logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX28A1DT - TV piszczy, przechodzi w czuwanie, brak obrazu po włączeniu

mzmaniek 11 Wrz 2004 00:04 1340 8
REKLAMA
  • #1 845787
    mzmaniek
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Przy włączeniu przyciskiem sieciowym przez jakies 3s słychać pisk i TV przechodzi w czuwanie, po kilku próbach wskakuje na wyświetlaczu nr kanału ale brak jest obrazu. Podstawiałem str w przetwornicy ale nie jestem pewny czy był dobry, tranzystor bu508d jest ok,
  • REKLAMA
  • #2 846624
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. W miejsce tranzystora linii wstaw żarówkę i zobacz czy wystartuje.
  • REKLAMA
  • #3 848089
    milioner
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Witam

Prawdopodobnie uszkodzenie jest w układzie odchylania. Przetwornica przeciążona i stąd ten pisk. Zrób tak jak proponuje Krzychu7. Może to być żarówka 75W. Jeśli wystaruje i będzie błyskać w takt pracy przetwornicy - to będziesz miał prawie pewność, gdzie szukać ewentualnego uszkodzenia.
  • #4 848631
    vitalizer
    Poziom 11  
    Miałem kiedyś identyczny objaw,nawet podmieniłem trafopowielacz,ale przyczyną okazał się mały dławik(przerwa).Nie pamiętam numeru ale umiejscowiony był mniej więcej na środku płyty.Proponuję więc przemierzyć dławiki w ścieżkach rozprowadzających zasilanie.
  • #5 850744
    mzmaniek
    Poziom 16  
    podstawianie żarówki nic nie zmienia już to próbowałem, byćmoże to jakiś dławik sprawdzę trafo jest też ok męczy mnie ten str z przetwornicy jedyne napięcie jakie na nim jest to 300V
  • REKLAMA
  • #6 1130174
    mzmaniek
    Poziom 16  
    uniosłem nogę w tranzystorze 508 i przetwornica wystartowała ale obrazu nic tylko bez pisku wyswitlacz wyswietla 0
  • #7 1131764
    mzmaniek
    Poziom 16  
    Wymieniłem bu508d pomimo że miernik pokazywał że powinien być dobry. Wstawiłem bu508d sanyo i tel startuje slychać dudnięcie w głośnikach wchodzi wysokie ale po ok 5s wyłącza się i na wyświetlaczu widoczne jest tylko 0 obok świeci kontrolka czuwania. Przed zaduszeniem na kineskopie pokazuje sie koło różnokolorowe i znika. Kineskop jest philipsa a na cewkach mam 7.3Ohma i 3.5Ohma.
  • #8 1138590
    mzmaniek
    Poziom 16  
    oryginalnie powinien być tranzystor 2sd1441 a ja wstawiłem bu508d według katalogu jest mocniejszy
  • REKLAMA
  • #9 1146169
    mzmaniek
    Poziom 16  
    temat uważam za zakończony tv działa poprawnie

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Panasonic TX28A1DT po włączeniu przyciskiem sieciowym generuje pisk przez około 3 sekundy, po czym przechodzi w tryb czuwania. Po kilku próbach na wyświetlaczu pojawia się numer kanału, jednak brak jest obrazu. Sprawdzono tranzystor BU508D w przetwornicy, który okazał się sprawny, a także podstawiano żarówkę zamiast tranzystora linii, co nie przyniosło efektu. Podejrzewano uszkodzenie układu odchylania, przeciążenie przetwornicy lub uszkodzony dławik w ścieżkach zasilania. Po uniesieniu nogi tranzystora BU508D przetwornica wystartowała, ale obraz nadal nie pojawił się, a na wyświetlaczu widoczna była tylko cyfra 0. Wymiana tranzystora BU508D na nowy (Sanyo) spowodowała start telewizora i pojawienie się dudnienia w głośnikach oraz krótkotrwały obraz koła różnokolorowego na kineskopie Philipsa, który następnie znikał. Oryginalny tranzystor powinien być 2SD1441, jednak zastosowano mocniejszy BU508D. Po tych działaniach telewizor działał poprawnie i temat został zakończony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA