występują poduszki po bokach ekranu, co wskazuje na uszkodzenie korekcji. Po wymianie kondensatorów i cewki L953 na module korekcji problem nie ustąpił. Użytkownik sprawdził napięcia na tranzystorze korekcji T505, które wynoszą 30V, co sugeruje brak sterowania z modułu cyfrowego. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące przelutowania modulatora, wymiany kondensatorów oraz sprawdzenia impulsów korekcji. Użytkownik potwierdził, że problemy występują w obu formatach obrazu (16:9 i 4:3) i ostatecznie zdecydował się oddać telewizor do serwisu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA