logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K800i zawiesza się, pojawiły się pliki bflash, oflash, ofs – co oznaczają?

metiuk 03 Sie 2010 18:03 5372 24
REKLAMA
  • #1 8361252
    metiuk
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam posiadam telefon SE k800i. Mam z nim problem ponieważ czasami działa, często sie zawiesza. Nie jestem jakimś profesjonalista... podczas próby dorwania się do niego farem da się bez problemu zmienić oprogramowanie, ale zastanawia mnie to, że mam w głównym folderze 3 pliki: bflash, oflash i ofs.
    Zawsze miałem dwa pliki, i nie wiem czy to nie jest z tym związane .
    Telefon czasem nie reaguje wogóle na włącznik, a wgrać oprogramowanie da się bez problemu.Dysponuje tylko kabelkiem dcu-60 i dcu-65
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8361664
    bertold18
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Użyj programu omnius.
  • Pomocny post
    #3 8362598
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    Kolego bo moze masz cid53. Tym o flash sie nie przejmuj.

A że ma problemy z włacznikiem to moze przydaloby sie rozkrecic i zajrzec do włacznika? POdlutuj mu styki
  • Pomocny post
    #4 8368209
    bertold18
    Poziom 17  
    Tak on służy do wgrywania softa , zdejmowania simlooka zmiany cid , zgrywania i wgrywania gfsa itd.
    A możesz tylko zaktualizować oprogramowanie programem Sony ercsson Update Service.
  • #5 8368221
    metiuk
    Poziom 13  
    Podczas próby wgrania softu susem pisze że jest najnowszy soft wgrany :(
    A odnośnie wgrania gdfsa , to jeśli jest uszkodzony w telefonie to czy da się jakoś go naprawić (mam innego k800i ).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 8368233
    bertold18
    Poziom 17  
    Oczywiście że się da ale nie tym programem a boxem albo setollem.
    A podczas aktualizacji jest opcja żeby wgrał ponownie mimo to??
  • #7 8368251
    metiuk
    Poziom 13  
    Kurcze , a ja nie posiadam obecnie boxa :(
    a odnośnie tego pierwszego se k800i czy da się coś zrobić żeby przywrócić mu życie ??
    obecnie włącza się bez problemu , ale jak wejdę w opcje to się pojawia biały lcd i się resetuje po czym włącza się .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 8368606
    pawel_x91
    Poziom 11  
    Proponuje ponowne wgranie softu. Sprawdź jaki masz cid. Sprawdzisz to zwykłym setoolem lite. I zaopatrz się w soft zgodny z poziomem zabezpieczenia w twoim telefonie
  • Pomocny post
    #9 8368629
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    Oczywiście, że się da. Dosłownie kilkanaście minut przed pisaniem tego posta robiłem taki egzemplarz K800i , który zachowywał się w sposób podobny.

Opiszę Ci w kilku krokach co zrobiłem:

- zaktualizowałem EROM do wersji R3A022 (przy pomocy Omniusa)
    - wgrałem GDFS (wgrałem czysty GDFS za pomocą XS ++)
    - następnie przy pomocy Omniusa wgrałem FW+FS+Custom

Po tych zabiegach telefon po pozytywnych testach działa bez zarzutów.

Dodam tylko, że większość przypadków jakie "robiłem" tzn. biały LCD, zawieszający się telefon związana była właśnie z uszkodzeniem GDFS-u oraz oprogramowania telefonu.

Prywatnie napiszę iż sam bodajże w K550i/W610i oraz K750i uszkodziłem GDFS kilkadziesiąt razy pod rząd wyjmując i wkładając baterię. Na szczęście wgranie GDFSu z kopi zapasowej lub z TopSony.com stawiało moje SE zawsze na nogi.

Gdybyś ktoś potrzebował czysty GDFS do K800i to pobrałem go z www.topsony.com (wymagana rejestracja)
  • #10 8368783
    gracjan55
    Poziom 36  
    Ocena: 244
    Sam czysty gdfs Ci nic nie da (ten z topsony), musisz mieć security bakcupy, poza tym jak w K800i miga lcd to wina wyświetlacza lub softu, jeśli gdfs padnie to miga irda.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 8368845
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    Masz rację...ale po wgraniu czystego GDFSu można już z SE go zgrać i zczytuje go jako backup (z prawidłowym obszarem). Poza tym w K800i z softem R8 padnięty GDFS objawia się w dwojaki sposób i przez migający na biało LCD oraz Irda (informacja potwierdzona przez support SE)

Ja tylko opisałem jak mój problem został rozwiązany i dlatego podałem jak tego dokonałem.
  • #13 8387249
    piotrek19833@
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    bertold18 propo tego omniusa wiesz moze dlaczego przy rejestracji jego wyskakuje mi falszywy mail?
    Byl bym bardzo wdzieczny za pomoc...
    Pozdrawiam

Dodano po 2 [godziny] 49 [minuty]:

Juz poradzilem sobie:D
    Niewiem dlaczego ale inny mail odrazu sie przyja.
  • #14 8502454
    metiuk
    Poziom 13  
    kurde, w chwili obecnej problem się zmienił :((
    przy próbie włączenia tel za wibruje podświetli się na biało lcd i lcd gaśnie , spotkał się ktoś może z takim problemem ??
  • #15 8502507
    bertold18
    Poziom 17  
    Jest to wina uszkodzonego GDF-a.
    Włącza się na biało po chwili gaśnie i znów włącza??
  • #17 8504268
    bertold18
    Poziom 17  
    Nie tylko.
    Miałem wiele sztuk z uwalonym gfsem i każda odpalała się z białym lcd.
    Po naprawie gdfsa wszystko było ok.
  • #19 8552485
    metiuk
    Poziom 13  
    Wymiana lcd nic nie pomogła :(
    a jest jakiś sposób domowy na naprawę gdfs ??
    oczywiście kopi nie posiadam :((
  • #20 8552665
    marco177
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    metiuk napisał:
    Wymiana lcd nic nie pomogła :(
    a jest jakiś sposób domowy na naprawę gdfs ??
    oczywiście kopi nie posiadam :((

a nie możesz wgrać softa farem?
  • #21 8608309
    metiuk
    Poziom 13  
    Ależ oczywiście że softa da się wgrać , wgrywałem już farem , ale to nic nie daje ..
  • #22 8612089
    prilo
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Wygrzej procka. Miałem przypadek, ze wieszał się co jakiś czas SE k800i żadna naprawa gdfs nie pomagała itd. Działał dzień, dwa później zwiechy reatarty, white lcd etc etc Trzeba było wygrzać kość flasz. Dopiero wtedy usterka zniknęła.
  • #23 8621151
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    Kolega jeszcze nie zrobił GDFS'a.
  • #24 8621590
    qazwsx77
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Miałem identyczny problem telefon męczyłem jakiś tydzień.Wszystkiego próbowałem od gdfs po soft.Przyczyna takich objawów była uszkodzona kość pamięci.Zadko który serwis to robi a samemu trzeba mieć spore umiejętności by to wymienić i sprzęt.Można jeszcze wygrzać ta kość ale jest ryzyko jeśli jest klejona to odpadnie albo ja przegrzejesz.
    Pozdrawiam
  • #25 8636751
    jimiq
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    koledzy chyba mają rację. Ja miałem do wygrzania procesor (raz wgrywał sw normalnie i działał ze dwa dni raz na nic nie reagował) może też byc kość pamięci.

Spróbuj ponownie main i fs do twojego CID-a oraz wgraj poprawny custom. Miałem przypadek mrugania LCD dopiero w momencie próby wejścia do menu. Oczywiście na inej sztuce po próbach flashowania.
    Kiedy indziej znowu patche się gryzły, tel działał a wywalał biały ekran np przy we do odtwarzacza mp3. Tunning był wszytskiego tam atchy ze 40

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telefonem Sony Ericsson K800i, który często się zawiesza i nie reaguje na włącznik. W głównym folderze telefonu znajdują się trzy pliki: bflash, oflash i ofs, co budzi wątpliwości. Użytkownicy sugerują użycie programu Omnius do aktualizacji oprogramowania oraz sprawdzenie CID telefonu. Problemy z białym LCD mogą być związane z uszkodzeniem GDFS lub wyświetlacza. Wskazówki obejmują ponowne wgranie oprogramowania, sprawdzenie styków włącznika, a także wygrzanie kości pamięci. W przypadku uszkodzonego GDFS, zaleca się użycie boxa lub setoola do naprawy. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, że problemy z zawieszaniem się i białym ekranem często wynikają z uszkodzenia oprogramowania lub komponentów wewnętrznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA