logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica PA. Cały czas zasilany zawór trójdrożny

walo 18 Sie 2010 15:56 1850 12
REKLAMA
  • #1 8411677
    walo
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Dzień dobry.
    Ostatnio pojawił mi sie problem z pralką Amica model PA, a mianowicie cały czas zawór trójdrożny jest zasilany napięciem mimo, że zrobię reset programu i ustawię na wypompowywanie wody. Po przeczytaniu forum doszedłem do wmiosku, że może to byc triak uszkodzony tzn zwarty na stałe i dlatego nie odłącza zasilania zaworu. Prosze o podpowiedź czy mam rację. Ewentualnie prosze o pomoc jak to dokładnie sprawdzić i jaki triak zastosować. Proszę również o schemat takiego programatora jeżeli ktoś posiada i który to jest triak na płytce.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 8413279
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1049
    Zacznij od wymontowania modułu głównego i sprawdzenia czy w którymś miejscu płytka jest okopcona.
  • REKLAMA
  • #3 8413534
    walo
    Poziom 14  
    Dodam że jest to model PA5580A520
    Moduł wymontowany. Nie ma żadnych śladów okopcenia i uszkodzenia jakiegoś elementu. Jutro muszę zabrać miernik z garażu i będę sprawdzał.
    Podpowiedzcie od czego zacząć
  • REKLAMA
  • #5 8413841
    walo
    Poziom 14  
    Jutro posprawdzam.
    A mam jeszcze jedno pytanie. Gdyby okazało się że uszkodzony jest procesor i to on cały czas załącza triaka to mogę zakupić nowy (jaki jest jego zamiennik) i czy w modelu pralki PA55 80B421 jest też aqua spray bo na elektrodzie tylko taki wsad znalazłem i czy on się nadaje. Ewentualnie jaki wsad wgrać?
  • #6 8414368
    elektryku5
    Poziom 39  
    Moduł zrealizowany jest chyba na NEC 78K0S uPD78F9177 , wątpię że uda Ci się znaleźć taki procesor , a co dopiero wsad.
  • REKLAMA
  • #7 8417860
    walo
    Poziom 14  
    Witam.
    Okazało się że triak uszkodzony tzn. zwarty na stałe. Wymieniłem na MAC97. Tylko teraz po zamontowaniu modułu jak uruchamiam pralkę na dowolnym programie odrazu zapala się lampka koniec i wypompwywuje wodę. Reset nie pomaga. Natomiast lampka gotowa mryga w sekwencjach: 2razy, 1 raz, 4 razy. Co to oznacza i czy mogłem coś uszkodzić? Jak zrobić test pralki chyba to się nazywa test 5% ?
    Pozdrawiam
  • #8 8417956
    elektryku5
    Poziom 39  
    Kody błędówAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Tryb serwisowyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #9 8418398
    walo
    Poziom 14  
    A co jeżeli u mnie zaraz po włączeniu dowolnego programu świeci Się lampka koniec i mryga gotowa. Reset nie pomaga i nie mogę doprowadzić do tego żeby świeciła się tylko lampka gotowa a to jest wymagane w kroku 1 Uruchomienie testu
  • #11 8419496
    walo
    Poziom 14  
    Drzwi są raczej zablokowane.
    Podaj zco może być jeżeli są zablokowane a co jeżeli sie nie blokują.
    Bo z tego co mi się wydaje jeżeli by nie były zablokowane to może to być wyłącznik.
    Dzisiaj omine blokadę tzn połącze pin 4 z 5 od blokady według schematu.
  • #12 8419566
    elektryku5
    Poziom 39  
    Nie omijaj blokady , po prostu sprawdź czy da się otworzyć drzwi po kilku sekundach od załączenia pralki.
  • #13 8419930
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Amica model PA5580A520, polegający na ciągłym zasilaniu zaworu trójdrożnego mimo resetu programu. Po wymontowaniu modułu i braku widocznych uszkodzeń, użytkownik podejrzewał uszkodzenie triaka. Po wymianie triaka na MAC97, pralka uruchamia się, ale od razu zapala się lampka "koniec" i wypompowuje wodę. Użytkownik pyta o znaczenie migających lampek oraz o możliwość uszkodzenia procesora. W dyskusji poruszono również kwestie blokady drzwi pralki oraz testów diagnostycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA