logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Symantec Endpoint Protection dla drukarki w sieci VPN?

tretwin 20 Lip 2010 18:49 16001 64
Najlepsze odpowiedzi

Jak skonfigurować komputer z Symantec Endpoint Protection i Cisco VPN, aby po połączeniu z VPN nie tracił dostępu do lokalnej drukarki sieciowej?

To nie wygląda na problem samego Symantec Endpoint Protection, tylko na konflikt tras lub ustawień VPN: jeśli lokalna sieć ma ten sam zakres co sieć po drugiej stronie tunelu (np. 192.168.0.x), VPN może przejąć routing i odciąć dostęp do drukarki; trzeba zmienić adresację lokalnego routera na inną podsieć, np. 192.168.33.1, oraz wyłączyć używanie domyślnej bramy po stronie zdalnej sieci, jeśli ta opcja jest dostępna [#8314887][#8323216] W Cisco VPN Client warto też szukać opcji typu „Allow local LAN access”, bo ona pozwala zachować dostęp do lokalnych zasobów podczas aktywnego tunelu [#8323216][#8325519] Jeśli mimo tego nadal nie ma dostępu do drukarki, to prawdopodobnie serwer VPN wymusza separację klientów albo blokuje dostęp do lokalnego LAN-u i wtedy musi to odblokować administrator VPN [#8322711][#8340707] Użytkownik w wątku potwierdził później, że po kontakcie z administratorami VPN trzeba było coś ustawić po ich stronie, więc problem nie leżał w samym firewallu SEP [#8387772]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #61 10884286
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    VPN robi ze zdalnego komputera, komputer na LAN-ie.
    Kopiowanie po VPN-ie czy LANie wygląda tak samo.
  • #62 10888917
    z1x3c5
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Udało mi się zrobić tunel (sam do siebie!) na razie inaczej nie mam jak sprawdzić, za pomocą standardowej opcji w win7.

w oknie SIEĆ nie było go widać, ale w ipconfig wyczytałem ten adres lokalny w (karta PPP polaczenie sieci VPN) i uruchomiłem go za pomocą \\169.x.x.x
    po czym skopiowałem film z dysku do folderu publicznego \\169 i odwrotnie i muszę powiedzieć, że skopiował film błyskawicznie jak z dysku (jakieś 7 sekund), a połączyłem się poprzez nazwę swojego komputera, bo przez adres ip bramy nie chciał się połączyć

router linksys linkwrt54gl VPN nie widziałem żadnych opcji oprócz przepuszczania PPTP i innych

1.czy adres wpisuję źle?
    2.jaki adres wpisać?
    3.to naprawdę leci przez server VPN i tak szybko wraca?
  • #63 10894828
    z1x3c5
    Poziom 9  
    Jak mam znaleźć adres, który mam wpisać w pole Adres internetowy z którym chcesz się połączyć

Wpisywałem adres ip który podają na stronie np.
    http://twojeip.net/

i wpisałem ip publiczny
    ale niestety to nie działa
  • #64 10917225
    z1x3c5
    Poziom 9  
    Wiem w czym byl problem, ze nie laczyl sie przez ip publiczne

W routerze jednak musialem ustawic porty:
    (Aplications &games/forwarding)
    porty:
    1723-1723 dla ip serwera (mojej karty sieciowej 192.168.1.10)
    1024-65535 dla ip klienta 192.168.1.6
    1024-65535 dla ip klienta 192.168.1.7

ustawilem staly ip dla mojej karty lan i stale ip przychodzace od 5 do 7
    i wyszlo: 5 serwer, 6 lub 7 klient

dzieki tym zabiegom polaczylem sie nawet z innego kompa spoza LAN przez neta
    (MASZ POLACZENIE)

polaczyc sie widocznie polaczyl bo skad by nadal te ip 5 i 6?

ale niestety ani nie widzialem mojego kompa, ani ping 192.168.1.5 (serwera) nie przechodzil !!!

co robie nie tak? wpisywalem \\192.168.1.5 czy \\nazwe mojego kompa i nic

testowalem na serwer z routerem WINDOWS7, klient z modemem XP

----------------------------
    EDIT
    ----------------------------

zauwazylem, ze jak wylacze zapore windows 7 firewall to pinguje oba !!!

jak to przestawic by nie gasic zapory windows 7 ?
    (z innego kompa jeszcze nie sprawdzalem czy pojdzie bez zapory)
  • #65 10939734
    z1x3c5
    Poziom 9  
    Wreszcie sprawdziłem na innym kompie i działa VPN !

Problemem była zapora w windows 7, której dalej nie rozwiązałem, ale za to połączyłem 2 kompy przez oba systemy XP.

Pingi przeszły, wszedłem na swojego kompa za pomocą ip serwera i użytkownika z hasłem tego co na serwerze (musi być on zalogowany!)

w polu adres ip: publiczny wystarczył, bez żadnych :portów, czy dodatków

Wielka szkoda, że kopiowanie plików szło z prędkością 40kb/s (mojego neta które jest bolączką), a miałem nadzieję, że pójdzie jak po kablu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dostępem do drukarki w sieci lokalnej po połączeniu z VPN. Komputer udostępniający drukarkę traci połączenie, podczas gdy inne komputery w sieci lokalnej działają poprawnie. Zainstalowane oprogramowanie Symantec Endpoint Protection wymaga ręcznego skonfigurowania reguł zapory, co może być przyczyną problemu. Użytkownik próbował pingować adresy IP i MAC, ale nie uzyskał połączenia z drukarką. Wskazówki dotyczące konfiguracji obejmują sprawdzenie ustawień zapory, zmiany adresu IP routera oraz wyłączenie opcji "użyj domyślnej bramy na zdalnej sieci" w kliencie VPN. Problemy mogą wynikać z konfliktu adresów IP w sieci lokalnej i zdalnej. Użytkownik rozważa również możliwość, że serwer VPN blokuje dostęp do lokalnej sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA