logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw audio do pokoju 17m2: Onkyo TX-8150 + kolumny 2.0 do 3000 zł

Michu2011 31 Lip 2017 23:07 1470 24
REKLAMA
  • #1 16618924
    Michu2011
    Poziom 9  
    Witam
    Pokój w bloku 17m2
    Ogólnie zestaw do wszystkiego, muzyka, laptop, telewizor, trochę seriali, może muzyczka z "pen drajva" Nie mam słuchu nie jestem dźwiękowym nerdem itp. Aczkolwiek nie lubię pierdziawek pokroju mikro wież jakie dotychczas miałem i jakiś głośniczków 5.1 creativa za 300 zł pod kompa.
    Pytanie moje takie bo nie bardzo się znam
    Mój zestaw jaki wybrałem https://systemy-kina-domowego.pl/onkyo-tx-8150-amplituner-stereo

i zestawy 2.0 bo tylko na takie coś mam miejsce i ochotę, budżet to wszystko maks 3 tysiące i nie jestem zwolennikiem używek, wole gorsze, ale nowe no niestety tak mam bo do używek się zraziłem, a to nie jest samochód że musi być wychuchane no i ma też wyglądać, drewnianych klocków też nie bardzo chce.

https://audioplaza.pl/products/23400-audio-pr...amond-v3-kolumny-podlogowe-salon-poznan?Ceneo
    http://www.akustyka.com.pl/produkt/2x-kolumna-tonsil-fenix-iii-front/

Coś ktoś jak mają być hejty to proszę konstruktywne :) Proszę o pomoc czy taki zestaw w ogóle się połączy i co jeszcze ewentualnie dokupić jakieś kable czy coś :) dziekuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16619119
    buczo11
    Poziom 28  
    Ocena: 121
    Witam!
    Moim zdaniem Onkyo TX 8150 to bardzo dobry wybór. Posiada wszelkie niezbędne łącza i komunikację do wygodnego słuchania muzyki. Swojego czasu gdy wybierałem zestaw stereo dla siebie słuchałem wprawdzie starszego modelu TX 8050 w połączeniu z Tannoy Mercury V4i i doprawdy byłem zadowolony z tego połączenia. Wybór mój po kilku jeszcze odsłuchach padł na Harman Kardon 3770 ze wspomnianymi kolumnami (wówczas była kusząca propozycja cenowa na taki zestaw w jednym z salonów gdzie dokonywałem odsłuchu). Wracając do zagadnienia, podstawową sprawą jest właśnie odsłuchanie wybranych przez Ciebie zestawów (włączając Onkyo TX 8150). Podpowiem kolumny Tannoy, JBL, Yamaha, Klipsch (oczywiście dopasowane impedancyjnie do amplitunera i o jak największej skuteczności-tutaj zwróć uwagę na Klipsch-a i pasmie przenoszenia). Jednak decydujący powinien być odsłuch, ponieważ parametry na papierze mogą wyglądać perfekcyjnie, a preferencje słuchowe każdy może mieć inne. W temacie kabli połączeniowych, ja kolumny mam połączone z amplitunerem kablem HAMA 2x2,5 "ciętym z metra", ale myślę, że cieńszy kabel (np. 2x2 lub 2x1,5) też nie wpłynie na jakość dźwięku.
    Osobnym zagadnieniem jest źródło dźwięku (np. komputer, smartfon) i związane z tym przetworniki i połączenia.
  • #3 16620220
    Michu2011
    Poziom 9  
    No dałeś mi do myślenia jeszcze z innymi opcjami, kasa mnie ciśnie jak zawsze w takiej sytuacji znalazłem dwie opcje jeszcze https://www.ceneo.pl/29189555#tab=click_scroll ,oraz taki zestaw na stronie sklepu http://nautilus2.pl/audio/zestawy-stereo/marantz-cd5005-pm5005-eltax-shine-6 nie wiem czy bawić się w składanie z tym ONKYO i dokupowanie kolumn czy taki gotowy już zestaw ale zupełnie innej marki. Budżet na całość jest sztywny te 3 tysiące. I tak już poszedłem na kompromis z żoną bo mamy białe meble i ona się zgodziła na taki prezent pod warunkiem że miały być białe kolumny :D no ale już trochę z nią to przedyskutowałem.
  • #4 16620343
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Wybrałeś bardzo dobry amplituner. Gotowe zestawy nie zawsze są dobrym wyborem. Tonsil Fenix - grają jak kartonowe pudła. Chyba warto sięgnąć nieco wyżej. Z budżetowego segmentu sądzę, że warto posłuchać STX Neutrino FX-150. Czytałem sporo dobrego o nich. Nestety, sam ich nie słuchałem. Odradzam zakup w ciemno.
    http://www.audiostereo.pl/stx-soundstation_st...rino-fx-150_kolumny-podlogowe-609-5470-1.html
  • #5 16620538
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Fenixy to najniższa półka. Jeśli już Tonsil, w podobnych pieniądzach masz Premium http://www.skleptonsil.pl/tonsil-premium-front,id431.html . Cena podobna a jakość nieporównywalnie lepsza.
    Klipsch F-20 - fajne, ale cena za sztukę. Za komplet to 2200zł.
    buczo11 napisał:
    W temacie kabli połączeniowych, ja kolumny mam połączone z amplitunerem kablem HAMA 2x2,5 "ciętym z metra", ale myślę, że cieńszy kabel (np. 2x2 lub 2x1,5) też nie wpłynie na jakość dźwięku.
    Temat rzeka. Generalnie nie ma co wierzyć w mity że kable poprawiają brzmienie kolumn za 1000zł. Wystarczy kupić kable z OFC o przekroju 1,5mm^2 i spokojnie wystarczą na lata.
    Pablo1964 napisał:
    STX Neutrino FX-150
    Fajne to one są, ale trochę się nie mieszczą w założonym budżecie (3 tysiące za wszystko).
    Michu2011 napisał:
    taki zestaw
    Nie kupuj zestawów. Poza tym te Eltaxy to typowa wędka na laika. Głośnik z boku jest koszmarny w małych pomieszczeniach. Trudne w ustawieniu. Ustawisz sobie dobrą stereofonię, to nie masz basu. Masz bas, to stereo kuleje.

Amplituner który podałeś jest całkiem niezły. Na polskim rynku, znalezienie czegoś tańszego od Tonsil Premium, grającego na przyzwoitym poziomie, jest w zasadzie niemożliwe. http://allegro.pl/tonsil-premium-3-kolory-cinematech-gdansk-i6826165156.html
  • #6 16620666
    Michu2011
    Poziom 9  
    W miarę mam rozeznanie dziękuje bardzo, zastanowię się nad tymi tonsilkami, czy uda mi się dokonać odsłuchu przed zakupem tego nie wiem, będzie trudno. Jeszcze właśnie pytanie o kable poleci mi ktoś skąd zamówić pewne okablowanie, myślę że 1,5 m mi wystarczy spokojnie w sumie będzie je dzielić tylko szafka rtv
  • REKLAMA
  • #8 16626306
    Michu2011
    Poziom 9  
    No wyjdę trochę ponad 3 tysiące ale dzięki temu będę zadowolony, słuchajcie a jeszcze sprawa basu czy w podłogówkach tego typu jak właśnie te Tonsile bas będzie odczuwalny w dynamicznej muzyce, mam niewielki pokój wiec się powinno rozchodzić, zawsze zastanawiałem się czy zestaw 2.0 będzie miał jakiś bas?
  • #9 16626387
    telecaster1951
    Będziesz miał bas. W 17 metrach powinno już być nieźle.
  • #10 16636296
    Michu2011
    Poziom 9  
    Mój wybór padł na tonsil siesta front i na amplituner onkyo . Teraz moje pytanie w sprawie kabli, przy kolumnach mam 4 wejścia dwa minus i dwa plus, a w amplitunerze na każdy kanał po jednym na plus i minus .Do tego wzmacniacza normalnie wchodzą takie cienkie kabelki na druty, a jak to się ma przy kolumnach, są jakieś złote blaszki między tymi wejściami i to się jakoś inaczej chyba montuje , macie jakieś porady jak do tego się zabrać by było dobrze i nic nie uszkodzić ?
  • REKLAMA
  • #11 16636361
    buczo11
    Poziom 28  
    Poczytaj o tzw. biwiring-u oraz biamping-u.
  • #12 16636400
    Michu2011
    Poziom 9  
    Jakiś błąd miałem bo nie mogłem edytować postu i zmienić pisowni więc zmieniam treść. Odnośnie kabli wiem już co i jak, musiałem jedynie raz kupić i je podłączyć. Jedynie co mnie przytłacza to ilość rodzajów okablowania, oraz ich ceny .
  • #13 16636419
    buczo11
    Poziom 28  
    Michu2011 napisał:
    no i jeszcze te złote blaszki rozumiem też trzeba usunąć podacza łączenia

Jeżeli będziesz wykorzystywał biwiring. Jeśli kolumny podłączasz tylko jedną parą przewodów to blaszki zwierające możesz zostawić.
  • #14 16636458
    Michu2011
    Poziom 9  
    Taki mam zamiar chyba bez kombinacji czyli mam rozumieć jeden przewód z jednej strony 4 wejścia z drugiej dwa i tak samo do drugiej kolumny , czyli coś takiego jak w linku który dałem, w sklepie chyba jak poproszę sprzedawcę i wyjaśnię to mi da dobry przewód.

Dodano po 3 [godziny] 53 [minuty]:

Przepraszam za pisownie, ale na szybko na kolanie i wyszła jakaś papka językowa. Kable kupione, końcówki dorobione do kolumn, a do amplitunera weszły normalnie na skrętkę. Gra i śpiewa. Teraz takie podsumowanie, jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny to kolumny ładnie wykończone i wyglądają elegancko, tak samo jak i sam wzmacniacz. Jedyna sprawa to sam dźwięk. Nie wiem czy te głośniki tak mają, ale mam wrażenie że brakuje wysokich tonów, dźwięk jest jakby stłumiony, bas gra idealnie jak na moje wymagania, jednak sam wokal jakby stłumiony, w ustawieniach bas wyzerowałem a wysokie tony na maksymalną wartość i tak jakby nie dało to nic. Może coś źle podłączyłem, albo słyszałem też od kogoś gdzieś że nowe głośniki muszą się rozgrzać :D ale nie wiem ile w tym prawdy.
  • #15 16637683
    indianin11
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Jak rozumiem masz kolumny Tonsil Siesta i w kolumnie masz cztery wejścia na kable ? Siesty od zawsze miały dwa wejścia, chyba że teraz takie robią, ale nie wydaje mi się. Jak możesz to wrzuć fotki.
  • #16 16638170
    telecaster1951
    indianin11 napisał:
    Jak rozumiem masz kolumny Tonsil Siesta i w kolumnie masz cztery wejścia na kable ? Siesty od zawsze miały dwa wejścia, chyba że teraz takie robią, ale nie wydaje mi się. Jak możesz to wrzuć fotki.
    Potwierdzam. Wszystkie serie Siest nie miały osobnych konektorów dla toru niskiego i średniowysokiego. Podwójne konektory są w Maestro.
  • #17 16638607
    Michu2011
    Poziom 9  
    Zestaw audio do pokoju 17m2: Onkyo TX-8150 + kolumny 2.0 do 3000 zł

Rozumiem czyli te na górze to atrapa ? czy pełni jakąś] funkcję ? ,a sprawa z dźwiękiem została rozwiązana przez dołożenie tych złotych blaszek i teraz są już wysokie i średnie tony :) wcześniej miałem praktycznie bas i wszystko stłumione.
  • REKLAMA
  • #18 16638672
    indianin11
    Poziom 23  
    Kolumny kupiłeś nie nowe ze sklepu ale z drugiej ręki, prawda ?
  • #19 16638680
    Michu2011
    Poziom 9  
    Prosto ze sklepu fabrycznie zapakowane z gwarancja wyprodukowane w lipcu tego roku
  • #20 16638725
    indianin11
    Poziom 23  
    Takich Siest jeszcze nie widziałem. Przed chwilą patrzyłem na ofertę w sklepie Tonsila i tam te kolumny mają terminale pojedyncze. Moje Siesty również mają pojedyncze. Dziwna sprawa, byłem pewny ze ktoś na własną rękę dokonał przeróbki.
  • #21 16638734
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Widocznie producent wprowadził zmianę. Warto to odnotować.
  • #22 16638742
    indianin11
    Poziom 23  
    Prawda, lecz powinni to uwzględnić na swojej stronie, ehhh...
  • #23 16638883
    telecaster1951
    Michu2011 napisał:
    wcześniej miałem praktycznie bas i wszystko stłumione.
    Bo nie miałeś podłączonych głośników średnio i wysokotonowych. Górne konektory są od tych głośników. Dolne od niskotonowych. Jeśli łączysz jedną parą kabli, musisz założyć zwory.

indianin11 napisał:
    Prawda, lecz powinni to uwzględnić na swojej stronie, ehhh...
    Oni na stronie mają zdjęcia chińskich membran a sprzedają polskie.
  • #24 16639132
    Michu2011
    Poziom 9  
    A połączenie drugą parą kabli do mojego amplitunera z tymi kolumnami zrobi jakąś różnicę ? Czy może kombinowanie z tym opłaca się jedynie z wyższą klasą sprzętu jak i "wtajemniczenia słuchowego"
  • #25 16639562
    telecaster1951
    Michu2011 napisał:
    A połączenie drugą parą kabli do mojego amplitunera z tymi kolumnami zrobi jakąś różnicę ?
    Według mnie, bi-wiring to zwykły chwyt marketingowy i w przypadku takich kolumn nic nie zmienia. Może w kolumnach za 50 tysięcy coś będzie słychać, ale nie sądzę. Były przeprowadzone badania nad wpływem kabli. W podwójnie ślepej próbie, audiofile nie mogli odróżnić drogich kabli od rozprostowanego, metalowego wieszaka na ubrania. Tyle w kwestii kabli.
    Natomiast bi-ampling to już inna historia. Pozwala on na szerokie kreowanie dźwięku. Dzięki temu możemy w różnym stopniu wysterować sekcję nisko i średniowysoką, co daje możliwość zmiany charakteru brzmienia zestawu, bez używania korektora (który zawsze wprowadza szumy i zwiększa ryzyko przesterowania).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zestawu audio do pokoju o powierzchni 17 m², preferując amplituner Onkyo TX-8150 oraz kolumny 2.0 w budżecie do 3000 zł. W dyskusji podkreślono, że Onkyo TX-8150 to dobry wybór, oferujący niezbędne złącza do odtwarzania muzyki. Użytkownicy sugerują różne modele kolumn, takie jak Tannoy, JBL, Yamaha, Klipsch oraz Tonsil, z naciskiem na jakość dźwięku i odsłuch przed zakupem. Wskazano na kolumny Tonsil Fenix jako mniej satysfakcjonujące, a Tonsil Premium jako lepszą alternatywę. Użytkownik zdecydował się na kolumny Tonsil Siesta Front, a także poruszył kwestie dotyczące okablowania, biwiringu oraz ustawienia kolumn w małym pomieszczeniu. Po podłączeniu kolumn, użytkownik zauważył poprawę w jakości dźwięku, zwłaszcza w zakresie wysokich tonów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA