Skąd wziąć mocny silnik i zasilanie do robota, jeśli planuję napęd z akumulatorowej wkrętarki?
Najprościej weź gotowy silnik z samochodu ze szrotu — od wycieraczek, wentylatora chłodnicy, elektrycznych szyb albo z elektrycznej pompki/kompresora — a do zasilania użyj akumulatora żelowego; silnik z wkrętarki też nada się do prostego napędu, ale to nie jest jedyna ani najlepsza opcja [#826875][#826887][#829435][#831825] Do takiego napędu potrzebujesz przekładni, bo silnik ma za duże obroty i za mały moment; w wątku polecano przekładnię łańcuchową z małą zębatką na silniku i dużą na osi [#840883][#870059] Jeśli chcesz mieć mniej problemów, lepiej zastosować jedno wspólne zasilanie niż kilka osobnych akumulatorów, żeby silniki zwalniały równiej [#1205404] Do ambitniejszej konstrukcji lepiej dobrać dwa jednakowe, nowe silniki około 200 W zamiast czterech różnych, albo silniki modelarskie/b ezszczotkowe [#1222379]
Duża moc Jeśli nic konkretnego nie potrzebujesz użyj jak już napisałeś silnika od akku. Innym sposobem zdobycia silnika to zakupienie elektrycznej pompki do samochodu (tam jest spory silnik). Sam ostatnio kupowałem i za taka pompkę dałem 18zł silnik naprawdę mocny. Ewentualnie przejdź się na jakiś auto-złom i wymontuj z napędu wentylatora chłodnicy, nawiewu lub wycieraczek - tych moce są nawet ponad 100W
Z silnika od wspomnianej pompki elektrycznej (kompresora) zrobiłem siłownik który z powodzeniem podnosi ciężar 30kG i mam go zamiar wykorzystać do otwierania bramy
No dobra ! ale taki silnik otrzebóje zasilania a przecież w samochodach są ogromne aku. a ja potrzebóje 2 takie silniki, to akumlator ważył by pewnie tyle co cały robot
Ortografia.[h]
Napisałeś "do Robota" i czekasz na rady? Co konkretnie ma napędzać ten silnik?
Większość funkcji realizowanych przez tzw roboty wymaga zastosowania silników krokowych lub servomechanizmów + elektronika. Do prostych napędów zespół od wiertaki aku jest dobry (duży moment ,małe obroty,sprzęgło przeciążeniowe,solidne łatwe do adaptacjii wyjście wału,małe gabaryty itd )
To ma być robot "polowy" musi być bardzo silny i duży, musi pociągnąć 20 co najmniej, planuje zastosować 4 silniki od wycieraczek od poloneza + do każdego silnika aku żelowy ! tylko nie wiem czy to wystarczy
Pisząc <musi pociągnąć 20 co najmniej> miałem na myśli 20 kg
Silnik od wycieraczek w poldku pobiera ok. 4A,
a zaqbezp. jest bezp. 8A,
więc na tym akumulatorze powinien pracować jakieś 2 godz.
Co do ciężaru, to zależy, czy będzie on na kółkach,
na równej powierzchni i jaką przekładnię zastosujesz itd.
Wydaje mi się, że już jeden taki silnik by wystarczył.
Nie jestem teraz pewien jaka jest moc silniczka w rowerkach dla dzieci,
ale chyba coś ok. 50-70W.
Dla porównania parametry hulajnogi elektrycznej:
Moc silnika: 24V/100W DC
Prędkość max: 8-12 km/h
Akumulator: 2x12V 4,4AH
Max obciążenie: 80kg
Zasięg na pełnej barerii: 6km
Witaj!
Ciągnąć 20 kG w nierównym terenie silnikiem elektrycznym hmm.
Może być jeżeli, energia byłaby dostarczana przewodowo np pantograf, było by to możliwe jak by trasa robota przebiegała cyklicznie w tych samych kierunkach.
Radzę też pomyśleć o małym silniku spalinowym od narzędzi ogrodniczych, zapas mocy murowany.
Co to znaczy "pociągnąć 20 kG? ? Po polu,asfalcie,na płozach,na kołach,z jaką szybkością. Jakie Ty miary stosujesz? Sprecyzuj zapotrzebowanie na moc i moment. określ zadania.. Tak to możemy sobie długo gadać i nic z tego nie wyniknie.
Pozdrowienia....
Chlopie idź do sklepu modelarskiego kup sobie silnik do modeli elektrycznych sa takie od 1W do 2kW na napioecie od 4.8V do 36V kupisz tam nawet przekładnie do tego silnika regulator i całą reszte
jak w hulajnodze wystarcza 100W na 80kg,
to po co Ci 100W na koło?
Z jaką prędkością to ma jeździć?
Jak tak bardzo chcesz tanim kosztem,
to silnik wentylatora chłodnicy (w komorze silnika) ma 80W.
Tak, czy siak musisz zastosować jakąś przekładnię,
chociaż pasową (gumowy pas zębaty), albo łańcuchową.
W samochodzie jest 12V, a nie 230!!!
MUSISZ zastosować przekładnię!!!
Silnik ma za duże obroty, a za mały moment obrotowy,
a Tobie potrzebne są małe obroty i duży moment.
Rozkręć pierwszą lepszą zabawkę i zobacz jak to wygląda.
Tam jest przekładnia, bo musi być.
Każdy silnik elektryczny jak jest zatrzymany (lub kręci się o wiele wolniej niż powinien),
zużywa ogromną ilość energii i te Twoje akumulatory padną w 10-15min.
Buduję zabawki i robociki od 13 lat i co nieco się na tym znam.
Długo mnie nie było na elektrodzie:P
Proponuję łańcuchową- prosta w wykonaniu (łańcuch jak w rowerze),
na silnik mała, na ośkę duża (zębatka).
Jak jeszcze są za duże obroty,
to dajesz następne 2 zębatki i drugi łańcuch.
Jesteś konstruktorem- pokombinuj coś!
Przekładnie też musisz pokombinować.
Zależy z jaką prędkością kręci się silnik i jaka Ci jest potrzebna siła na kołach. Musisz próbować.
Niestety, jak coś budujesz, to musisz się liczyć z takimi problemami. Jesteś konstruktorem.
Popróbuj z zębatkami z roweru, mała na silnik, duża na koła.
To jest poważny temat i musisz mieć jakieś doświadczenie.
Obejrzyj sobie "Roboticę" na Discovery. Tam zawodowcy robota budują niekiedy przez 2 lata.
niewiem co budujesz czołg czy kosiarke i ile nato kasy ale ostatnio weszly pralki z silnikiem chyba liniowym moze warto pomyslec.... i tak wogole to pomysl o wadze i na czym ma jechac , moze gasienice moze poduszka powietrzna. nie ograniczaj sie
Aby przy zadanej mocy w jaką chcesz wyposażyć swojego robota nie szorował kołami po podłożu przy ciągnięciu przyczepki, musi mieć dość dużą masę aby uzyskać nacisk na podłoze. Tak więc spore akumulatory się przydadzą.
✨ Dyskusja dotyczy wymontowania i zastosowania silników o dużej mocy z wkrętarek akumulatorowych lub innych źródeł do napędu robota polowego zdolnego do ciągnięcia obciążenia około 20 kg. Proponowane są silniki z wycieraczek samochodowych (np. Polonez), elektrycznych pompek samochodowych, wentylatorów chłodnicy oraz silniki modelarskie bezszczotkowe o mocy do 200 W. Podkreślono konieczność zastosowania przekładni mechanicznej (łańcuchowej lub ślimakowej) ze względu na wysokie obroty silników i potrzebę zwiększenia momentu obrotowego. Przekładnia łańcuchowa o przełożeniu około 5:1 jest rekomendowana, z uwagi na stabilność i brak poślizgu, co jest istotne przy dużych obciążeniach. Zasilanie ma być realizowane przez akumulatory żelowe o pojemności około 7 Ah, choć ich waga i koszt są istotnym czynnikiem. Poruszono też kwestie sterowania czterema silnikami (po dwa na każdą stronę robota) z możliwością regulacji prędkości, aby uniknąć problemów z różnicą obrotów i utratą sterowności. Zwrócono uwagę na konieczność solidnej konstrukcji ramy i odpowiedniej masy robota (około 60 kg) dla zapewnienia odpowiedniego nacisku kół na podłoże i uniknięcia szorowania. Prędkość robota planowana jest na około 20-32 km/h, a wymiary to około 75x48x13 cm z kołami o średnicy 26 cm. Wskazano również na możliwość wykorzystania silników z ciężarówek lub innych pojazdów oraz na potrzebę eksperymentowania z przełożeniami i sterowaniem. Podkreślono, że budowa takiego robota wymaga solidnej wiedzy z zakresu mechaniki, elektroniki i sterowania. Wygenerowane przez model językowy.