Witajcie,
mam antenę N'ki z 4 zezami
podstawowy HB 13E +
- Astra 19,2 E
- Astra 23,5 E
- Sirius 5 E
- Thor 0,8/1 W
HB i Astra 19,2 oraz Sirius odbieraja bez problemów chyba że strasznie pada
Thor i Astra 23,5 bezproblemowo tylko przy czystym niebie, jak jest deszcz robi się lipnie - wiem, pewnie to i tak dobrze że cokolwiek mam
moje pytanie jest takie - inwestować w większą antenę np. 100 cm i dalej regulować na zezach rurkowych czy kupić antenę wieloogniskową taką jak w temacie
Północno-Wschodnia Polska
dodam, że jak by się dało (sygnałowo) to chciałbym dorzucić coś jeszcze, pewnie bardziej w stronę zachód bo na wschód będzie przyszkadzała elewacja budynku
1. Najbardziej ekonomicznie jest kupić obrotnicę.
2. Jeżeli jednak z jakiś względów upierasz się przy kilku konwerterach (możliwość podłączenia dodatkowych tunerów) to sprawdź wpierw czy Twój tuner obsłuży więcej niż cztery konwertery.
3. Być może, że masz instalację opartą na kilku tunerach i chcesz mieć możliwość odbioru sygnału ciągłego (bez oczekiwania na obrót anteny), wtedy możesz założyć antenę typu WaveFrontier.
http://www.satlex.net/pl/image_window.html?name=wavefrontier&pic=1 Nie wrzucam fotki, lecz tylko link - copyright. 4. Nie wiem jakie konwertery obecnie posiadasz. Podejrzewam, że te popularne, które zamontowane obok siebie mogą odbierać sygnał z satelit położonych o 6 stopni. Są konwertery, które umożliwiają odbiór sygnału z sąsiedniej satelity położonej 4,3 stopnie dalej. Z reguły są to jednak monoblocki.
Konwerter Monoblock Maximum V-3 3° Monoblock Single 4,3° JSB41 Blue Line W jaki więc sposób odbierasz sygnał z Astry 23,5E? Może to jest jednak sygnał z Astra 2A, 2B, 2D - 28,2E?
Thor 0,8/1W <różnica ok. 6°> Sirius 5E <różnica 8°> HB 13E <różnica 6,2°> Astra 19,2E <różnica 4,3°> Astra 23,5E
Ja kiedyś miałem tak ustawioną antenę: 28.2E, 19.2E, 13E, 5E.
Sirius 5E <różnica 8°> HB 13E <różnica 6,2°> Astra 19,2E <różnica 9°> Astra 28,2E
Obecnie odbieram sygnał z:
Hotbird 13E - port1, Astra 19,2E - port2, Syrius 5E - port 3, Intelsat 1W - port4, Thor 0,8W - również port4.
Witam,
oczywiście mój błąd, Astra 28,2 a nie 23,5
obrotnica odpada, jest w domu Nka na tej samej antenie i żona nie byłaby zadowolona jakbym coś jej mieszał tak, mój Technisat max 4 konwertery obsłuży, tego nie wziąłem pod uwagę - czy jest jakiś odbiornik który da radę więcej? Low cost oczywiście antena którą proponujesz jest fajna, ale koszt zakupu alternatywą jest właśnie Maximum Multifocus E85 tylko nie wiem czy jest sens obecnie mam konwertery jak najbardziej popularne czyli takie jakie były najtańsze w sklepach
Po pierwsze: popraw tytuł tematu. Ten nie wiele mówi i raczej odbiega od problemu. W przeciwnym wypadku jest bardzo prawdopodobne, że Moderator telesat1 umieści Twój post w koszu.
(...) Jedyny warunek to mieć choć jeden przełącznik, który nie wycina reszty komend DiSEqC albo sygnału ToneBurst (przekonasz się
Jeden przełącznik 1/4. Do jednego z wyjść podłączasz przełącznik 1/2 - z ToneBurst.
Powiedzmy że do wyjścia BB (4, D).
Konfig anteny:
Satelita 1 - Diseqc 1.0: AA , ToneBurst off, kolejność komend committed na początku reszta nie ważna!!!.
Satelita 2 - Diseqc 1.0: AB , ToneBurst off, kolejnośc komend committed na początku reszta nie ważna!!!.
Satelita 3 - Diseqc 1.0: BA , ToneBurst off, kolejnośc komedd committed na początku reszta nie ważna!!!.
Satelita 4 - Diseqc 1.0: BB , ToneBurst A, kolejnośc komend committed przed toneburst..
Satelita 5 - Diseqc 1.0: BB , ToneBurst B, kolejnośc komend committed przed toneburst..
Jasne?.
Drugi przykład:
Tuner -. przełącznik toneBrurst 1/2 do wyjść przełącznika DiSEqC 1.0/2.0 1/4.
Konfig anten:
Satelita 1 - Diseqc 1.0: AA , ToneBurst A, kolejnośc komend toneburst przed committed
Satelita 2 - Diseqc 1.0: AB , ToneBurst A, kolejnośc komend toneburst przed committed
Satelita 3 - Diseqc 1.0: BA , ToneBurst A, kolejnośc komend toneburst przed committed
Satelita 4 - Diseqc 1.0: BB , ToneBurst A, kolejnośc komend toneburst przed committed
Satelita 5 - Diseqc 1.0: AA , ToneBurst B, kolejnośc komend toneburst przed committed
Satelita 6 - Diseqc 1.0: AB , ToneBurst B, kolejnośc komend toneburst przed committed
Satelita 7 - Diseqc 1.0: BA , ToneBurst B, kolejnośc komend toneburst przed committed
Satelita 8 - Diseqc 1.0: BB , ToneBurst B, kolejnośc komend toneburst przed committed
Widać ideę?
Elegancko i zgodnie ze sztuką to jest najpierw przełącznik Diseqc1.1 (uncommitted - on na pewno nie terminuje komend!!! - masz od razu pewność bez eksperymentowania) a do wyjść podłączyć przełączniki DisEQc 1.0/2.0 1/4 (comitted).
I wtedy schemat konfiguracji....
Przełączniki committed (1.0/2.0) 1/4 podłączone do wyjść przełącznika uncommitted (1.1) 1/16.
Satelita Diseqc 1.1 wejście 1 do 16.... diseqc 1.0 (committed) to AA, AB, BA, BB, 1, 2, 3 .... 16.... kolejność uncommitted, committed.
Prosta idea. Działa niezawodnie.
Powiedzmy 16 (1.1) * 4 (1.0/2.0) = 64 satelity...
Żeby było ciekawiej najpierw mogą być przełączniki committed, potem toneburst a na koniec uncomitted.... Komendy powtarzane, w odwróconej kolejności itd... Enigma w niczym nie ogranicza.
W enigmie w konfigu anten definiujesz wirtualne anteny a nie pozycje sat. Do jednej anteny możesz podłączyć kilka pozycji sat...
Masz przykład mojej konfiguracji antenowej:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1311657.html Przełącznik DiSEqC 1.1 -> Best 10/1 jest wieloprotokołowy (programatorek wysyła komendę oczywiście DiSEqC która zmienia jego tryb pracy) ma nawet emulację obrotnicy DiSEqC jeśli mamy lichawy tuner, który nie obsługuje w pełni standardu DiSEqC.
Oferta razem z programatorkiem...
http://cgi.ebay.de/DiseqC-10-1-Best-Germany-P...QptZMotoren_Positionierer?hash=item5d271cfbd4 Polecam go.