logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kolumn podstawkowych i subwoofera do pokoju 10m2, wzmacniacz Onkyo A-9211

noinfected 17 Sie 2010 18:11 3527 21
REKLAMA
  • #1 8408238
    noinfected
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zamierzam kupić zestaw kolumn podstawkowych. Pokój 10m2. Muzyka, to głównie metal/rock (Rammstein, SOAD, itp.), jazz (Norah Jones, Madeleine Peyroux, itp.) oraz trochę muzyki rozrywkowej. Wykorzystywane też będą do filmów. Wzmacniane będą Onkyo A-9211. Poniżej podam listę 16 zestawów, którą tworzyłem przez ostatni miesiąc. Mam nadzieję, że wyeliminujecie większą część i zostawicie kilka konkretnych. Jeszcze w sierpniu wybieram się do Wrocławia, do pokojów odsłuchowych, więc potrzebne będą mi najlepsze modele, aby nie zamieszać sobie w głowie. Przymierzam się również do kupna subwoofera. Na pierwszy ogień idzie Koda SW-1000v2. Wiele korzystnych opinii się naczytałem na jego temat, więc musielibyście odciągnąć mnie od niego dość dobrym argumentem. Problem tkwi nie tylko w zestawie stereo, ale też w kolejności zakupu. Co kupić pierwsze? Sub, czy kolumny?

Dla waszej wiadomośći - póki co, używam Altusy 110...

Lista kolumn:

1) TANNOY MERCURY F1 CUSTOM
    2) TANNOY MERCURY M2 SHADOW
    3) HECO VICTA 300
    4) WHARFEDALE VARDUS 100
    5) TANNOY MX1
    6) KODA K-5200S (wstęgi)
    7) CELESTION F15
    8) YAMAHA NS333
    9) ACOUSTIC ENERGY AEGIS NEO 1
    10) KLIPSCH SYNERGY B2
    11) QUADRAL ARGENTUM 02.1
    12) KEF C3
    13) WHARFEDALE DIAMOND 10.2
    14) MONITOR AUDIO M2
    15) DALI CONCEPT 1
    16) MISSION M32i

Proszę o radę. Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #2 8409176
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    noinfected napisał:
    Co kupić pierwsze? Sub, czy kolumny?

Kolumny. Jeżeli dobrze wybierzesz, sub okaże się zbędny.
  • #3 8409432
    noinfected
    Poziom 12  
    Dokładnie. Już doszedłem do takiego wniosku, ale zapomniałem edytować. Moje perełki to numer 7, 9, 13, 14 i 16. Jakaś porada z Twojej strony?
  • #4 8409551
    globus1987
    Poziom 29  
    Ocena: 54
    Jak bym stawiał na dziewiątą lub czternastą pozycje na twojej liście. Wharfedale znacznie odstają na tle tych rywali, missiony też nic specjalnego. Tannoye odpuść sobie do tej muzyki, takie jest moje zdanie. Zainteresuj się też monitorami tonsil siesta sat, również wysoki poziom w przystępnej cenie, albo paradigm 3 v.2 do tej muzyki świetne.
  • #5 8409643
    noinfected
    Poziom 12  
    globus1987, dzięki za odpowiedź, ale na miłość boską! Proszę Cię, mógłbyś używać interpunkcji? Dopiero za 15 razem zacząłem rozumieć treść. Na początku myślałem, że "9,14" to jakiś egzotyczny model Wharfedale :D

Wracając do tematu, Paradigm'y są trochę za duże jak na kolumny podstawkowe, takie moje odczucie. "Wharfedale odstają na tle rywali", ale na korzyść czy na niekorzyść?

Dużo dobrych opinii się naczytałem o siestach i aż się dziwię, że nie umieściłem ich na mojej liście... Muszę się poważnie nad nimi zastanowić.
  • REKLAMA
  • #6 8410636
    globus1987
    Poziom 29  
    Jeśli miały by odstawać na korzyść na tle rywali, to chyba umieścił bym je na liście tych najbardziej godnych zainteresowania prawda? :idea: .
  • #7 8411517
    noinfected
    Poziom 12  
    Prawda, prawda. My bad :)

Z tych dwóch co wyróżniłeś skłonił bym się bardziej ku nr 14, ze względu na większy przetwornik nisko-średniotonowy.

Muszę jeszcze wspomnieć, że nie zależy mi na basie, tylko na przejrzystej górze. Paradoksalnie :)
  • #8 8415322
    globus1987
    Poziom 29  
    A tak w ogóle to radze ci kupić porządne monitory i odpuścić sobie subwoofer szczególnie takiego muła jak ta koda. Za 1300zł masz stx mx-140 i w 10m2 będziesz miał basu pod dostatkiem ja na takich samych monitorach tylko, że z seasami u góry daję rade w 15m2 i basu jest na prawdę pod dostatkiem.
  • #9 8415714
    noinfected
    Poziom 12  
    Koda to muł? Wszędzie na forach go zachwalają. Że nie ma lepszego suba w tej cenie i że potrafi nieźle zagrzmieć. Widzę, że mieszane opinie chodzą po świecie. Nie wiem już co o nim myśleć. Chyba zrobię tak jak mówisz. Kupię porządne monitory i daruję sobie jakikolwiek subwoofer.

Te STX'y całkiem fajne są. Ale chyba jednak lepsze by były te Paradigmy... Jeśli ich nie znajdę, to zastanowię się nad STX.
  • #10 8415910
    globus1987
    Poziom 29  
    Paradigmy lepsze od stx kolego chyba żartujesz. Te stx-y to dużo lepszy wybór zresztą jest mnóstwo o nich opinii na diyaudio.pl jest sporo o samych przetwornikach jak i dużo konstrukcji na nich możesz być pewien iż nie będziesz żałować.. Ta koda może ma zejście i potrafi zagrzmieć ale jest wolna i do muzyki się nie nadaje najlepszym wyborem do słuchania muzyki jest stereo czyli 2 kolumny + wzmacniacz/amplituner.
  • #11 8416128
    noinfected
    Poziom 12  
    STX lepsze? Tu żeś mnie zagiął, nie spodziewałbym się :) Ale jeżeli tak mówisz zapewne musi być to prawda.

A co byś wybrał - STX czy Siesty?

Nie zauważyłem... STX'y kosztują 649zł/szt.. Trochę ponad moje możliwości. Musiałbym poczekać trochę.
  • #12 8416184
    Marios221
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    globus1987 Zastanów się czasami co piszesz bo akurat koda ma bardzo dobre subwoofery.
    A co do kolumn to brałbym na twoim miejscu Monitor Audio M2 zapewniam cie ze nie będziesz żałował bardzo fajna kolumna sprawdzi się w prawie każdej muzyce ma bardzo nasycone brzmienie i co ważne słyszeć detal,jestem pewien ze ci się spodoba.
  • #13 8416408
    globus1987
    Poziom 29  
    Brałbym stx, midwoofery w jednych i drugich są bardzo dobre ale stx ma lepszą i to o wiele wysoko-tonówkę. Z racji większego sd ( powierzchnia membrany) będzie z niego też więcej basu. Wiesz co kolego Marios z tobą już w jednym temacie pisałem i wywnioskowałem jak kolega podchodzi do tematu kiedy sprawdza brzmienie wzmacniacza na altusach bez komentarza. Pisałem i powtórzę, nigdzie nie napisałem, że koda jest zła i w ogóle ale przy muzyce jest to muł. Ona jest dobra ale do filmów. I jak kolega zapewne wie subwoofer nie do końca jest dobrym pomysłem do stereo ponieważ muzyka jest kodowana w postaci lewego i prawego kanału. I subwoofer wprowadza dziwny efekt przez co psuje scenę.
  • REKLAMA
  • #14 8416453
    Marios221
    Poziom 20  
    A kolega Hardstylu czy innego tłuczenia słucha ze potrzebuje szybki głośnik ? A koda aż tak wolna nie jest,wyrobiliście sobie zdanie na temat stx i nawet ci który nie słyszeli żadnego przetwornika tej firmy uważają ze to najlepsza firma i już nic lepszego nie da się wykrzesać.
    Subwoofer został stworzony z myślą o kinie domowym nie muzyce ale nie zniechęcaj nikogo do subwoofera, dziwny znaczy jaki ? takie monitory nie stworzą zadowalającego basu dopiero BR5 potrafi zagrać dołem wiec jeśli ktoś szuka mocnego basu musi mieć albo subwoofer albo wielki pokój i gruby portfel na świetne kolumny.
    Ogółem Onkyo nie zagra świetnie dołem i nie wiadomo czy autor przewidział jakiś odtwarzacz cd.
  • REKLAMA
  • #15 8416471
    noinfected
    Poziom 12  
    Odtwarzacz mam. Też Onkyo - DX-7210.

Muzyka to nie jest priorytet. Albo może i jest, ale w proporcji 55/45 z filmami. Wspomniałem o nich w pierwszym poście.
  • #16 8416525
    Marios221
    Poziom 20  
    Odtwarzacz jest tak waży jak reszta sprzętu hi fi.
    Ja ci polecam ta kode SW-1000v2 nie będziesz żałować możesz iść do jakiegoś salonu i jej posłuchać i będziesz wszystko wiedział zresztą szybkiego głośnika w skrzyni br nie szukaj po poduszka powietrzna ucieka przez br;).
    Jeśli masz 1500zł to weź monitory br5 używki nr aukcji "1184474016" słyszałem je i naprawdę zrobiły na mnie ogromne wrażenie za takie pieniądze to świetne kolumny i nawet bez subwoofera by się obyło:)
  • #17 8416617
    globus1987
    Poziom 29  
    Kolego nie to, że wyrobiliśmy sobie zdanie ale kolumny stx z serii z literką X robi bardzo dobre kolumny stosunek jakość/ cena mają rewelacyjny w porównaniu do innych. Tak samo dobre są siesty niestety mają słabą wysokotonówkę i tutaj ich wada. Widać , że nie słyszałeś tych stx-ów jeśli sądzisz, że w 10m2 będzie z nich mało basu w ogóle mam wrażenie iż często wypowiadasz się o czymś czego nie słyszałeś. Te gdn 18awx są tak pochlebnie oceniane, ze nawet w porównaniu z seasem ER18RNX który kosztuje ponad 300zł uznano je za bardzo podobne głośniki i spokojnie moga rywalizować. Miał na tyle dobre opinie, że postanowiłem zrobić na nim monitory i były wartę każdej wydanej złotówki, dlatego uważam, że mx-140 są warte tych 1300zł i grają o wiele lepiej od monitor audio szkoda, że ty się wypowiadasz w temacie a nie słyszałeś mx-140. Na diy audio dolphin miał je w ponad 20m2^ i nie narzekał, ale tak jest jak się pisze o czymś a się tego nie słuchało.

http://audiohobby.pl/topic/1/4747/4

Poczytaj to może przestaniesz pisać bzdury. I bardzo mnie ciekawi na czym kolega słucha muzyki. Niech się kolega pochwali jeśli wszystko tak krytykuje.

Kolego napisałem ci wyraźnie stereo to dwa kanały, i subwoofer psuje scenę i efekt stereofonii. Szczególnie tak słaby i tak wolny słyszałem tą kodę i chociażby mds08 powalał ją precyzją, zejściem i co najważniejsze szybkością. Jeśli ma być do kina ok ale przy muzyce będzie tylko wadził.
  • #18 8416796
    Marios221
    Poziom 20  
    Wiem mx-140 to dobra kolumna da się jeszcze taniej je mieć „diy”maja dobra górę ale to jedynie słyszałem z wypowiedzi na forum natomiast Monitorów słuchałem i polecam je dlatego ze zrobiły na mnie pozytywne wrażenie.
    I nie sadze ze będzie z nich mało basu,w żadnych monitorach nie słyszałem dobrego basu jedyne co to takie pomrukiwanie.
    Ja tak jak powiedziałem na miejscu kolegi bym brał Br5 chyba ze kolega chce nówki i w dodatku monitory to również wybrałbym Monitor audio M2.
    Globus1987 Nie twierdz ze wszystko krytykuje mój sprzęt ma tutaj małe znaczenie.
  • #19 8416942
    globus1987
    Poziom 29  
    Marios221 napisał:
    Wiem mx-140 to dobra kolumna da się jeszcze taniej je mieć „diy”maja dobra górę ale to jedynie słyszałem z wypowiedzi na forum natomiast Monitorów słuchałem i polecam je dlatego ze zrobiły na mnie pozytywne wrażenie.
    I nie sadze ze będzie z nich mało basu,w żadnych monitorach nie słyszałem dobrego basu jedyne co to takie pomrukiwanie.

Widać, że bardzo mało jeszcze słyszałeś jeśli tak sądzisz. A jeśli nie słyszałeś danego modelu to po co teoretyzujesz. I mylisz tutaj pojęcie bo ja słyszałem na prawdę dużo monitorów o szybkim, sprężystym, precyzyjnym basie który jest tam gdzie trzeba a nie wali bez przerwy .Nie myl pojęcia dobrego basu z dużym sejsmicznym basem to po pierwsze, bo z tego co załważyłem podoba ci się dźwięk efekciarski. A po drugie to słyszałem monitory które zawstydziły by nie jedne kolumny z głośnikami niskotonowymi o średnicy 20-25cm. Chociażby monitory na vifce i kepach :D .
  • #20 8416984
    Marios221
    Poziom 20  
    A mi właśnie chodzi o takie sejsmiczne zejście:D bo o to chodzi w kinie w muzyce no raczej nie.
    Ja bym koledze proponował posłuchać tych monitorów br5 które polecam z czystym sumieniem sam bym je wykupił ale z racji innych ważniejszych wydatków nie mam na nie pieniędzy M2 również posłuchaj stx 140 też bym ci polecił ale ja ich nie słyszałem jedyne czym mogę się kierować co wypowiedzi na forach jeśli kolega globus tak poleca stx posłuchaj może warto.
    Wybierz kolumny może subwoofer będzie zbędny a jeśli będziesz miał BR5 to zapewniam ze będzie zbedny:D
  • #21 8417283
    noinfected
    Poziom 12  
    Marios221 napisał:
    A mi właśnie chodzi o takie sejsmiczne zejście:D bo o to chodzi w kinie w muzyce no raczej nie.

Nie, nie o to chodzi. Dla mnie najważniejsze jest, aby dźwięk był jak najbliższy tego, co chciał usłyszeć producent. Nie chcę koloryzować muzyki, ma być taka jaka na prawdę jest. Takie moje upodobanie :)

Do tej pory miałem altusy i pomimo tego, że nie mam dużego doświadczenia w odsłuchach przeszkadza mi ich barwa. Ratuję się słuchawkami - SPH-2700.
  • #22 8418361
    globus1987
    Poziom 29  
    No to te stx-y powinny być dla ciebie dobrym wyborem . Ja mam je z seasem i w konstrukcji monitora bliskiego pola. I można na prawdę liczyć neutralnośc przekazu nieraz nawet to co chciał by ukryć autor również słychać :0 .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup kolumn podstawkowych do pokoju o powierzchni 10m2, z wzmacniaczem Onkyo A-9211, głównie do słuchania muzyki metalowej, rockowej oraz jazzu, a także do filmów. W dyskusji pojawiły się różne rekomendacje dotyczące modeli kolumn, z naciskiem na wybór między STX MX-140, Monitor Audio M2, a Tonsil Siesta Sat. Użytkownicy sugerują, że dobór odpowiednich kolumn może sprawić, że subwoofer, taki jak Koda SW-1000v2, stanie się zbędny. Wiele osób podkreśla, że subwoofery są bardziej odpowiednie do kina domowego niż do muzyki. Użytkownik wyraża wątpliwości co do jakości Kody, mimo pozytywnych opinii, i rozważa zakup monitorów, które zapewnią lepszą jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA