logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony STR-DN1040 wyłącza się

ZibbiS 04 Kwi 2019 15:38 963 10
  • #1 17885582
    ZibbiS
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam problem z amplitunerem sony STR-DN1080, otóż po uruchomieniu sam się wyłącza, tzn jest klik jakby zabezpieczenie zwarciowe, dodam że sprzęt był w serwisie (podobno autoryzowanym SONY) gdzie stwierdzono uszkodzony moduł HDMI.
    Moje pytanie brzmi, czy da się go zreanimować, może np. kosztem hdmi (nie jest mi niezbędne)... Miał ktoś z was z czymś takim do czynienia? Szkoda mi go wyrzucić, a i sprzedać za parę groszy też nie za bardzo...
    Pozdrawiam
  • #2 17885627
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    Jeśli faktycznie (a nie mam powodu by w to wątpić) jest uszkodzony blok HDMI to bardzo możliwe, że procesor "sprawdza sobie" czy wszystkie moduły jakimi steruje są sprawne i w razie wykrycia nieprawidłowości - wyłącza zasilanie. Być może udało by się "oszukać" procka i zmusić go do pracy bez modułu HDMI, ale tego pewny nie jestem. Wydaje mi się, ze gdyby nawet istniała możliwość "zasymulowania" sprawności/obecności HDMI to mógłby być kłopot przy wciśnięciu funkcji, która by go miałka uaktywnić - innymi słowy nie wiem czy nie trzeba by było ingerować w sam program; a to już raczej niemożliwe.
  • #3 17885653
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1195
    Miałem podobną usterkę w Pioneer. Blok HDMI nie ma tu nic do rzeczy. Jak dokładnie wygląda włączenie? Amplituner jest w stanie czuwania, naciskasz standby, zapala się wyświetlacz i pstryka przekaźnik, po kilku sekundach powinny załączyć się przekaźniki głośników a on się wyłącza?
    Jeśli tak jest to problem z napięciem stałym na wyjściu lub brakiem innego napięcia. Spróbuj reset do ustawień fabrycznych kombinacją przycisków.
  • #4 21076253
    ZibbiS
    Poziom 11  
    Wiem, że temat zamarł, ale nie jest to moje urządzenie główne, może gdyby działał...
    Otóż tak: podłączam wszystko oprócz HDMI, czyli jak typowy amplituner bez HDMI - włączam, zaświeca się wyświetlacz, po chwili przekaźnik robi swój "klik" i mam dźwięk...
    Ten stan to loteria, czasem dłużej, czasem krócej, ale z reguły nie gra dłużej niż 10 minut.
    W przypadku użycia HDMI praktycznie od razu pada... Opis wyżej...
    Dodam, że wzmacniacz był w podobno autoryzowanym serwisie SONY, gdzie stwierdzono, że jest dość mocno zużyty (cokolwiek to znaczy) i że muszą wymienić moduł HDMI koszt około 1600 PLN (nie pamiętam dokładnie, ale mogło nawet dojść do 2k) i brak gwarancji na naprawę.
    Póki co stoi mi w miarę ładna skrzynka na szafie...
    Powiem szczerze, że nie robiłem i nie będę w nim raczej nic robił sam, ale za pomysły, jak i polecenie serwisu lub magika, który być może podjąłby się tego, będę wdzięczny.
  • #5 21076371
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    Ocena: 128
    Kurka... masz kolego zapłon. 5 lat czekania z odpowiedzią. Autoryzowane serwisy to w większości zbieranina. Z elektroniką to tam miał styczność może 1 na 100, większość to po jakimś szkoleniu z zakresu... wykręć śrubki, wypnij 4 taśmy i podmień moduł. Dlatego tak wyglądają ceny - tyle co cały ampli. Ewentualnie ktoś przeszedł kurs i otrzymał autoryzację, ale czy ma pojęcie o naprawianiu... różnie bywa. Jeśli ampli czasami odpala, a przy użyciu hdmi wywala od razu, to jest duża szansa że coś z układów hdmi żre za dużo i na spadek napięcia na jakiejś linii reaguje procesor odłączeniem całości. Jak chcesz serwis to odezwij się na priv. Robiłem ten model dość niedawno, ale u siebie miałem tylko spaloną końcówkę SL. Chociaż nie powiedziane, że usterka na pewno dotyczy hdmi. Już nie takie akcje widziałem... a diagnozy jakiś tam serwisów wielokrotnie były totalną bzdurą.
  • #6 21076626
    ZibbiS
    Poziom 11  
    Witam.
    Zasadniczo czekałem na jakiś odzew w temacie, jak go otwierałem, nie było na forum nic na jego temat i nadal chyba nie ma... Napisałem przy okazji zastanawiając się czy zamknąć i proszę, sensowny odzew. Oczywiście napisze na PW. A temat proszę zostawić, zobaczymy jak się potoczą losy tego sprzętu.
  • #7 21082008
    dobrykamil
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    A pojawia się na wyświetlaczu błąd PROTECTOR czy pokazuje ostatio wybrane wejście i wtedy się wyłącza?

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze jedno, tam jest układ hdmi od Panasonic bez żadnego radiatora. Włacz apli i zobaczy czy on się czasem od razu nie mocno grzeje. Miałem kiedyś str1080 gdzie ten układ był padnięty i nie wiem czasem, czy uCom nie głupiał i się sprzęt wyłączał, bo to było kilka m-cy temu.
  • #8 21084785
    ZibbiS
    Poziom 11  
    Na początek sorka, pomyliłem model. Ma być 1040 nie 1080 w tytule już zmienione...
    A teraz taka sytuacja... Miałem go już praktycznie w kartonie, ale mówię ok, podłączyłem go na szybko, jedno wejście i jedno wyjście HDMI+ 4 głośniki, muzyka z YT przez PS4 ... I szmatławiec gra, nic się nie dzieje... Zmiana wejścia z BD na game, I nadal ok.. Nie wiem co mu się stało, może musiał odstać 🫣ale póki co działa. Podepnę go po całości tzn 7.1 i co najmniej 3 HDMI i sprawdzę jeszcze raz i zdam relację.
    A grzanie modułu HDMI sprawdzę.

Póki co dzięki zainteresowanym.
  • #9 21091493
    ZibbiS
    Poziom 11  
    Odświeżam temat, wzmacniacz działa. Nie wiem co się stało, postał kilka lat na szafie i się naprawił....
    Możliwe że któryś kabel HDMI był wadliwy a w tzw. międzyczasie go wymieniłem a może po prostu przywrócenie ustawień fabrycznych(co raczej było robione), nie wiem.
    Dzięki wszystkim zainteresowanym...
  • #10 21111038
    macek.g
    Poziom 2  
    Witam
    Podlacze sie w temacie, Sony DN1080.

W trybie standby wystepuje "klikanie" przez pare sekund , po czym nastepuje cisza na okolo 1-2 min,i ponownie ten sam sam problem.

Przy probie wprowadzenia ampi w tryb odtwarzania (zielona dioda) wystepuje ten sam problem.

Niestety ampi nie wyswietla zadnych informacji na wyswietlaczu. Odpialem kable glosnikowe jak i hdmi ,niestety bez zmian.

Mam nadzieje, ze teraz jest czytelnie.
  • #11 21111053
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    Ocena: 128
    Chopie, weź to przeczytaj i spróbuj zrozumieć o co ci chodzi, bo ja wysiadam. Masło maślane totalnie. Nie prościej zamiast robić jakieś zakręcone opisy wrzucić filmik? Bo z opisu nawet nie idzie wywnioskować, czy ten ampli w ogóle się włącza i pracuje, czy się wyłącza.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Sony STR-DN1040, który wyłącza się po uruchomieniu, co może być spowodowane uszkodzeniem modułu HDMI. W serwisie stwierdzono, że amplituner jest mocno zużyty, a naprawa modułu HDMI może kosztować około 1600-2000 PLN bez gwarancji. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z napięciem stałym lub innymi uszkodzeniami, a także proponują reset do ustawień fabrycznych. Po pewnym czasie użytkownik zauważa, że amplituner działa poprawnie, co może być wynikiem wymiany kabli HDMI lub długiego okresu nieużywania sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA