logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kodak P 880 - Nieostre zdjęcia po upadku, problem z autofokusem i stabilizacją?

flea1412 19 Sie 2010 21:55 1711 7
REKLAMA
  • #1 8417006
    flea1412
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam problem z aparatem kodak p 880 który dostałem od znajomego.
    Jak twierdził aparat upadł w pokrowcu na trawę z ok 1m i od tamtej pory robi zamglone fotki.
    Moja obserwacja:
    Aparat robi nie ostre fotki
    Gdy wcisnie się spust migawki do połowy wyostrzy ok lecz po zrobieniu foto jest lekko nie ostre.
    Przy włączonej stabilizacji matrycy terkocze -nie wiem czy to poprawne jest?.
    Pytanie czy to coś powaznego i czy da sie to zrobic samemu?
    Wydaje się jak by to był problem mechaniki od AF lecz moge się myslić...
    Kazda pomoc mile widziana.
    Pozdrawiam Tomek.
  • REKLAMA
  • #2 8418102
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    A jak zachowuję się przy trybie manualnego AF?
    Możliwe że po wpływem uderzenia jakaś soczewka się przesunęła i aparat się rozkalibrował na AF - w takim wypadku może uda się ustalić gdzie i co się przesunęło i uda się to przywrócić do stanu pierwotnego ale prawdopodobniej pozostanie tylko kalibracja optyki w serwisie.
  • REKLAMA
  • #3 8418136
    flea1412
    Poziom 10  
    Witam.
    Na trybie "M" przy włączonej opcji Makro AF robi zdjęcia dobre zarówno z bliska jak i normalne..
    Przy trybie Auto bądź P,S..itd Wciskam spust do połowy przez chwile ostrzy b dobrze po chwili znów jest lekko mydlany i takie tez foto wychodzi.
    Po włączeniu w menu opcji ręcznego nastawiania ostrości nie działa bądź nie dostrzegam różnicy podczas kręcenia pierścieniem..
  • #4 8418210
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    No niestety wygląda to na jakieś drobne przesunięcie elementu w obiektywie, możliwe właśnie że gdzieś w układzie stabilizacji, nie znam układu w tym obiektywie, ale najczęściej jest to soczewka z dwoma cewkami X i Y + dwa magnesy stałe oraz czujniki halla dla obu wymiarów pracy. Magnes trwały może odskoczyć pod wpływem uderzenia i trochę narozrabiać.

Warte też zastanowienia jest
    "Po włączeniu w menu opcji ręcznego nastawiania ostrości nie działa bądź nie dostrzegam różnicy podczas kręcenia pierścieniem.."

Jeśli jest to powinno działać, inaczej byłby to zbędny ciężar.
  • REKLAMA
  • #5 8418217
    flea1412
    Poziom 10  
    No powinno możliwe ze cos zle robię..
    Mogę podesłać kilka fotek do wglądu na auto,z innymi trybami jak makro,m itp..
  • REKLAMA
  • #6 8419272
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Nie pamiętam jak w tym aparacie jest rozwiązana stabilizacja obrazu, ale jeżeli jest to moduł podobny do Anti-Shake montowanego w Minoltach, to pomoże tylko jego wymiana. Matryca CCD w tej konstrukcji jest zawieszona elastycznie a za jej ruchy odpowiadają dwa elementy wykonawcze (aktuatory, z reguły typu SIDM). Po uszkodzeniu (np. w wyniku wstrząsu) jednego z nich efektem jest przesunięcie matrycy i nieostre zdjęcia, oraz słyszalny po włączeniu aparatu terkot.
  • #7 8419475
    flea1412
    Poziom 10  
    No tak aż bardzo się nie znam na tym także tez nie wiem..
    Mogę tylko powiedzieć iż dziwne jest to że przy włączonym makro robi dobre foty z daleka jak i z bliska.
    Podobny problem jak mnie pamięć nie myli miałem kiedyś przy canonie z serii A.
    Wpadł koledze w piasek potem zablokował się obiektyw (nie wysuwał).
    Po wyczyszczeniu właśnie mechanizm Af nie pracował już jak powinien łapał ostrość na sek. i tracił i tak w koło nie mógł złapać (tez robił nie ostre foty) choć tam i makro nie pomagało już.
  • #8 8419993
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Terkot oczywiście może też pochodzić z zablokowanego modułu AF, albo z uszkodzonej przekładni aparatu. Nawet przy wyłamanym jednym ząbku w którymś z trybów przekładnia niby pracuje, ale transoptor szczelinowy wysyła błędną ilość impulsów do elektroniki aparatu. Gdybać co to jest można długo, tak czy inaczej bez rozłożenia aparatu i obiektywu się nie obejdzie. Jakby co pisz na priv.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z aparatem Kodak P 880, który po upadku wykonuje nieostre zdjęcia. W trybie manualnym AF zdjęcia są lepsze, ale w trybie automatycznym ostrość jest niestabilna. Użytkownik zauważa, że przy włączonej stabilizacji matrycy aparat terkocze, co może sugerować uszkodzenie mechanizmu AF lub przesunięcie soczewek w obiektywie. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzenia modułu stabilizacji obrazu lub zablokowania przekładni. Wymagana może być kalibracja w serwisie lub rozłożenie aparatu w celu diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA