logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z wymianą karty Intel 2100b na Intel 2200bg w MINIPC

darekpra 07 Wrz 2004 15:26 2729 6
  • #1 838219
    darekpra
    Poziom 12  
    Mam problem siedzę już kilka dni i na jednym laptopie Panasinic CF-72 gdzie było wolne minipci bez problemów udaje się kartę uruchomić co prawda z małym zasięgiem ale nie ma się co dziwić bo nie ma tam atenki, natomiast na modelu CF-73 ciągle jest „Hardware radio switch: off” wcześniej w CF-73 była karta Intela 2100 LAN 3B i z nią jest wszystko ok. Jak można włączyć hardware radio switch na on zmieniłem system na nowy i jest również to samo, sterowniki są też dobre, w biosie nie widzę żadnych ustawień. Może jakaś sztuczka z pinami karty bo nowego biosu nie ma i nie wiadomo kiedy i czy wogule będzie. Bardzo proszę o pomoc.
    :(
  • #2 839972
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    Sprawdź czy nie ma przypadkiem klawisza "Fn+Antenka" W niektórych notebookach jest taka kombinacja Sprawdź w dokumentacji, lub FAQ na stronie producenta
  • #3 840680
    darekpra
    Poziom 12  
    Z moich eksperymentów wynika iż problem tkwi tylko w biosie i chyba nic na to narazie nie poradze. Muszę czekać na nowy bios. Ze starą kartą 2100 w biosie jest opcja WLAN ENABLE/DISABLE natomiast z kartą 2200 nie ma tej opcji.

Choć narazie znalazłem rozwiązanie niezbyt wygodne ale działa: :idea:
    1 Włożyć starą kartę 2100 w minipci w laptopie
    2 Uruchomić i wejść do biosu
    3 Zapisać zmiany
    4 Uruchomić ponownie
    5 Wcisnąć pause gdy bios się załaduje a przed uruchomieniem systemu
    6 Jeśli to jest technicznie możliwe bez wyłączania laptopa zamienić karty z 2100 na 2200

:) I działa tylko trzeba pamiętać by w czasie hibernacji lub wyłączenia była zawsze bateria lub zasilacz
  • #4 1139608
    darekpra
    Poziom 12  
    Zastanawiam się nad mechanizmem włączania radia w karcie WLAN. Gdyby nam się udało wielu by na tym skorzystało.
    W jaki sposób bios włącza radio?
    A może aktualizacja biosu karty WLAN?
  • #5 1141366
    LeWy11
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    A ja posiadam w laptopie karte intela 2200bg i mam pytanie czy da sie jakos w tym polepszyc zasieg?? bo nie wykrywa mi duzo sieci gdzie powinien! albo gdzies podpiąć jakąś antenke??
  • #7 3336023
    jan.kluska
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Niestety to rozwiazanie nie działa z kartami intel, jezeli ktoś zna rozwiazanie proszę o link.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wymiany karty sieciowej Intel 2100b na Intel 2200bg w laptopie Panasonic CF-73, gdzie pojawia się komunikat "Hardware radio switch: off" i brak możliwości włączenia radia WLAN. W modelu CF-72 karta Intel 2200bg działa, choć z ograniczonym zasięgiem z powodu braku anteny. W CF-73 z kartą 2100b funkcjonuje poprawnie, a w BIOS-ie dla tej karty jest opcja WLAN ENABLE/DISABLE, której brakuje przy karcie 2200bg. Problem prawdopodobnie wynika z braku wsparcia w BIOS-ie dla nowej karty, co uniemożliwia włączenie sprzętowego przełącznika radia. Tymczasowym rozwiązaniem jest uruchomienie laptopa z kartą 2100b, wejście do BIOS-u, zapisanie ustawień, a następnie wymiana kart bez wyłączania zasilania, co pozwala na działanie karty 2200bg. Dyskusja porusza także możliwość istnienia kombinacji klawiszy (np. Fn + antenka) do włączania radia oraz kwestie dotyczące pinów karty pomijających sygnał Hardware RADIO OFF. Nie znaleziono jednak trwałego rozwiązania bez aktualizacji BIOS-u. Dodatkowo pojawiły się pytania o poprawę zasięgu karty Intel 2200bg i możliwość podłączenia anteny zewnętrznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA