logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Eagle PCB] Nowy przetwornik cyfrowy na DIR9001 i CS4398

qscgu 16 Lip 2010 15:53 8704 8
REKLAMA
  • #1 8298742
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    Witam

Podobnie jak w poprzednim temacie mam problem ułożeniem tego na płyce PCB.
    Tym razem inny odbiornik bo DIR9001, inny schemat ponieważ dodałem wzmocnienie w postaci OPampów.

Linie cyfrowe pomiędzy tymi dwoma scalakami nie powinny się specjalnie różnić od poprzedniego rozwiązania.

Rozdzieliłem ten projekt od poprzedniego aby nie było bałaganu.

Dlaczego nowy projekt? Ponieważ mam DIR9001 i jako że ma lepszą opinię od odbiornika Cirrusa dlatego też chcę go użyć.

Wszystkie części już mam. Zostało mi zaprojektować płytkę ale wychodzi niestety kiszka :( Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • spdif_dac3.zip (74.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8299605
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Dobrze że rozdzieliłeś na inny temat bo w tamtym już mi się mieszały płytki z "nowymi" schematami i ulepszeniami.
    Czyli to jest całkowicie inne urządzenie i nie należy się wzorować na poprzednim wątku.
    Czy mogą być zastosowane wszystkie elementy SMD ?
  • REKLAMA
  • #3 8299897
    qscgu
    Poziom 34  
    No właśnie raczej tylko rezystory SMD

Chce popróbować z różnymi kondensatorami a wlutowywanie smd to będzie strasznie upierdliwe zajęcie. Kondensatory chciałbym zwykłe (nie SMD). Elektrolity też zwykłe.

No i mimo wszystko oddzielne sekcje zasilania tak jak na schemacie. Żeby nie łączyć zasilania odbiornika DIR z układem DAC.

Zasilanie na zupełnie oddzielnej płytce więc tutaj tylko to co na schemacie.
  • Pomocny post
    #4 8301679
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    qscgu napisał:
    No właśnie raczej tylko rezystory SMD

Chce popróbować z różnymi kondensatorami a wlutowywanie smd to będzie strasznie upierdliwe zajęcie. Kondensatory chciałbym zwykłe (nie SMD). Elektrolity też zwykłe.

No i mimo wszystko oddzielne sekcje zasilania tak jak na schemacie. Żeby nie łączyć zasilania odbiornika DIR z układem DAC.

Zasilanie na zupełnie oddzielnej płytce więc tutaj tylko to co na schemacie.

Witam
    Przecież, obydwa układy są zasilane między innymi napięciem 3,3V. Więc jaki ma sens rozdzielanie tych napięć. Spróbowałem zaprojektować z zastosowaniem kondensatorów przewlekanych i oto co wyszło (gdyby wszystkie elementy były w technologii SMD, nie potrzeba by było stosować aż tylu zworek), pomimo, że schemat trochę inaczej wygląda, ale jest to twój projekt. Projekt w Eagle wersji "Free" (nie potrzebna do tego wersja Profesional) + PDF.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • dac3_qscgu.zip (408.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 8301779
    qscgu
    Poziom 34  
    Witam.

A no właśnie z tego względu, że poczytałem sobie trochę wątków i nie wiedziałem DACa z wyższej półki który ma połączone linie zasilania tych obu kostek. Już pomińmy całą kwestię tego, że to audiofile projektowali to jednak są to sprawdzone konstrukcje i plułbym sobie w brodę gdyby się okazało że mieli racje i jest jakiś problem gdy te linie zasilania są ze sobą połączone. Żaden problem jest zaprojektować to na dwóch więcej liniach, parę rezystorków i dwa LMy więcej a przynajmniej mam spokój.

Bardzo dziękuję za schemat ale jednak chcę rozdzielić te zasilania tak jak było w schemacie lampucery i OpenDAC'a. Nie mniej jednak dzięki twojej płytce mam na czym bazować i powinno mi się udać dorobić jeszcze jedno złącze zasilania dla DAC'a bo jest miejsce i nawet powinno dzięki temu być mniej zworek.

EDIT:

To jest moja propozycja, nie wiele się zmieniło poza dwoma kondensatorami więcej i nowym złączem.

BTW mam na stanie złącza KF301 z rastrem 5mm czyli powinny być kompatybilne z ARK ?
    Załączniki:
    • wzmacniacz.zip (87.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 8352775
    marco47
    Poziom 41  
    Kolego qscgu

Po przerwie urlopowej wklejam projekt.

Przykładowe rozmieszczenie elementów na płytce PCB

[Eagle PCB] Nowy przetwornik cyfrowy na DIR9001 i CS4398 [Eagle PCB] Nowy przetwornik cyfrowy na DIR9001 i CS4398 [Eagle PCB] Nowy przetwornik cyfrowy na DIR9001 i CS4398 [Eagle PCB] Nowy przetwornik cyfrowy na DIR9001 i CS4398
    Załączniki:
    • qscgu_spdif_dac3_ver1.zip (1.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 8352835
    qscgu
    Poziom 34  
    mistrz!
    dobrze, że zostawiłem sobie lepszy kawałek laminatu na DAC'a no i jeszcze nic nie wytrawiałem.

W każdym razie, projekt cyfrowego potencjometru w zasadzie skończyłem, program napisany wszystko działa pięknie. Teraz będę się zabierał za DAC'a.

Takie małe pytanko, da się MCP120 czymś łatwo dostępnym zastąpić? Być może on wcale nie jest potrzebny?
  • Pomocny post
    #8 8353018
    marco47
    Poziom 41  
    Prawdę powiedziawszy jeżeli jesteś pewny zasilacza (układu zasilającego) to taki kontroler napięcia i resetu jest zbędny. Wystarczy zwykły układ resetu.
  • REKLAMA
  • #9 12299723
    Super_R
    Poziom 1  
    Hi,

I know it has been over a year, but I am interested in the DAC. I see that there has been a design for a layout, but that's it. I do not know if the circuit or the layout works well. Has this circuit/design been implemented?

I hope that the designer of the circuit can answer these questions.

--
    Hi,

Wiem, że to było ponad rok, ale jestem zainteresowany DAC. Widzę, że doszło projekt layoutu, ale to jest to. I nie wiem, czy obwód lub układ działa dobrze. Czy ten układ / projekt realizowany?

Mam nadzieję, że projektant układu może odpowiedzieć na te pytania.
    --

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem projektowania płytki PCB dla nowego przetwornika cyfrowego opartego na układach DIR9001 i CS4398. Użytkownik podkreśla, że projekt jest oddzielony od wcześniejszego, aby uniknąć zamieszania. Zdecydował się na DIR9001 ze względu na lepsze opinie w porównaniu do Cirrusa. W odpowiedziach omawiane są kwestie dotyczące zastosowania elementów SMD, rozdzielenia sekcji zasilania oraz użycia kondensatorów przewlekanych. Użytkownicy dzielą się swoimi projektami i schematami, a także wskazują na możliwość uproszczenia układu zasilania. Pojawiają się również pytania o zastosowanie kontrolera MCP120 oraz jego ewentualne zastąpienie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA