logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wentylator AAB Cooling Super Silent Fan 8 TC za 20 zł to dobry wybór?

obelix2 12 Lip 2010 16:48 5392 28
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 8287586
    czarnysmok
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Bardzo dobra firma :) mogę zdecydowanie polecić AAB
  • REKLAMA
  • #3 8288093
    ŁukaszST
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Mam w swojej obudowie 3 prawie takie same (Super silent Fan 8) w tym jeden na procesor, są bardzo ciche mam obudowę otwartą od początku upałów i nic nie słychać tych wentylatorów (a mam wersje głośniejszą 13,9dB oraz w biosie ustawione minimalne obroty wentylatora na procesorze 75%). Z wentylatorów jestem tak bardzo zadowolony, że kupiłem ich 15 sztuk i montuję w każdym swoim komputerze zamieniając oryginalne boxowe na te AAB.
    Pozdrawiam.
  • #5 8291433
    obelix2
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Znalazłem taki na Allegro w podobnej cenie, ale z czujnikiem temperatury.
    Myślę że jest lepszy od tamtego...
  • #6 8306288
    netrad5
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    AAB lub SilentiumPC - brać w ciemno.
    Natomiast - w zależności od obudowy - pomyśl nad 2-3 wiatrakami jednym który zassie powietrze do obudowy, jeden wywiew i trzeci jak masz możliwość na górę obudowy.
    Do montażu zawsze są dołączane śrubki ale pomyśli nad kołeczkami silikonowymi gdyż dobrze tłumią drgania.
    Zależy jakie jeszcze masz chłodzenie na Cpu??
  • #7 8310310
    QaDo
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Polecam brać wentylatorki 12cm znacznie mniej hałasu a więcej potrafią.
    Co do obudowy należy pamiętać o zasadach jej oddychania. nie montuje się z tyłu wentylatora zasysającego gdyż będzie zbierał ciepło i robił kongo w obudowie, tył wypycha, przód pobiera (większa również przestrzeń i brak większych źródeł ciepła) schemat:

Czy wentylator AAB Cooling Super Silent Fan 8 TC za 20 zł to dobry wybór?

Co do kołeczków sylikonowych do dobrych wentyli nie są one potrzebne, jednak jesli np chodzi o AAC często dają gratis, warto zapytać.
  • #8 8313087
    obelix2
    Poziom 21  
    Na CPU mam oryginalne które było z procesorem Intel C2D 2,2ghz
  • #9 8313947
    Marios221
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    Szczerze powiedziawszy ta firma i jej wyroby to nic ciekawego co prawda nie mam tego wentylatora który chcesz ty nabyć ale mam te. http://allegro.pl/item1150682661_aab_cooling_super_silent_fan_12_cichy13db_blue_led.html
    I powiem ze naprawdę szkoda pieniędzy przepływ powietrza jest marny diody sa bardzo kiepskiej jakości "Jedna świeci mocniej druga słabiej" przesyłka też kosztuje wiec takie tanie nie są.
    Mam też wentylatory Cooler mastera i również ci ich nie polecam lecz sa lepsze niż te aab,jedyne wentylatory z które mogę polecić to każdy wyrób Scythe kosztują 30-50zł ale to naprawdę dobre produkty sam przepływ powietrza na oko jest większy o 2x niż w przypadku aab do tego wykonanie które stoi na najwyższym poziomie.
  • REKLAMA
  • #10 8314217
    domelc
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    Zephyr.
  • #11 8316452
    johnny1005
    Poziom 10  
    AAB to dobry sprzęt. sam mam od nich kilka sztuk i nie narzekam.
    ale wybrałbym większy. 92 albo 120 mm.
  • #12 8317122
    obelix2
    Poziom 21  
    Czyli mam teraz wybierać między Zephyr a Scythe?

Z tego co wyczytałem w waszych postach, wypiszę który model jest lepszy w danej kategorii.

Jakość: Scythe
    Cisza: Zephyr
    Przepływ: Scythe
    Cena: Zephyr

A co dalej...
  • REKLAMA
  • #13 8317246
    Marios221
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    Moim zdaniem Scythe nie ma konkurencji w swojej klasie,
    Poziom hasłu producent zawsze podaje
    Na twoim miejscu dołożył bym te 20zł i kupił jednego Scythe i dał go na tył lub przód nie wiem ile masz wentylatorów i gwarantuje ci ze będziesz bardziej zadowolony z jednego Scythe niż 2AAB.
  • #14 8317336
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Ogólnie AAB nie są takie złe sam mam 6x 120 AAB oraz 1x 92 no-name, kręcą się od roku i moim zdaniem zdają egzamin. Wybór padł na tą firmę ze względu na cenę gdzie przy tej ilości jest to dość znaczna suma. Niestety nie wiem jak spisują się wentylatorki w wersji 80 ale na 120 nie narzekam. Od roku mam w planach wymianę u mnie tego wentylatora 92 na coś innego bo obecnie chodzi już głośniej niż 120 AAB i pewno wymienię go na AAB choć będę starał się upchnąć 120 i jak masz takie możliwości to też polecam Tobie zamontowanie większego wentylatora.
  • #15 8321170
    obelix2
    Poziom 21  
    Mogę upchnąć, ale na bok lub na górę - gdzie indziej nie da rady.
  • #16 8321527
    dominik_fil
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Latem teraz w takie upały to wtłaczane powietrze z przodu nie jest za bardzo chłodne w porównaniu z tym co jest w obudowie.
    A jakby dać z przodu też wentylator wypychający powietrze?
    Do dostarczania powietrza powinna wystarczyć boczna kratka na dole ścianki. A ciepło uciekałoby szybciej.
  • #17 8322542
    Altus150
    Poziom 10  
    a ja proponował bym zdjąć jeden bok obudowy i też by miał chłodzenie nawet można normalny wiatrak podstawić na ten bok i chłodzenie gwarantowane
  • #18 8322587
    domelc
    Poziom 23  
    Można zrobić tak jak piszę Altus150 (a były takie ?!) ale jest to postępowanie wysoce trywialne.

Zaraz we wszystko pozachodzi kusz.

Moderowany przez jankolo:

Niezwłocznie usuń niechlujstwo językowe!

• #19 8323229
    obelix2
    Poziom 21  
    No tak mam obecnie Altus, ale jak powiedział domelc mam wszędzie pełno kurzu a rezultaty mierne.
  • #20 8324998
    farrix
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Ja mam i na przodzie obudowy dwa takie http://allegro.pl/item1152099721_noctua_nf_s12_uln_rpm_ultracichy_i_wydajny_5db.html
    i musze powiedzieć że to chyba najlepsze wentyle na swiecie, gdy kupowałem wachcałem się troche czy ta cena jest warta tego wentyla-odpowiedz brzmi TAK to najcichszy wentyl jaki miałem a dzięki tak wyprofilowanym skrzydełkom przy nawet tak małych obrotach daje duzo powietrza.
  • #21 8342368
    Blazej K.
    Poziom 2  
    A ja ze swojej strony mogę ci polecić wentyle firmy Acutake. Bardzo porządne, ciche, wydajne - czego chcieć więcej?
  • #22 8358932
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    obelix2 napisał:
    No tak mam obecnie Altus, ale jak powiedział domelc mam wszędzie pełno kurzu a rezultaty mierne.

Możesz przed wentylatorem ssącym zamontować "filtr powietrza". To jest coś w rodzaju cienkiej warstwy gąbki, która pochłania kurz, wtedy tylko "przy okazji sprzątania pokoju" przejechałbyś odkurzaczem po tej gąbce i po problemie. Ja mam takie coś i nie narzekam na nadmiar kurzu w obudowie, oczywiście, kurz i tak wchodzi, chociażby innymi otworami, ale zdecydowanie mniej, niż wtedy kiedy nie miałem takiego "filtra".
  • #23 8364143
    szymek22
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Bequiet silentwings 140mm są cichsze i tańsze i mogą być trwalsze (300000 godz żywotności łożyska) niż noctua 140 i 120mm wiem bo po 3 miesiącach zmieniłem noctuy na bequiety i nie żałuję. (noctua 140mm nie chcą czasami startować przy 6v a jak wystartują przy 6,5-7v to mają 600-650 obr i są głośniejsze niż be quiet przy 800obr a te z kolei startują już poniżej 3,5v....)
  • #24 8364172
    domelc
    Poziom 23  
    Nie zaprzeczam że Bequiet mogą być lepsze, ale jaka różnica cenowa ...
  • #25 8372350
    Stylowy102
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Polecam ten wentylator. Sam taki mam i nie narzekam. Pozdrawiam :)
  • #26 8377185
    DarekPhilips
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Polecam Spire 8025 FalconRock , mam takie 3 w obudowie , juz ponad 6 lat - komp już troszku wiekowy AMD Atlhlon XP 2500@3200+ , 2 Hdd + 2 2 DVD-RW , MSI K7N2Delta , a komputer troszku ciepła produkuje .
    Nie wiem czy są dostepne bo troszku czasu mineło już .Ciekawostką jest to że wentylator jest w zestawie z 2 grilami i kompletem śrub a kosz wentylatora jest wykonany z aluminium. Wentylator oczywiście na 2 łożyskach kulkowych. Producent ww Spire to FTC.Dobre wentylatory ma także Papst choć troszku głośne ale naprawdę mają dobrą wydajność.
  • #27 8385309
    Igorius
    Poziom 11  
    Witam, ja wentylator polecam taki:
    92mm --> http://www.cooling.pl/enermax-uctb9-tb-silence-92mm,produkt,552508.html?from_category=30_66
    120mm --> http://www.cooling.pl/enermax-uctb12-tb-silence-120mm,produkt,552507.html?from_category=30_67

Jest bardzo cichy, wydajny i fajny ;)
    Przepływ świetny, prędkość dobra nie za duża - nie za mała, głośność niska, łożysko trwałe. Nic tylko wykładać kasę i kupować...
  • #29 8412630
    obelix2
    Poziom 21  
    Klimatyzacja jest droga.

Jak na razie zakupiłem to co miałem w pierwszym poście i to co podpowiedział raganus. Jeden dam do tyłu a drugi wsadzę w bok obudowy aby bezpośrednio wiał w radiator grafiki.

Zobaczymy co z tego będzie. Trzymajcie kciuki (czekam na przesyłkę).

--EDIT:
    Już otrzymałem obydwa wentylatory. Opiszę sytuację zanim miałem je i jak je mam.

Wcześniej: Wentylator na procku hałasował porządnie bo musiał ochłodzić procesor który był w ciepłej obudowie ponieważ radiator grafiki wydzielał dużo ciepła.

Teraz: Wentylator na tylnej ściance zasysa powietrze z zewnątrz do obudowy. Wentylator na procku zasysa to zimne powietrze na procesor. Już mamy lepsze chłodzenie. Do tego, zamontowałem drugi wentylator na bocznej ściance (mam pasek dziurek który biegnie z tyłu blachy i przez całą wys). Ten wentylator wyciąga gorące powietrze zaraz znad radiatora grafiki przez co nie nagrzewa ona tak wnętrza komputera.

Dziękuję za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wentylatora AAB Cooling Super Silent Fan 8 TC, który kosztuje 20 zł. Wiele osób poleca tę markę, podkreślając jej cichą pracę i dobrą wydajność. Niektórzy użytkownicy mają pozytywne doświadczenia z wentylatorami AAB, wymieniając je w swoich komputerach. Inni sugerują alternatywy, takie jak wentylatory Arctic Cooling, Scythe, Noctua, Bequiet oraz Enermax, które oferują lepszą jakość, wydajność i cichą pracę, ale w wyższej cenie. Użytkownicy zwracają uwagę na odpowiednią konfigurację wentylatorów w obudowie, aby zapewnić optymalne chłodzenie, oraz na znaczenie montażu wentylatorów o większej średnicy dla lepszej wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA