logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX VL500 - rozmyty obraz po rozgrzaniu, wymiana kondensatorów nie pomogła

maystero 09 Wrz 2004 18:07 974 3
REKLAMA
  • #1 842862
    maystero
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    Witam.
    To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.
    Otóż jestem posiadaczem monitora CTX VL500 i mam taka dziwną usterkę........
    jak monitor jest "zimny" to ostrość jest wporządku a jak sie zacznie rozgrzewać, to sie robi nie ostry i obraz rozciąga mi sie na szerokość i wysokość.
    Zmieniłem już kondensatory w zasilaczu i nadal to samo.
    Nie wiem co to może być. Proszę o pomoc!!
    Dziękuje wszystkim za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 842953
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    Sprawdzilbym napiecia zasilania Hota przd nagrzaniem i po nagrzaniu(galez B+ kondki i Mosfet) Wada siedzi w trafopowielaczu lub w ukladzie sterowania wysokim np abl ,procesor odchylania ,wzglednie glowny procesor.Szybkie schladzanie i podgrzewanie tych elementow powinno to wyjasnic.
  • REKLAMA
  • #3 843054
    MaciejB
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Uszkodzony jest trafopowielacz wraz z nagrzewaniem zmniejsza się wysokie napięcie i obraz powiększa się oraz traci ostrość.
  • #4 845562
    maystero
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    Witam.

Przede wszystkim dziekuję za pomoc.

Też mi sie wydaje że to wina trafopowielacza, ale wiadomo troszkę ten element kosztuje i dobrze by było sie upewnić zanim wydam kase.

Zaobserwowałem pewną rzecz, jak monitor jest zimny to napięcie przed trafkiem wynosi 131V a na kolektorze tranzystora jest 129V, ale jak sie monitor nagrzeje (i wystąpią wyżej opisane objawy) to napięcie przed trafkiem spada do 130V a na kolektorze do 126V. Co Panowie o tym myślą????

Co do szybkiego schładzania podejrzanych elementów, to nie bardzo mam czym, ale sprawdziłem te wspomniane elementy przez Bogusława Gazde i sie nie grzeją jakoś podejrzanie, a procesor podstawiałem bo akurat mam drugi.
REKLAMA