logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kilka pasków LEDów, wł. pokolei używając przeł.obrotowego

zYxMa 15 Sie 2010 21:17 1446 8
REKLAMA
  • #1 8402100
    zYxMa
    Poziom 11  
    Witam, animacja niżej przedstawia mój pomysł, tzn to jak bym chciał włączać paski led po kolei, czyli różna jasność.

Jakiego obrotowego przełącznika musiałbym uzyć? Mieszkam w uk, więc allegro odpada, ale znalazłem takie coś w lokalnym sklepie http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=2417 inaczej musiałbym zamówić z ebay. Tylko mnie naprowadźcie.

Nie jestem pewnie co konkretnie znaczy 1 Pole (biegun?) / 12 pozycji.

Oczywiście jestem amatorem, więc i animacja może być daleka od tego jak to powinno być połączone :P

Z góry dzięki za wskazówki.
    Załączniki:
    • Kilka pasków LEDów, wł. pokolei używając przeł.obrotowego tasma600-do aukcji.JPG (37.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kilka pasków LEDów, wł. pokolei używając przeł.obrotowego 00.gif (35.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 8402210
    BigPablo
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    Możesz zastosować taki przełącznik ale pomiędzy wszystkie nóżki musiałbyś dać diodę. Powinno to działać ale martwi mnie spadek napięcia na diodach pomiędzy pinami. Lepszym rozwiązaniem byłoby nabycie przełącznika jak na rysunku 2 który przy każdym przełączeniu zwiera dwa inne styki.
  • REKLAMA
  • #3 8402229
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Ogólnie, to oznacza 1 sekcja, 12 pozycji i jest jednoznaczne z możliwością wyboru 1 z 12. Do twojego projektu powinien być przełącznik pięciosekcyjny, o sześciu pozycjach.

Pzdr.
  • #4 8402300
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Mariusz Ch. napisał:
    Ogólnie, to oznacza 1 sekcja, 12 pozycji i jest jednoznaczne z możliwością wyboru 1 z 12. Do twojego projektu powinien być przełącznik pięciosekcyjny, o sześciu pozycjach.

Wystarczy też jednosekcyjny o sześciu pozycjach + 4 diody (zwykłe 1N4007).
  • #5 8402479
    zYxMa
    Poziom 11  
    jdubowski napisał:
    Mariusz Ch. napisał:

Wystarczy też jednosekcyjny o sześciu pozycjach + 4 diody (zwykłe 1N4007).

Czyli dioda prostownicza?

Chciałbym zobaczyć jak działają te przełączniki. Nie wiem czy to ma być połączenie rownoległe czy szeregowe. Caly pasek ma ok. 1m. Możną ciąć co 3 diody. Szeregowe raczej odpada.. Jak taki przełącznik 1/6 działa oraz gdzie zamontować te diody?
    Prosty schemacik bardzo by pomógł :P

Po przełączeniu w pozycje 1, pierwszy pasek dostaje 12V, tak? Jak jest z pozycją 2 i dalej? Czy taki przełącznik po przełączeniu na pozycje 2 włącza drugi pasek czy pierwszy pasek gaśnie na chwile przełączania i obydwa paski się zapalają? Sorki za proste pytania ;p nie wiem jak to technicznie ująć ;P
  • REKLAMA
  • #6 8403003
    Mariusz Ch.
    jdubowski napisał:
    .... Wystarczy też jednosekcyjny o sześciu pozycjach + 4 diody (zwykłe 1N4007).

Oczywiście, ale w ten sposób zmienia się napięcie zasilające poszczególne paski. W skrajnym przypadku, pierwszy będzie zasilany napięciem niższym o minimum 2,8V, a nawet może być 4V.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #7 8404389
    BigPablo
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    Witam miałem dodać do mojego pierwszego postu rysunek i zapomniałem ;p.
    Kilka pasków LEDów, wł. pokolei używając przeł.obrotowego
    Przełącznik podczas przełączania wyłączy poprzednio włączoną sekcję ale są to tylko mrugnięcia czasem niezauważalne ale wszystko zależy od jakości przełącznika.

PS na moim rysunku są przełączniki 12 pozycyjne ty potrzebujesz chyba 5-cio.
  • #8 8404426
    Mariusz Ch.
    Witam.

Echhhhh, chyba nikt nie czyta całości, lub chociażby poprzednika. Dla takiego przełącznika należy zastosować pełną matrycę diodową. W ten sposób każdy z pasków będzie zasilany napięciem o 0,7 do 1V niższym, niż napięcie wyjściowe zasilacza.

Pzdr.
  • #9 8425400
    zYxMa
    Poziom 11  
    Ok dzięki, będę kombinował. Chciałem z tego zrobić oświetlenie do mojego biurka, ale zauważyłem jedną rzecz. Te diody tworzą cienie, nie jak zwykła żarówka, która świeci wszędzie. Te diody świecąc koło siebie każda robi osobny cień :/ troche mi się to nie podoba. Musiałbym zastosować jakąś obudowę z białą pokrywą czy czymś takim.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat przełącznika obrotowego do sekwencyjnego włączania pasków LED o różnej jasności. Wskazano, że potrzebny jest przełącznik pięciosekcyjny o sześciu pozycjach, a także omówiono zastosowanie diod prostowniczych (np. 1N4007) w celu stabilizacji napięcia. Użytkownik zadał pytania dotyczące działania przełącznika oraz sposobu podłączenia diod. W odpowiedziach podkreślono, że przełącznik może powodować chwilowe mrugnięcia włączanych pasków, a także zwrócono uwagę na problem cieni generowanych przez diody LED, sugerując użycie obudowy z białą pokrywą dla lepszego rozproszenia światła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA