logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra F - brak odczytu temperatury na wyświetlaczu, jak naprawić?

djGuciek 19 Sie 2010 18:29 16965 10
REKLAMA
  • #1 8416143
    djGuciek
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    witam kupiłem niedawno Astre F kombi na wyświetlaczu przedzielonym na 3 części pokazuje godzinę datę i zamiast temperatury jest tylko "--.--c" gdzie szukać problemu ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8416249
    djGuciek
    Poziom 10  
    a mniejwiecej w którym miejscu tego zderzaka? wystarczy się schylić pod auto czy na kanał lepiej?. i to pokazuje tylko temp zew. auta?
  • #5 8417521
    wicher84
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Po stronie kierowcy czyli lewej o ile dobrze pamiętam. Zresztą tam nic innego w zderzaku nie ma.
  • #6 8418012
    rico37p
    Poziom 28  
    Ocena: 316
    Wtyczka z dwoma przewodami : niebieski i niebieskobiały.
  • REKLAMA
  • #7 8419502
    djGuciek
    Poziom 10  
    nie ma tam doprowadzonych żadnych kabli ani niczego co by przypominało czujnik z wejściem na 2 kabelki tez nie widać :|. wiecie chociaż którędy zaczyna się wyjście tych 2 kabli w komorze silnika to bym dorobił czujnik z takiego starego termometru samochodowego. bo prowadzić kable zaraz od wtyku przy wyświetlaczu na zewnątrz to raczej ciężka sprawa, chyba ze zrobić w wewnątrz auta czujnik żeby była pokazywana temp wewnątrz auta, jakies porady?
  • REKLAMA
  • #8 8433009
    djGuciek
    Poziom 10  
    udało mi sie znaleźć ten czujnik i końcówka jest urwana niestety to nie było wciśnięte raczej w odpowiednie miejsce bo było przyczepione zipem do wzmocnienia pod silnikiem, mógł by ktoś zrobić orientacyjna fote miejsca w którym to powinno byc?
  • Pomocny post
    #9 8433057
    miki1406
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    jest normalnie dziura w zderzaku od spodu na wysokości przedniej lewej lampy. Od spodu...
  • #10 8433060
    barubar
    Poziom 26  
    Ocena: 187
    Chyba nie to znalazłeś. To gnije i zgnicie jest normalne. Jesteś pewien, że dobre forum sobie wybrałeś? Bo 5 dni naprawiać coś tak prostego to trochę za długo. Szczególnie, że już ci podali jak na tacy. Zamontować nowy to możesz i na dachu, zależy tylko od twojej inwencji twórczej. Byle jego wskazania nie były zafałszowane, np. temperaturą pracującego silnika. Poczytaj o NTC, PTC, od tego może zacznij.
  • #11 8434705
    djGuciek
    Poziom 10  
    no to jest na pewno to gdyż znalazłem owe coś na allegro i tak jak pisali wyżej wtyczka z 2 kabelkami i podpinany czujnik
    Link
    W innym miejscu mogło być przyczepione gdyż z tego co widać to zderzak był wymieniany.i komuś się nie chciało robić porządnie nawet silniczki do ustawiania wysokości lamp nie są podłączone. trwało to 5 dni ponieważ nie było mnie w domu parę dni i nie mam czasu doszukiwać jakiegoś czujnika temperatury gdyż nie przeszkadza mi to w żaden sposób w prowadzeniu auta
    Dzięki za pomoc już się z tym uporałem ;] można zamknąć temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem odczytu temperatury na wyświetlaczu w Oplu Astra F, gdzie zamiast wartości temperatury pojawia się "--.--c". W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie czujnika temperatury, który znajduje się pod przednim zderzakiem, po stronie kierowcy. Użytkownik miał trudności z lokalizacją czujnika oraz jego podłączeniem, a także zauważył, że czujnik był uszkodzony i nieprawidłowo zamocowany. Ostatecznie, po zidentyfikowaniu problemu, użytkownik znalazł czujnik na sprzedaż i rozwiązał problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA