logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWE 6515/P - reset programu, przygasanie kontrolek, wymiana programatora?

Kaczmarczyk 18 Sie 2010 13:35 11600 6
REKLAMA
  • #1 8411133
    Kaczmarczyk
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Witam wszystkich.

Sąsiad prosił mnie o sprawdzenie pralki Whirlpool AWE 6515/P, bo niby coś mu nie kończy programu. Z tego co zauważyłem dzieje się tak ponieważ w trakcie kiedy ma pralka zmienić kierunek obrotów przygasają kontrolki i program się resetuje. Zmieniłem przekaźniki w programatorze, ale to nie pomogło. Podłączyłem żarówki zamiast grzałki i pompy do wody aby je wykluczyć i dalej to samo. Sprawdziłem silnik i przy jego prądzie znamionowych 1.9A, on pobiera bez obciążenia 1.2A, a pod maksymalnym obciążeniem 2.1A, więc w normie. Przez jakiś czas można było wirować na programie delikatne wirowanie i to ze zmianą kierunku obrotów, a już na normalnym wirowaniu silnik pracował tylko na najniższych obrotach i nie zmieniał kierunku. Dlatego moje pytanie, czy jest sens dalej się z nią męczyć, czy raczej jest temu winny programator. Jeżeli ktoś miał do czynienia z podobnymi objawami i skończyło się to wymianą programatora, to proszę o jakąś informację, bo przy cenie 400 zł za programator, to sprawa nie ma sensu. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 8411273
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Może by pomierzyć napięcia zasilania na programatorze jak będzie za małe to może przygasać i resetować się procesor i sprawdził bym też napięcie zasilania 230v czy nie spada bo niedawno miałem taki przypadek i w pralce się cuda działy a zasilanie 230v miały wahania napięcia o 10v.
  • REKLAMA
  • #3 8413022
    Kaczmarczyk
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Wszystko zostało dokładnie sprawdzone, zarówno jeżeli chodzi o zasilania, jak i odbiorniki sterowane z programatora. Pytanie więc, czy może to być objaw uszkodzenia samego programatora jest nadal aktualne.
  • #4 8414360
    garcija2
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Wymień kondensator 1uF/275V lub 1,5uF/275 (nie pamiętam jaki tam jest) na płytce programatora, często traci pojemność.
  • REKLAMA
  • #5 8423142
    sujka5
    Poziom 26  
    Ocena: 536
    opisałeś klasyczny problem z uszkodzonym silnikiem wiem że to dziwne co mówię ale te silniki tak zakłócają pracę programatora (wtedy gdy ma się zmienić prędkość silnika na szybszą) przygasają diody i cykl zaczyna się na nowo i tak w kółko....albo pozostaje wyczyszczenie komutatora osełką lub zmiana silnika na nowy lub przewinięcie wirnika ze zmianą komutatora .....
  • REKLAMA
  • #6 8423692
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 787
    sujka5 napisał:
    opisałeś klasyczny problem z uszkodzonym silnikiem wiem że to dziwne co mówię ale te silniki tak zakłócają pracę programatora (wtedy gdy ma się zmienić prędkość silnika na szybszą) przygasają diody i cykl zaczyna się na nowo i tak w kółko....albo pozostaje wyczyszczenie komutatora osełką lub zmiana silnika na nowy lub przewinięcie wirnika ze zmianą komutatora .....

To nie ta pralka w niej jednak może być ten programator uszkodzony.Ale da się go naprawić jest on w pełni naprawialny nawet i procesor jak jest uszkodzony to też da się go zaprogramować.
  • #7 8423965
    peterwolski
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    sujka5 napisał:

potwierdzam kolegę silnik powoduje taką awarie często pomaga przeszlifowanie komutatora , ja używam zwykłego pumeksu kwarcowego do rąk , wytnij z pumeksu paski tak żebyś mógł wejść na komutator silnika , nastaw na wirówkę i szlifuj do uzyskania połysku , silnik najlepiej wyciągnąć i podłączyć , a najlepiej to na auto transformator :P daj znać dalej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Whirlpool AWE 6515/P, która nie kończy programu z powodu przygasania kontrolek i resetowania się. Sprawdzono zasilanie oraz wymieniono przekaźniki w programatorze, jednak problem nadal występuje. Użytkownik rozważa wymianę programatora, ale pojawiły się sugestie dotyczące uszkodzenia silnika, który może zakłócać pracę programatora. Rekomendacje obejmują wymianę kondensatora na płytce programatora oraz przeszlifowanie komutatora silnika, co może poprawić jego działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA