logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migający monitor po długiej grze - problem z rozdzielczością i migotaniem obrazu?

brx3 12 Lip 2010 15:50 4692 11
REKLAMA
  • #1 8284612
    brx3
    Poziom 10  
    Witam wszystkich skorych do pomocy :)

Problem jak w temacie. Objawy: podczas logowania do winXPsp2 juz samo logowanie wygląda następująco: http://www.brx3.internetdsl.pl/3.JPG Widoczne ubytki to nie problem aparatu tylko realny obraz. Podczas przejścia juz do pulpitu ekran zaczyna migać, obraz pojawia sie na niecałą sekundę i znika na ok.2s.

Podejrzewam ze problem pojawił sie 2 dni temu, kiedy to odpalona była gierka (Football Manager 2010) przez praktycznie 14h. Tak uważam gdyż pod koniec grania występowały chwilowe zaniki obrazu. Następnego dnia problem sie pogłębił a dziś juz praktycznie nie można nic zrobić. Póki co udało mi sie `obejść` to jedynie poprzez uruchamianie xp w trybie VGA - 640/480 na 8 bitach. Każda próba podwyższenia kończy sie tym samym. Również przy odpaleniu awaryjnego na 800/600 problem nie występuje.

Przy normalnej rozdzielczości używanej wcześniej jeśli juz nawet obraz sie ustabilizuje to każde otwarcie okna czy nawet kliknięcie prawym na pulpicie skutkuje miganiem ekranu wiec śmiem twierdzić ze problem jest na grafice, bądź zasilaczu.

Konfiguracja kompa:
    Pentium D 2.8
    Płyta główna Gigabyte 8I945P-G-RH
    3GB ram
    Grafika GeForce 7300GT
    Zasilacz HuntKey BS-300pp 300w
    Monitor LG Flatron W2243S

Rozebrałem jednostkę, przeczyściłem itp, razem z zasilaczem, który wizualnie wygląda okay, jedyne co znalazłem to podtopione luty (tak mi sie wydaje) na tranzystorze na grafice. Załączam fotki: http://www.brx3.internetdsl.pl/1.jpg (grafa w całej okazałości) http://www.brx3.internetdsl.pl/2.JPG (zbliżenie na tranzystor)
    Fotki robione SE C902 wiec mogą być zastrzeżenia co do jakości, ale mniej więcej widać co jest grane.

Nie mam zbytnio możliwości aby sprawdzić sprzęt pod innym zasilaczem czy na innej grafice a wiec prosiłbym o jakakolwiek pomoc w tej sprawie. Dodam także ze Aida32 pokazuje mi prawdopodobny problem z napięciami (chociaż jak wyczytałem na google wyniki te sa mało wiarygodne - miernika nie posiadam aby sprawdzić manualnie):

Temperatury
    Procesor 39 °C (102 °F)

Wentylatory
    Procesor 1520 RPM
    Zasilacz 5973 RPM

Wartości napięć
    Napięcie rdzenia procesora 1.26 V
    +2.5 V 1.81 V
    +3.3 V 3.28 V
    +12 V 11.71 V

Bardzo proszę o pytania, rady i rozwiązania tego problemu... Nie chciałbym zakupić grafiki czy tez zasilacza jeśli okaże sie ze problem leży gdzie indziej. Z góry dzięki za nawet najmniejsza pomoc :)

p.s. czy problem może leżeć w systemie? co do wirusów - to raczej nie, Antywirus Avira i dodatkowo Adaware, regularne aktualizacje i skany. sterowniki

- uaktualniłem i bez zmian.

Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    Popraw niechlujstwo językowe w swoich wypowiedziach! Dostępny jest przycisk "Pisownia" Migający monitor po długiej grze - problem z rozdzielczością i migotaniem obrazu? Regulamin pkt. 8.1, 15. [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #2 8284669
    adam640
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Bardzo niepokojące jest napięcie 2,5V/1,81V to nie jest normalne. Choć postawił bym na kartę grafiki, choć może zasilacz nie może dać rady pociągnąć karty. Przydało by się podmienić to by wykluczyło zbędne koszty. A jak ma się wartość 5V?
  • REKLAMA
  • #3 8284700
    brx3
    Poziom 10  
    Tez tym napięciem sie zainteresowałem, aczkolwiek co do 5V nigdzie nie mogę znaleźć wartości napięcia :/ ani Aida, ani Motherboard monitor, czy tez Everest nie pokazują mi nic na ten temat... Zmieniła mi sie właśnie temperatura procesora na 76`C, ale czy ma to związek z problemem to nie jestem pewien bo po odpaleniu na zimno problem występuje a procesor powoli sie rozgrzewa.
  • #4 8285210
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Na 100% uszkodzona pamięć karty. Przegrzała się po prostu, zasil;acz jest OK. Oddaj kartę do przedmuchania gorącym powietrzem, lub, jeżeli już ci na niej nie zależy, możesz wygrzać ją w piekarniku, i wymieć wszystkie kondensatory, bo nie wytrzymają 200stC/10 min. Masz jakieś 20% szans, że ją to postawi na nogi.
  • #5 8285922
    adam640
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    3,3V ; 5V i 12V wychodzą z zasilacza, ale może mieć KeFir rację co do przegrzanej karty, ale procesor też ma za wysoka temperaturę. Przedmuchaj sprężonym powietrzem radiatory (procesora, płyt głównej, karty, zasilacza wewnątrz).
  • #6 8286489
    brx3
    Poziom 10  
    Procesor jest jednak w normie. Miałem złą konfiguracje w motherboard monitor. Czujnik temperatury był ustawiony na cos innego i pytanie teraz na co? Płytę główną czy na grafikę? Bardziej to drugie. Na weekend ustawiłem sie ze znajomym i podłącze inny zasilacz i grafikę wiec pewnie sie wyjaśni wszystko. Mimo wszystko może ktoś cos jeszcze wie w tym temacie?

Popraw niechlujstwo językowe w swoich wypowiedziach! Dostępny jest przycisk "Pisownia" Migający monitor po długiej grze - problem z rozdzielczością i migotaniem obrazu? Regulamin pkt. 8.1, 15. [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #7 8289823
    brx3
    Poziom 10  
    Wróciłem właśnie z pracy, odpaliłem kompa i logo windowsa wróciło do normy. Stopniowo zwiększałem rozdzielczość, aż doszedłem do maximum - 1920/1080 32B. Wszystko okay poza jednym incydentem gdzie to białe napisy na stronie zrobiły się różowe na 20s, po czym monitor zgasł na sekundę i wrócił z powrotem na normalne kolory. Teraz około godziny funkcjonuje bez zarzutu. Zaraz przetestuję go pod obciążeniem którego jak domniemam nie zwytrzymał w sobotę (FM2010).

P.S. Przepraszam za moje niechlujstwo i brak znajomości regulaminu ;-)

W nocy wszystko już później było dobrze, lecz właśnie znowu problem się pojawił i mam nadzieję, że utrzyma się tak do soboty kiedy będę sprawdzał podmianę grafiki i zasilacza.
  • REKLAMA
  • #8 8305236
    brx3
    Poziom 10  
    Witam ponownie. Wczoraj przełożyłem kartę graficzną od znajomego i działała bez zarzutu bez jak i pod obciążeniem, a więc na 99,9% problem leży w mojej karcie graficznej. Tak więc planuję niezwłoczny zakup nowej karty i prosiłbym o pomoc :) szukam czegoś z niższej półki ale opartego już na 256bitach. Znalazłem 2 pozycje - GeForce 9800GT oraz Radeon 4850. Drugą opcją która musi być to 3 wyjścia - D-sub, DVI oraz HDMI. Co myślicie o tych kartach? I od jakiego producenta lepiej? Gigabyte czy Asus?
    Wczoraj próbowaną kartą graficzną była 9800GT i niestety potrzebuje ona dodatkowe zasilania którego ja nie posiadam (podaliśmy je wczoraj z drugiego komputera). Jak się okazało Radeon również go potrzebuje więc zagłębiłem się trochę w temacie i wyczytałem, że można użyć przejściówki z 2xmolex na 6-pin. Używa ktoś tej opcji? Jak to wygląda w praktyce i chyba podstawowe tu jednak pytanie to czy mój zasilacz (HuntKey BS-300pp 300w) poradzi sobie w z tym?
  • #9 8305579
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    brx3 napisał:
    chyba podstawowe tu jednak pytanie to czy mój zasilacz (HuntKey BS-300pp 300w) poradzi sobie w z tym?
    Oczywiście, że sobie nie poradzi - on już w dotychczasowej konfiguracji był "na krawędzi". Zobacz ile watów pobiera 7300GT, a ile 9800GT :D.
  • #10 8306482
    brx3
    Poziom 10  
    Ktoś jeszcze może to potwierdzić? Jak tak to jakiej firmy zasilacz polecacie? No i może ktoś coś pomoże jeszcze w kwestii grafiki?
  • #11 8306566
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Jakiego chcesz potwierdzenia ? Chyba nie zrobiłeś tego co zalecałem, więc masz :
    Cytat:
    7300 GT -> 25W
    9800 GT -> 105W
    Wystarczy ? Pozostałe pytania to nie ten dział -> (Komputery Co kupić?).
  • #12 8713804
    brx3
    Poziom 10  
    wymiana karty graficznej rozwiązała problem, dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z migającym monitorem po długiej sesji gry w Football Manager 2010, co objawiało się zanikami obrazu podczas logowania do systemu Windows XP SP2. Po przeprowadzeniu diagnostyki, w tym sprawdzeniu napięć zasilacza oraz temperatury procesora, podejrzewano uszkodzenie karty graficznej. Po wymianie karty graficznej na model od znajomego, problem ustąpił, co potwierdziło, że pierwotna karta była uszkodzona. Użytkownik rozważa zakup nowej karty graficznej, preferując modele GeForce 9800GT oraz Radeon 4850, z uwagą na wymagania zasilania i kompatybilność z istniejącym zasilaczem HuntKey BS-300pp 300W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA