logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault 19 1.8 '94 - nierówne wolne obroty, co sprawdzić?

_kruger_ 06 Wrz 2004 20:07 5869 4
REKLAMA
  • #1 836754
    _kruger_
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam szanowne grono,
    problem dotyczy Renault 19 1,8 jednopunktowy wtrysk, rok produkcji 94 (lambda i katalizator sa)

Chodzi o to ze auto pracuje nierowno tzn, skacza wolne obroty, od 300 do 1000 , komputer je wyrownuje , stara sie :( , i wahaja sie od 1200 do 300 w porywach staja troche na 900. Przy 300 auto prawie gasnie ale komputer nie pozwala i daje wieksza dawke paliwa, jak jedzie sie w trasie nie czuje sie tego (przy wiekszych obrotach).
    Mam do Was pytanie, co moze byc przyczyna takiego zachowania auta? Wg mnie lambda jest dobra, daje dobre napiecia itd, po jej odlaczeniu jest to samo, wyczyscilem dokladnie silniczek krokowy, teraz jak silnik jest zimny to jest ok ale twa to chwile (ok 3 min) poki sie nie nagrzeje, i potem objaw jak wyżej. Prosze o pomoc bo juz nie wiem co z tym zrobic a jezdzic tak nie da rady, zwlaszcza ze planuje zalozyc gaz i mysle ze to bedzie problemem.

Jeszcze razn dzieki za info,
    pozdrawiam
    _kruger_

Twój pojazd to Renault czy Reno, SiReno?
    Jak masz w dowodzie?
  • REKLAMA
  • #2 837759
    wmr
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    99% problemy z regulatorem napiecia ew. diody w alternatorze. odlacz go i sprawdz. pzdr. wmr
  • REKLAMA
  • #3 839585
    donpab
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    u mnie było podobnie i okazało się że to jest wina silnika krokowego sterującego dolotem powietrza na biegu jałowym
  • REKLAMA
  • #4 839615
    wmr
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    silnik krokowy - owszem mozliwe ale nie w taki sposob. Silnik albo sie przycina albo zle reaguje ale nie bedzie plynnie ragulowal. Moze sie przycinac i raz (skokowo) w jedna raz w druga ale jak kolega pisal, ze silnik jest ok to nalezy posprawdzac zasilania. Regler (nie pamietam czy r19 ma wewnetrzny czy zewnetrzny). Najprosciej zobaczyc na voltomierzu lub lepiej oscyloskopie co przychodzi na silnik krokowy i bedzie wszystko wiadomo. pzdr. wmr
  • #5 884092
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    A ja w 90% procentach jestem pewny że usterką jest mała gumka zamykająca nieużywane złacze podciśnieniowe kolektora. Znajduje się (stojąc przed maską) na wysokości 2 cylindra(od lewej). Wygląda jak wentylek od opony. Niby siedzi ale z czasem wykrusza się w niej dziurka i silnik łapie lewe powietrze.

Dojście do tego zajeło mi 2 tygodnie czasu grzebania, podmian komputera, wymiany kabli, świec, kopułki zapłonowej i zakupu np. miernika ciśnienia sprężania. Odwiedziłem też serwis renault.

Pomogła śróbka 4mm zanurzona w silikonie. Ostatnio opowiedziałem to gościowi co właśnie chciał sprzedać renówkę bo "silnik wyje....any"). 4 lata jeździł po mechanikach i nikt nie mógł znaleźć co jest nie tak, tylko każdy narzekał na głowicę, aparat zapłonowy i niemal wszystkie elementy silnika i osprzętu.

Generalnie muszę sie cieszyć z tej usterki bo dzięki niej kupiłem auto 3 lata temu za 600 marek. Widocznie szwaby też grzebali i stwierdzili "motor defekt". Cieszyli się że "głupi Polak" kupił "schrot".
    Przy zakupie nie zwróciłem uwagi na falujące obroty ponieważ po zapaleniu chodzi na autossaniu i dopiero da się to wykryć po nagrzaniu.
REKLAMA