logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer resetuje się po instalacji Windows XP na MSI 770-C45, co robić?

kasimir57 19 Sie 2010 22:51 2357 6
REKLAMA
  • #1 8417282
    kasimir57
    Poziom 1  
    Witam.Otóż dwa dni temu przyszedł do mnie zamówiony komputer(składak).Wszystko ładnie pięknie,po zainstalowaniu Windowsa XP komputer sie resetuje i następnie powinno się wszystko ładnie uruchomić ale jeśli płyta jest w napędzie DVD to Windows chce się ponownie zainstalować a jak płyty nie ma,to pokazuje sie na monitorze jedynie obraz z płytą główną i po 10-15 sekundach resetuje się ponownie i tak w kółko.Samego Windowsa instalowałem 4 razy i nic sie nie zmienia.Zworki master/slave są dobrze ustawione,bootowanie przestawione na dysk twardy z pierwszego miejsca i nie pomaga.
    Sprzęt:
    DDR3 OCZ 4GB PC1333 2x2GB CL9 GE LV
    Asus Radeon HD4870 1GB DDR5/256b DVI PCI-E
    MSI 770-C45 AMD 770 Socket AM3
    Zasilacz do obudowy Chieftec GPS-500A-bulk 500W
    Dysk twardy Samsung 1.5TB HD154UI 5400 SATAII 32MB
    Co ciekawe,napędu DVD nie kupowałem w zestawie,i dopiero za trzecią płyta z Systemem(wcześniej przy dwóch: siódemce i innym XP byłhttp://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&source=hp&q=boot+and+select+proper+boot+device&lr=&btnG=Szukaj+w+Googlebłąd i dopiero po włożeniu 3 płyty coś ruszyło z instalacja.Podejrzewam że to wina napędu gdyż jest on ze starego komputera,ale wole się was spytać o pomoc.Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 8417526
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Podczas instalacji instalator XP znalazł dysk, założył, sformatował partycje?
  • REKLAMA
  • #3 8417561
    3bit@
    Poziom 11  
    W jakim momencie instalacji systemu komputer restartuje się, stworzyłeś już partycje? Doszło do momentu gdy instalator zaczął odliczać sekundy do restartu(lub naciśnij dowolny klawisz). W bios widziany jest dysk twardy? Napisz więcej szczegółów
  • REKLAMA
  • #4 8418664
    dopewizard
    Poziom 1  
    Win XP podczas instalki znalazł dysk,sformatował go(2godziny formatowania),zainstalował się na tym dysku potem restart(naciśnij dowolny klawisz) a potem już nic,jak wyciągnę płytkę to resetuję się cały czas,jak zostawię płytę w napędzie instaluje kolejną wersje,jak podczas bootowania wciskam f8 wyskakuję menu windowsa(tryb awaryjny,vega,ostatnie dobre ustawienia,uruchom win normalnie)ale instalacja dalej też nie rusza.Nie mam żadnego pomysłu co to może być,kilka razy instalowałem windowsa,ale nigdy takich problemów nie było.Dysk jest podpięty pod Sata,bootowanie w biosie jest 1.cdrom 2.dysk 3.inne
  • REKLAMA
  • #5 8418675
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Sprawdź - na czas instalacji - z jednym modułem pamięci.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 8418725
    KSX
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    heh, spotykam się z takim problemem już 4 raz. Ale najlepsze jest to ze może być to dowolna przyczyna z poniższych:
    - jeśli to składak to niekiedy zdarza się że części są nieprawidłowo dobranie np. ramy się "gryza"
    - innym przypadkiem był uszkodzony bios trzeba było go oddać do naprawy
    - jesli instalujesz pirata to dość prawdopodobne że jakiś ważny element Windowsa jest uszkodzony
    - lub może być to uszkodzenie napędu (ja tak miałem i siedziałem 2 dni nad tym)
  • #7 8427526
    3bit@
    Poziom 11  
    Zapewne przyczyn może być wiele. Ze zworkami nic nie kombinuj, zostaw tak jak było seryjnie. Dziwne jest to że Windows tak długo się instaluje, jeśli to błąd odczytu danych z płyty.to podczas instalacji widziałbyś że każdy plik długo się odczytuje. W takim wypadku trzeba by sprawdzić na innej płycie instalacyjnej/napędzie cd/kablu SATA czy też taśmie IDE. Moim zdaniem jeśli długo się instaluje i formatuje dysk to jest to wina kabelka SATA i od tego bym zaczął, choć teoretycznie dostałeś nowy, sprawny wraz z płytą główną

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który resetuje się po instalacji systemu Windows XP na płycie głównej MSI 770-C45. Po zainstalowaniu systemu komputer nie uruchamia się poprawnie, a przy próbie bootowania z płyty DVD system ponownie próbuje się zainstalować. Użytkownik wielokrotnie instalował system, ale problem się powtarza. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak błędy w konfiguracji BIOS, problemy z pamięcią RAM, uszkodzenie BIOS-u, wadliwy napęd DVD lub uszkodzone pliki instalacyjne. Rekomendacje obejmują sprawdzenie ustawień bootowania, testowanie z jednym modułem pamięci RAM oraz użycie innego napędu lub płyty instalacyjnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA