logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć zasilanie wzmacniacza anteny w Audi A4 B5 kombi?

seals1979 28 Lip 2010 08:19 14519 4
REKLAMA
  • #1 8338123
    seals1979
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam

Mam ogromną prośbę: demontując antenę ze wzmacniaczem w swoim audi A4 kombi zniknął mi kabelek zasilający wzmacniacz. Czy koledzy wiedzą gdzie mógł on zniknąć - gdzie go szukać na podsufitce?

Kupiłem już nową antenkę ze wzmacniaczem tylko nie wiem gdzie i jak podłączyć do niej zasilanie - skąd wziąć ?
    Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8338347
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1400
    :idea: A oryginalna stara antena przypadkiem nie była zasilana samym kablem sygnałowym , w wielu Audi tak jest.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17881772
    Showbiz32
    Poziom 6  
    Ocena: 81
    Witam. I co to za dodatkowy kabelek? bo u mnie też go nie ma
  • #5 18872552
    sipura
    Poziom 1  
    W niektórych dziełach niemieckich inżynierów zasilanie wzmacniacza antenowego jest realizowane poprzez kabel antenowy i idzie ta sama żyła co sygnał i jest podawane bezpośrednio z radia.
    Więc jeżeli zmienisz radio na nieoryginalne ,zasilanie zniknie.Konieczne wtedy jest zastosowanie separatora napięcia/sygnału i podanie przez niego dodatkowe zasilania na wzmacniacz antenowy z najczęściej niebieskiego przewodu radia opisanego el.ant.
    Budowa separatora jest identyczna jak w przypadku anteny np.siatkowej ze wzmacniaczem czyli nic innego jak kondensator 1 nano przez który przedostaje się sygnał do radia a jest blokowane napięcie stałe i dławik podłączony do zasilania+12v i do wzmacniacza ,który ma za zadanie ograniczać przedostawanie się sygnału do +12V
    Ot cała niemiecka filozofia 😉😁
    Jeśli kupiłeś wzmacniacz antenowy z dodatkowym zasilaniem najprosciej będzie przeciągnąć przewód do radia i tam go podlaczyc.
    A jeżeli zmieniłeś tylko radio na nieoryginalne
    To najprawdopodobniej kupiłeś nowy wzmacniacz bo uznales że istniejący jest uszkodzony a wystarczy go zasilić przez przewód antenowy
REKLAMA