logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana głośników w kolumnach Unitra Tonsil ZG25C - jak to zrobić?

daavid117 19 Sie 2010 23:26 1539 8
REKLAMA
  • #1 8417446
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Witam! Nie wiem czy w dobrym dziale piszę, więc jeśli nie to proszę o przeniesienie.
    Ostrzegam, że jeżeli chodzi o głośniki, wzmacniacze i tym podobne to jestem bardziej zielony niż pasek pod logiem elektrody. Wiem tyle, że jak wszystko głośnik potrzebuje "+" i "-". Jednak szybko się uczę.

Więc do rzeczy. Mianowicie jestem szczęśliwym posiadaczem amplitunera Unitra AIDA oraz kolumn głośnikowych Unitra Tonsil zg25c (rocznik 1977). Mam ten zestaw od dawna podłączony do komputera, ale coś mnie teraz napadło żeby może odnowić nieco i tchnąć nowe życie w ten sprzęt. Pomyślałem więc o wymianie głośników w w/w kolumnach. Są one już mocno zużyte (prawdopodobnie oryginały), bo przy niższych tonach słychać charakterystyczne burczenie. Swego czasu mój tata nakleił białe okrągłe "coś", które jest elastyczne i dzięki temu głośniki przestały uderzać o obudowę przy większej głośności (zdjęcie).

Moje pytania to:
    1. Czy ja, nie znając się na tym w ogóle będę w stanie wymienić takie głośniki?
    2. Jeżeli odpowiedź na pytanie 1 będzie brzmiała "tak" to jakie głośniki powinienem zamontować?

Uprzedzam, że wiem iż cudów nie wycisnę z tego zestawu, ale chcę go nieco odmłodzić. Mam sentyment do starych sprzętów.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Jakość zdjęcia tragiczna, bo robione telefonem.

//edit: Poszperałem nieco i przeczytałem o regeneracji głośników. Prosiłbym żeby i o tym ktoś się wypowiedział. Dowiedziałem się, że to co mój tata naklejał to chyba zawieszenie górne. Jeżeli się mylę to proszę wyprowadzić mnie z błędu.
  • REKLAMA
  • #2 8417861
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 132
    Wymiana membran na pewno polepszyła by walory estetyczne i akustyczne tego zestawu.Te zawieszenia które wstawił twój tata nie są najlepszym rozwiązaniem zwieszenie górne powinno wyglądać tak: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany możesz je kupić jeżeli reszta membrany jest w dobrym stanie.Jeśli membrany są zniszczone musisz kupić nowe takie jak ta:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany zakładam że basowe głośniki w tych kolumnach to 16.
  • #3 8418030
    daavid117
    Poziom 42  
    Tata także nakleił kawałek pianki, ale rozumiem że oryginalne zawieszenia będą lepsze. Zniszczone membrany? W jaki sposób określić czy są one zniszczone? Są całe, bez dziur czy przetarć. Walory estetyczne średnio mnie interesują, bo głośniki są przykryte oryginalnym pokryciem (wyczytałem, że tamuje ono wysokie tony co mogę potwierdzić, ale bez nich kolumny wyglądają marnie).
  • REKLAMA
  • #4 8421060
    Książe Radziwił
    Poziom 21  
    Ocena: 40
    Jeśli membrany są całe , wystarczy wymiana samego zawieszenia górnego , szukaj do modelu Gdn 16/15 lub Gdn 16/12 , takie będą się idealnie nadawać.
    Ogółem te kolumny to chyba wersja 4 omowa , trochę niekorzystna dla aidy.
  • REKLAMA
  • #5 8421970
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8421982
    daavid117
    Poziom 42  
    Tak się składa, że wcześniej poszukałem przy pomocy google, ale że na tym się kompletnie nie znam to pewnie wpisywałem złe hasła. Poza tym na innych forach różni użytkownicy różnie radzą, a tutaj mam pewność że rady udzielone przez kolegów będą najlepszymi z możliwych.
  • #7 8422088
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 8422095
    daavid117
    Poziom 42  
    Przepraszam, ale czego miałem szukać? Gdzieś tam coś przeczytałem o zawieszeniach górnych i na tym się cała moja wiedza kończy. Opisałem więc problem tutaj, bo od tego forum jest. Na tym forum nie znalazłem nic. Wiem, że na pewno źle szukałem, ale wynika to tylko i wyłącznie z braku wiedzy, którą nabyłem dzięki kolegom w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #9 8423088
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada amplituner Unitra AIDA oraz kolumny Unitra Tonsil ZG25C z 1977 roku i rozważa wymianę głośników z powodu ich zużycia, co objawia się burczeniem przy niższych tonach. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wymiany zawieszeń górnych oraz membran głośników. Użytkownicy sugerują, że jeśli membrany są w dobrym stanie, wystarczy wymienić zawieszenia, a odpowiednie modele to GDN 16/15 lub GDN 16/12. Wskazano również na konieczność poszukiwania informacji na forach dotyczących regeneracji głośników, aby uzyskać lepsze zrozumienie tematu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA