logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usterka SONY STR-DG820 brak sygnału wyjściowego HDMI

jeeras 17 Sie 2010 09:17 2162 7
REKLAMA
  • #1 8406337
    jeeras
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam amplituner SONY STR-DG820, pojawił się problem z wyjściem sygnału HDMI do telewizora. W serwisie autoryzowanym stwierdzono defekt płyty HDMI, problem w tym, że ta płyta jest niedostępna. Czy możecie polecić jakieś rozwiązanie tego problemu? Czy można zastosować płyty HDMI innych firm?

Dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8411320
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 8411567
    jeeras
    Poziom 10  
    Dzięki za te informacje, tak jak myślałem sprzęt trzeba będzie dobić na komponencie i poszukać czegoś nowego. Swoja drogą to SONY ma dziwną politykę odnośnie serwisu jeśli około roku po zakończeniu produkcji danego modelu nie ma już części zamiennych. Jestem ciekawy czy to teraz powszechna praktyka wszystkich producentów, jeśli nie to jaką firmę polecacie?
  • #5 8411928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 8411952
    jeeras
    Poziom 10  
    Może i krótka ale podejście SONY jest poniżej krytyki. Jak można nie serwisować sprzętu rok po zakończeniu jego produkcji?
  • #7 8412581
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 8413842
    jeeras
    Poziom 10  
    Jednak nie podzielam Twojej opinie, skąd można wiedzieć czy model jest udany w momencie zakupu jeśli obecna średnia "żywotność" modelu to około 1-2 lata. Ja uważam, że firmy z tej półki co Sony powinny zapewniać serwis pogwarancyjny w każdym przypadku przez minimum 5 lat bez względu na ilość wyprodukowanych sztuk danego modelu.

Innym wyjściem jest unifikacja części co pozwoliłoby również na oszczędność samej firmie SONY a nie produkowanie płyt w różnych wersjach w zależności od modelu. (w większości wypadków w SONY standardem jest 4/1 HDMI to po co robić rożne płyty dla każdego modelu?)

Jeśli znasz się na produktach SONY to proszę o opinie jaki obecnie AP przez nich produkowany (podobnej klasy do STR DG820) jest udany - może to uchroni mnie w przyszłości przed podobnymi niespodziankami.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem SONY STR-DG820, który nie wysyła sygnału HDMI do telewizora. Autoryzowany serwis zdiagnozował defekt płyty HDMI, której nie można już zakupić. Uczestnicy dyskusji potwierdzili, że płyta jako część zamienna nie jest produkowana, a dostępność części do tego modelu jest ograniczona. Sugerowano poszukiwanie uszkodzonych jednostek lub rozważenie zakupu nowego sprzętu. Wskazano również na problematyczną politykę serwisową SONY, która nie zapewnia wsparcia dla starszych modeli po zakończeniu ich produkcji. Użytkownicy podnieśli potrzebę unifikacji części oraz dłuższego okresu serwisowania sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA