logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell D620 PC764 - reset elektroniki

MRCZ 05 Sie 2010 16:09 14533 12
  • #1 8367958
    MRCZ
    Poziom 17  
    Ocena: 75
    Witam!

Naglę przestała mi trzymać bateria w laptopie Dell D620, typ PC764 11,1Vdc 56Wh. Wcześniej trzymała około 1,5h obecnie ładuje się dość szybko - po naładowaniu do stanu 100% pokazuje czas pracy około 30min, ale trzyma tylko kilka minut. Podłączają laptopa bez baterii, wszytko jest ok. Podobno moja bateria jest na układach BQ20857DBT, BQ29311PW i eeprom CEA F53. Czy do zresetowania wystarczy zawartość eeprom-u CEA F53, wie ktoś może co to jest za układ (kodowanie smd)?

Pzdr.
  • #2 8368240
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Ocena: 151
    CEA F53 zostaw w spokoju. Musisz się zająć BQ20857DBT - ma on zintegrowanym eeprom. Zbuduj interfejs którego schemat i płytka są w podwieszonych tematach, ściągnij be2works, podłącz sda,scl i gnd z interfejsu pod sda,scl i gnd na pinoucie baterii. W programie be2works wybierz z menu rozwijanego bq208x i kliknij read ale u góry po prawej. Jeśli układ nie jest zahasłowany, powinny odzczytać się dane. Jeśli się nie odczytają, prawdopodobnie układ ma hasło. Na dole trochę po lewej też jest read i tym przyciskiem odczytasz dane baterii poprzez smbus. Od tego zacznij - bo jeśli się odczytają dane będzie wiadomo że podpiąłeś się pod właściwe styki na wyjściu baterii.
    Konto firmowe:
    Krzysztof Łukasik LukasKomp
    Elizy Orzeszkowej, Ostrzeszów, 63-500
  • #3 8368262
    MRCZ
    Poziom 17  
    krzychu1985^ dzięki za odp. Czytałem FAQ. Jeżeli układ BQ2085 jest zahasłowany to i tak nic nie zdziałam?
  • Pomocny post
    #4 8368290
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Ocena: 151
    Prawdopodobnie idzie sklonować zawartość tego zahasłowanego układu pełną wersją programu. Później trzeba wymienić układ na taki sam nie zahasłowany lub też jakiś klon tego układu (nie wiem co jest odpowiednikiem dla bq2085) i wgrać skopiowaną zawartość i dopiero wtedy wykonuje się reset. Nie robiłem jeszcze takiej operacji, nie mam pełnej wersji programu. Jeśli nie ma hasła - moim zdanie gra jest warta świeczki - kupisz wersję be2works za 10$ na 24h i wtedy się zresetuje. Jeśli jest hasło to musisz sam sobie odpowiedzieć czy warto inwestować w tą baterię.
    Konto firmowe:
    Krzysztof Łukasik LukasKomp
    Elizy Orzeszkowej, Ostrzeszów, 63-500
  • #5 8369190
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 636
    Odpowiednikiem BQ2085 jest BQ2085 :D ,nie jest to chinski klon jest to oryginal z TI.
  • #6 8439756
    MRCZ
    Poziom 17  
    Złożyłem interfejs do komunikacji z eepromem baterii, ale coś mi nie chcę działać. Poprawność złożenia sprawdzałem dwa razy mimo tego program SBWorkshop 3.7 demo nie wykrywa interfejsu po podłączeniu do portu LPT, zasilanie pobieram z PS2. Do budowy interfejsu użyłem 4 rezystorów 11k om, bo nie miałem wszystkich po 10k om (tak jak to było opisane w FAQ), czy to może mieć wpływ na to, że interfejs nie działa?
  • Pomocny post
    #7 8439979
    misiozol
    Poziom 35  
    Powinno dzialac moze cos zle zlozyles, prawidlowe nr pinow z portu LPT wzioles ? Jak masz port LPT ustawiony? Na plytce wszystko jest dobrze ? Zamiesc zdjecia tego co zrobiles jak sie z tym nie dogadasz zobaczymy co moze byc zle.
  • #8 8440023
    MRCZ
    Poziom 17  
    misiozol, jednak miałeś rację brakowało mi jednego mostka na płytce :) SBW wykazuje, że adapter jest OK, ale odczytać parametrów baterii nie mogę - wlutowując się w złącze baterii. W ogóle dziwi mnie fakt iż na zaciskach zewnętrznych złącza baterii, tam gdzie jest styk + i - nie mam napięcia baterii a mierząc bezpośrednio na odczepach ogniw mam około 12V, czyli tyle ile powinno być. Dodam, że przejście jest między stykami + i - złącza baterii a odczepami ogniw.
  • #10 8488940
    MRCZ
    Poziom 17  
    Wylutowałem układ PQ2085 i wlutowałem się bezpośrednio na nóżki scalaka:
    VDDD +5V - nóżka 8
    VSSS GND - nóżka 19
    SCL - nóżka 6
    SDA - nóżka 10
    wchodzę w zakładkę Integrated Flash EEPROM, wciskam read eeprom, ale nie ma żadnej reakcji a po kilku takich próbach program SBW się zwiesza i nie chcę się włączyć ponownie, przy czym pokazuje komunikat, że adapter OK. Macie jakieś pomysły co może być nie tak, w ogóle w dobre nóżki się wlutowałem?
  • Pomocny post
    #11 8488977
    misiozol
    Poziom 35  
    Akto ci powiedzial ze masz sie wlutowywac w scalak, podlaczasz sie w miejscu styku baterii z laptopem (gniazdo baterii) tam sa linie SCL SDA GND ,a +5V z gniazda PS2/USB w kompie
  • #12 8489627
    MRCZ
    Poziom 17  
    A ogniwa mają być odłączone?
  • #13 8490116
    misiozol
    Poziom 35  
    Bateria ma byc sprawna z dzialajacymi ogniwami oraz wsadzona do laptopa i sprawdzona ze dziala (po regeneracji) potem mozna zrobic reset ,albo jak kto woli zaraz po rozebraniu i sprawdzeniu jaki jest scalak (ciagle z podlaczonymi ogniwami nawet starymi) przed wymiana ogniw(regeneracja).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z baterią w laptopie Dell D620 (typ PC764), która przestała trzymać ładunek, działając jedynie kilka minut po naładowaniu. Wskazano, że bateria zawiera układy BQ20857DBT, BQ29311PW oraz EEPROM CEA F53. Użytkownik pyta o możliwość zresetowania baterii poprzez EEPROM. Odpowiedzi sugerują, że kluczowym układem do zresetowania jest BQ20857DBT, który ma zintegrowany EEPROM. Użytkownicy zalecają zbudowanie interfejsu do komunikacji z układem oraz użycie programu be2works do odczytu danych. W przypadku zahasłowania układu, sugerowane jest sklonowanie zawartości lub wymiana na niezahaszowany odpowiednik. Problemy z interfejsem i odczytem danych są również omawiane, z naciskiem na poprawne podłączenie do złącza baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA