logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kompresora i pistoletu do malowania ciągników, budżet 1.5 tys. zł

Bomba9116 07 Lip 2010 23:18 20186 15
REKLAMA
  • #1 8272197
    Bomba9116
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam. Jestem mechanikiem rolniczym i potrzebuję kompresora. Mam do wydania 1.5tys, ale nie muszę kupować nowego sprzętu. Będę go używał do smarownicy, pompowania przedmuchiwania chłodnic no i do malowania. Będę malować farbami, a nie oryginalnymi lakierami. Czasami zdarzy się pomalować ciągnik lakierem. Jaki kompresor i pistolet do tego polecacie? Myślę o kompresorze ze zbiornikiem co najmniej 100litrów i 2 tłokami. Proszę o doradę i nie usuwanie tematu. Bo sporo szukałem i nie znalazłem nic interesującego. Maksymalne ciśnienie jakiego potrzebuję do 8 atmosfer. Czy ASPA 3j60 może przy takim pracować?
  • REKLAMA
  • #2 8272211
    RobertLodz09
    Poziom 30  
    Ocena: 542
    Kompresor który wymieniłeś będzie bardzo dobry ,ponieważ ma sprężarkę trzytłokową i butlę o pojemności 180 litrów. Takie tematy z lakiernictwem to kolego szukaj porady czy pomocy na forum lakierniczym np. Lakierowanko. Pozdrawiam!
  • #3 8272231
    Bomba9116
    Poziom 15  
    ale ja będę malować przyczepy, jakieś brony itp więc nie jakoś zawodowo. Ta sprężarka jest wytrzymała? Jakie jest maksymalne ciśnienie pracy?
  • REKLAMA
  • #4 8272388
    RobertLodz09
    Poziom 30  
    Ocena: 542
    Kolego te sprężarki "pracowały" w warsztatach i zakładach przemysłowych także spokojnie możesz na niej pracować! Do pistoletu potrzebujesz ciśnienie od 3 do 4 atm. jeśli masz wysokociśnieniowy pistolet a jeśli niskociśnieniowy to na wejściu ustawiasz 2 atm. Pozdrawiam! Taką spręzarką mój sąsiad wykorzystuje do zasilania klucza pneumatycznego!
  • REKLAMA
  • #5 8272653
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8275519
    Bomba9116
    Poziom 15  
    a co myślicie o EXPO lub BASS POLSKA??? można kupić dużo sprężarka w przedziale 1,5-2tys zł
  • REKLAMA
  • #7 8275585
    barteqqq
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    nie wiem jak expo ale z BASS POLSKA mam migomat i działa bez zarzutu . Wiem że temat jest o sprężąrkach a nie spawarkach ale to ta sama firma i myślę że wykonanie jest podobne, więc nie powinieneś mieć z nim problemu, a co do używanych sprężarek to zastanów się czy nie taniej zdziałać coś samemu. Widziałem kilka sprężarek zrobionych z silników samochodowych - jedyna przeróbka to cały czas działający wiatrak przy hłodnicy no wi wymiana zaworów na te " sprężarkowe " żeby nie wydawały zassanego powietrza na zewnątrz tylko tłoczyły wszystko do butli. No i jeszcze sprawa butli - 200 L to wcale nie jest dużo , ja mam założony zbiorniczek 350L i nabicie powietrza o ciśnieniu 10 bar zajmuje ok 5 min a jak będziesz miał za mały zbiornik podczas większego malowania będziesz musiał czekać aż nabije Ci powietrza, a tk jak masz większy to pomalujesz dłużej.
  • #8 8275645
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8282581
    Bomba9116
    Poziom 15  
    Panowie- moja sprężarka będzie pracować miesiąc codziennie przez trzy godzinki, a tak to sporadycznie coś polować jakąś przyczepę, ciągnik
  • #10 8282653
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 8312296
    larson04
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    owik napisał:
    A to się podczepię, a co. Mam Jikov, dwa gary, na tabliczce znamionowej jest tak: Typ 178. Zna ktoś jakąś stronę o takich sprężarkach? Wyglądem przypomina to: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Mam to z odwadniaczem Cegielski (rocznik 1969) i olbrzymim kołem pasowym.

Ja też mam podobną sprężarkę do Twojej.Tyle, że moja to TYP 77.Pochodzi ona z wojskowego SKOTA lub czeskiego OT-64.Symbol AZL-77 i jest z 1968.W środku jak nowa,chyba w ogóle nie pracowała w pojeździe.Ma dużą wydajność.Ilość powietrza na wejściu przy 1400obr/min, to ok 700l/min.Tłok 2x80mm,skok 50mm.Jest na allegro chyba taka jak mojaAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #12 8312480
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 8312817
    larson04
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    kivors napisał:
    Ze 36m3/h z niej osiągniesz, jaką moc silnika planujesz ? Proponuję 4.5kW.

Myślę,że 3KW będzie w sam raz.Zapotrzebowanie na moc ,z noty od JIKOV 4122(podobnej) wychodzi 2.5KW przy 1100obr/min i 7.8bara.Mam zamiar silnik połączyć współosiowo sprzęgłem kłowym wziętym z pompy hydroforowej(stąd też mam silnik).Już jedną taką zrobiłem,tyle że ze sprężarki od ursusa c330 HS11-silnik 1.5KW,też od pompy hydroforowej,zbiornik 50l.Martwi mnie tylko jedna rzecz.Maksymalne obroty JIKOVA to 1400obr/min,a silnik ma 1430,Będzie chodziła na maksymalnych obrotach.
    A tą zrobiłem 2 tyg.temu
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #14 8578725
    adrianus20
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam!
    Ja zrobiłem kompresor ze sprężarki HS 18. Niestety mam problemy z odpowietrzenie bo wyrzuca olej. Stwierdziłem, że lepiej będzie kupić nową. Mam pytanie:
    Czy kupić :
    3jw60

czy
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

czy

czy
    tylko, że ten ostatni zalecany ma silnik 3kW ja mam 2,2, lecz potrzeba 1100 obrotów a silnik ma 1400 i przełożenie by go wzmocniło. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam...
  • #15 9183037
    toma085
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Witam Panowie mam taką sprężarkę Jikova jak widać na zdięciach wyżej u kolegi tomekodziem , niestety wyczułem u niej gdzieś lekki luz i postanowiłem ją rozebrać okazało się że jeden korbowód był lekko przytarty wraz z stopką , wał na szczęście jest bez skazy.
    Nie wiecie może czy można gdzieś kupić taki korbowód , wolał bym go wymienić i być pewien że sprężarka jest idealna , w sumie luz jest mały około 0,5mm ale z czasem wybije się większy i tak będzie coś z tym zrobić.

Bardzo bym prosił o wszelkie informacje o częściach do tego typu sprzętu.
  • #16 10808388
    rorek
    Poziom 1  
    Czy ktos sie orientuje co to za sprezarka i jakie ma parametry? chlodzona jest ciecza z jakiegos pojazdu wojskowego

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wyboru kompresora i pistoletu do malowania, z uwagi na potrzeby mechanika rolniczego. Użytkownik poszukuje kompresora z co najmniej 100-litrowym zbiornikiem i dwoma tłokami, z maksymalnym ciśnieniem do 8 atmosfer. Uczestnicy forum polecają różne modele, w tym sprężarki z trzema tłokami oraz marki takie jak BASS POLSKA. Wskazano na znaczenie wydajności sprężarki oraz konieczność montażu filtrów powietrza. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z używanych sprężarek, a także rozważają samodzielne budowanie kompresorów. Pojawiają się również pytania o konkretne modele, takie jak Jikov i 3JW60, oraz ich parametry.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA