logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować konwersję sygnału NPN na PNP dla 10kHz w PLC i serwonapędzie?

pftmp 22 Lip 2010 15:01 3920 3
REKLAMA
  • #1 8318741
    pftmp
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam,

Mam następujący problem: W sterowniku PLC mam wyjście impulsowe NPN (24V) a w serwonapędzie wejście PNP (również 24V) i muszę to jakoś ze sobą pogodzić. Zastosowałem przekaźnik SSR ale powyżej 1kHz odmawia współpracy a ja potrzebuję ok. 10 kHz. Jakieś schematy znalazłem w tym temacie:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic982613.html

jednak nie mam pewności co do tego jakie konkretnie rezystory i tranzystory zastosować, aby prędkość działania i napięcie były odpowiednie. Chyba że znacie jakąś firmę, która produkuje gotowe konwertery.

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8319045
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    1. Mały transoptor byłby szybszy od SSR. Eleganckie rozwiązanie.
    2. Jeśli polaryzacja nieważna (np. przesyłamy częstotliwość impulsu o wypełnieniu 50%) wystarczy wejście PNP w serwonapędzie połączyć przez rezystor ok. 2kiloomy z plusem 24V (wejście odczuje to jako 1 logiczne) i podłączyć to wejście przewodem do wyjścia NPN w PLC. Gdy PLC poda swoje 1 logiczne, to tranzystor wyjściowy zewrze wejście serwonapędu do minusa (rezystor w tej chwili spełnia rolę cewki przekaźnika). Serwonapęd odczyta zero logiczne (a więc odwrócenie).
    3. Jeśli trzeba zachować znak sygnału, to należy zastosować tranzystor PNP, z PLC do bazy 4,7 kilooma, na złącze B-E 1 kiloom przeciw zakłóceniom, kolektor jest wyjściem do serwonapędu, emiter do +24V. Można to zrobić w formie lutowanego "pająka" w koszulce termokurczliwej.
  • REKLAMA
  • #3 8320867
    pftmp
    Poziom 11  
    Dziękuję bardzo za pomoc. Dla pewności: czy schemat (pkt 3) ma wyglądać tak? No i tranzystor - chyba może być dowolny mały PNP?
    Załączniki:
    • Jak zrealizować konwersję sygnału NPN na PNP dla 10kHz w PLC i serwonapędzie? NPN_PNP.JPG (10.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 8321652
    pftmp
    Poziom 11  
    Układ działa bez zarzutu, sprawdzałem do 10 kHz a całość wlutowałem do obudowy po starym przekaźniku R2M. Bardzo dziękuję za pomoc!

p.s. W schemacie zrobiłem błąd - narysowałem tranzystor NPN zamiast PNP.
REKLAMA