logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić oscyloskop DT6620 z jednym działającym kanałem za 300zł?

qscgu 14 Sie 2010 12:54 4878 11
REKLAMA
  • #1 8397361
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    Witam.

Pytanie w zasadzie jak w temacie. Działa jeden kanał, podobno nie był naprawiany, drugi kanał nagle przestał świecić (co mogło się stać i ile może kosztować naprawa?)

Ma brudną płytę czołową a sprzedający chce za niego 300zł. Opłaca się czy nie bardzo?
  • REKLAMA
  • #2 8397425
    hvelektronik
    Poziom 21  
    Ocena: 208
    Witam a jakim stanie lampa mocno świeci, to że panel brudny to nic. Natomiast problem z tą usterką w drugim kanale jeśli zechcesz sam się zabrać za naprawę to powiano wyjść w miarę tanio i nasuwa się kolejne pytanie czy jest dokumentacja bo bez niej nic nie zrobisz a sondy przydały by się choć nie koniecznie. sam kupiłem uszkodzonego DT6620 z dokumentacją bez sond za 200zł więc moim zdaniem się nie opłaca poszukaj na serwisach aukcyjnych sprawnego lub daj ogłoszenie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1443729.html
    a czy to nie jest aukcja o tym numerze
    numer 1184979476 ?
  • REKLAMA
  • #3 8397492
    qscgu
    Poziom 34  
    Tak to jest ta aukcja ale nie wklejałem linków z allegro z powodu regulaminu.

Dokumentacje tutaj ktoś ma na elektrodzie, znalazłem przed chwilą.

Mówisz że się nie opłaca? W sumie 200-300 to nie jest jakaś specjalna różnica w cenie a sprowadzi się to do tego że tutaj mogę odebrać osobiście a za przesyłkę musiałbym ze 35zł zapłacić i modlić się, żeby mi tego kurier nie rozwalił.
  • #4 8397899
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Seria DT6620 to dosyć zaawansowane technicznie oscyloskopy.
    Posiadają dosyć dużo funkcji i możliwości.

Zakup takiego oscyloskopu z niepewnego źródła jest dosyć ryzykowny.
    Rosyjskie lampy są raczej nie do zdarcia.
    Za to potencjometry ostrość, jasność, regulacja góra dół, płynna wzmocnienia Y od razu należy je wymienić.
    Jest mocno kłopotliwe bo oscyloskop trzeba rozebrać do gołej ramy.
    Przeczyszczenie przełączników i pozostałych potencjometrów to też konieczność.
    Po tym regulacje i kalibracja.
    Czy opłaca się kupić za 300 zł - jeśli poradzisz sobie z tym co napisałem to warto.
    Jeśli nie - to warto dołożyć i kupić z pewnego źródła.
  • REKLAMA
  • #5 8397925
    qscgu
    Poziom 34  
    Oscyloskop kupiony, kanał drugi działa więc podejrzewam, że coś nie stykało mu. Lampa świeci cudnie. Podstawa czasu chodzi bardzo dobrze ale to jeszcze wszystko muszę przetestować.

Na pewno będę chciał go czyścić czyli potencjometry.

Z tego co pamiętam to chyba moderator rubens posiada schematy serwisowe? Czy można o nie prosić?
  • #6 8420325
    qscgu
    Poziom 34  
    Dzięki koledze rubens udało się go zremontować.

załączam fotkę:
    Czy warto kupić oscyloskop DT6620 z jednym działającym kanałem za 300zł?

Pozostało jeszcze do wymiany gniazda BNC ponieważ są w opłakanym stanie i może znaleźć kapsel od potencjometrów.

W sumie potencjometry też wypadałoby przeczyścić.
  • REKLAMA
  • #8 8422403
    qscgu
    Poziom 34  
    Oj pewnie tak.

Musiałbym jeszcze wcześniej poprawić kanał B ponieważ zauważyłem, że nie da się go ustawić na równo z linią, tzn jest ciut niżej niż środek na maksymalnym ustawieniu potencjometra.

Generuje on też dziwne wykresy jeśli zejdę poniżej 0.5V na działkę. Wkleje zaraz zdjęcia.

EDIT:

zdjęcia kanału drugiego, można prosić o schematy i ew miejce gdzie szukać?
    Czy warto kupić oscyloskop DT6620 z jednym działającym kanałem za 300zł? Czy warto kupić oscyloskop DT6620 z jednym działającym kanałem za 300zł?
  • #9 8425549
    rubens
    Zacznij od umycia i przeczyszczenia przełącznika dzielnika wejściowego Y ( specjalnymi środkami).
    Do sprawdzenia cały układ dzielników - wygląda jakby coś nie kontaktowało, lub robiło się zwarcie w określonej pozycji.

Schematy powinny być na elektrodzie.
    Jeśli będą niekompletne odezwij się na PW.
  • #10 8425665
    qscgu
    Poziom 34  
    specjalnymi środkami masz na myśli Kontakt?

Mi to wygląda na zwarcie bo jak się przyjrzysz to on dochodzi do właściwej pozycji, ale zaraz potym szybko schodzi do GND.

A natomiast jeśli chodzi o problem z ustawieniem poziomu na środku to czego to może być wina?
  • #11 8427089
    rubens
    Są środki ( nawet kontakt) do czyszczenia styków i "regeneracji" potencjometrów.
    Wcześniej pisałem o złożoności napraw DT6620.
    Twój problem może mieć z wiązek z:
    -uszkodzeniem w dzielnikach
    -brakiem symetryzacji wzmacniacza wejściowego
  • #12 8427327
    qscgu
    Poziom 34  
    Dziś zauważyłem, że jak poruszam trochę pokrętłem dzielnika to sygnał wygląda ok. Także przeczyszczę kontaktem i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup oscyloskopu DT6620 za 300 zł, który ma jeden działający kanał, a drugi przestał działać. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące stanu technicznego urządzenia, w tym brudnej płyty czołowej oraz potencjalnych kosztów naprawy. Użytkownicy podkreślają, że oscyloskopy DT6620 są zaawansowane, ale zakup z niepewnego źródła wiąże się z ryzykiem. Wskazano na konieczność czyszczenia potencjometrów oraz kalibracji. Po zakupie, użytkownik stwierdził, że drugi kanał działa, co sugeruje problem z połączeniem. Wskazano również na potrzebę wymiany gniazd BNC oraz czyszczenia przełączników. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z naprawą i konserwacją oscyloskopu, a także poszukiwali dokumentacji serwisowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA