logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program wiesza się po dotknięciu laminatu palcem (LPC 2148)

valarian 22 Sie 2010 18:39 6613 53
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego program na LPC2148 wiesza się po dotknięciu laminatu palcem i jak to naprawić?

To nie wygląda na „przewodność palca”, tylko na problem z zasilaniem, odsprzęganiem i prowadzeniem masy/ścieżek na płytce [#8426506][#8427027] Trzeba dać pary kondensatorów 100 nF + 10 µF możliwie najbliżej każdego scalaka i stabilizatora, rozdzielić gałąź VCC/GND dla mikrokontrolera od pozostałych obciążeń, a ścieżki zasilania i masy zrobić grubsze oraz uporządkować, najlepiej bez polegania na autorouterze [#8426506][#8427027][#8420429] Dioda LED przy MCU powinna mieć rezystor szeregowy, bo bez niego generuje dodatkowe zakłócenia na zasilaniu [#8426506] Warto też sprawdzić stan nieużywanych portów, żeby nie wisiały w Hi-Z, oraz rozważyć dodatkowe elementy przy złączu programowania, np. kondensator na P0.14 i usunięcie diody przy reset, jeśli problem ujawnia się właśnie tam [#8429544][#8430532] Po poprawkach schematu autor wątku zauważył, że trzeba zrobić nową płytkę z lepszym prowadzeniem ścieżek i filtracją, bo obecna konstrukcja była zbyt „autorouterowa” i podatna na zakłócenia [#8430429][#8437289]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 8426315
    valarian
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    Witam,

Nie wiem, czy jest to dość odpowiedni dział, bo problem jest dość specyficzy, niemniej jednak nie znalazłem lepszego.
    Posiadam układ oparty na LPC2148, schematu na razie nie wrzucam (chyba, że będzie potrzebny, bo jest trochę złożony). Program dla testów ma tylko migać sobie jedną kontrolną diodą. Po podłączeniu zasilania wszystko działa, LED miga i jest cacy. Problem pojawia się po dotknięciu układu palcem. Średnio 2 na 3 dotknięcia laminatu kończą się zawieszeniem programu i pozostaniem diody w ostatnim stanie.
    Układ jest niewrażliwy na ruch, drgania, uderzenia, dotknięcia końcówką śrubokręta na całej powierzchni, a pozostawiony sam sobie pracuje poprawnie przez 10 minut - wiesza się po dotknięciu palcem.
    Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim, podejrzewam jakieś problemy z przewodnością ciała, zwarcia itp... Ale nie mam pojęcia, co dokładnie może powodować takie coś.
    Układ nie pracuje na wysokich prądach, napięcia zasilające się zgadzają, nie ma żadnych zimnych lutów i zwarć. Grubość ścieżek (wg Eagle) 0.01, routing grid na 25, płytka była wytrawiana w profesjonalnym zakładzie.
    Jeśli ktoś ma jakieś sugestię, będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 8426363
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Żadna tam przewodność ciała i inne cuda. Typowy problem i stary jak świat. Pokaż może lepiej jednak ten schemat i płytkę a przynajmniej jak masz rozwiązane filtrowanie zasilania wszystkich scalaków na niej, jak prowadzona jest masa itp ... to zaraz się wyjaśni. Albo jakiś kod programu.
  • #3 8426425
    valarian
    Poziom 22  
    No cóż... To chyba powinno być pocieszające :)

Układ jest płytką (mojego autorstwa) z peryferiami (diodki, pamięć, max232, czujniki ciśnienia itp.) opartą na LPC2148 z płytką z tej strony:

http://www.kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=20376

Płytka ta ma już kilka elementów filtrujących, wkłada się ją do mojego modułu.
    Sam schemat zasilania wygląda tak:

A cały schemat i płytka jest w załączniku.
    Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
    Załączniki:
    • plytka.rar (69.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Program wiesza się po dotknięciu laminatu palcem (LPC 2148) schemat.png (86.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 8426506
    mirekk36
    Poziom 42  
    No już na pierwszy rzut oka uderza totalny brak kondensatorów 100nF na zasilaniu. Chyba TYLKO JEDEN zauważyłem przy gnieździe karty SD!!!

Panie kolego - to podstawowy MEGA BABOL ;)

Kondensatory filtrujące to daje się parami. Jakiś mały elektrolit np ten 10uF ale razem z nim ceramiczny 100nF. I to jak najbliżej nóg zasilania KAŻDEGO scalaka. A weź pod uwagę, że stabilizatory napięcia to także scalaki i co ważniejsze taką parę warto dać zarówno na ich Wejściu jak i wyjściu. Przy procku mega koniecznie a szczególnie gdy podłączasz do niego jakieś większe obciążenia jak np diody LED. Kondensator elektrolityczny wtedy nawet powinien być nieco większy - ja daję zwykle 47uF (nie wspomnę o 100nF!)

Ale masz tam także inne scalaki.

Twój schemat to typowy właśnie wytwór gdzie zwykle się mówi, że ktoś oszczędza na kondensatorach ;) ....

Ja tam się nie bawię, ZAWSZE daję te pary tak jak napisałem i jeszcze nigdy z takimi dziwnymi przypadkami się nie spotkałem. Tyle że dla niektórych to że trzeba umieścić kondesatory jak najbliżej nóg zasilania scalaków czase oznacza że może to być ot gdzieś tam bo przecież płyteczka jest i tak mała - no a potem te same efekty pomimo to że są kondki.

Podobnie sprawa ma się z kwarcem jeśli się już go stosuje, ścieżki pomiędzy kwarcem a scalakiem to max 3cm

Ale co ja widzę !!! SZOK ;) ... masz podłączoną do procka diodę LED bez żadnego rezystora ograniczającego jej prąd - to już lekki Hardcore. Oczywiście dioda może się nie zjarać i procek też bo zapewne ma ograniczenia prądowe - ale za to co się dzieje na jego nogach zasilania gdy włączasz i wyłączasz tego LED'a to już ..... oscyloskop dobrze by ci pokazał tę "masakrę piłą tarczową" ;)

Koniecznie rezystor do diody LED!

I pokaż jeszcze zdjęcie samej płytki już wykonanej to i tu może się coś niecoś podpowie żeby potem nie było baboli
  • #5 8426600
    valarian
    Poziom 22  
    To jest sam moduł LPC'a (gotowiec ze sklepu).
    Tu jest jego schemat:

To jest zrobione fabrycznie i trochę elementów filtrujących już widać... Czy muszę wobec tego dodawać swoje kondensatory na procek?

A w załączniku fotki samej płytki mojego autorstwa, schemat był w poście wcześniej. I na tej płytce mogę głównie zrobić modyfikacje...

Co do pozostałych sugestii... Naprawdę bardzo dziękuję, człowiek uczy się całe życie :)
    Załączniki:
    • SNC00156.jpg (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Program wiesza się po dotknięciu laminatu palcem (LPC 2148) SNC00155.jpg (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Program wiesza się po dotknięciu laminatu palcem (LPC 2148) SNC00154.jpg (1.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Program wiesza się po dotknięciu laminatu palcem (LPC 2148) lpc.jpg (103.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 8427027
    mirekk36
    Poziom 42  
    No jak sam widzisz na tych schematach, które pokazałeś widać aż 3 kondensatory 100nF na linii zasilania 3,3V pomiędzy stabilizatorem a prockiem prawda ??? czyli ktoś tam nie oszczędzał. Na pewno jeden jest przy nodze wyjściowej stabilizatora, a dwa jak jnajbliżej pozostałych nóg VDD procka. Sam widzisz, że to nie przelewki. A że na tej płytce nie ma żadnych większych obciążeń to wystarczył akurat 1 kondek 10uF.... chociaż ja bym tam dał ze dwa ;)

I jak sam widzisz na wejściu stabilizatora też tak jak mówiłem jest 100nF. Zresztą zawsze zajrzyj sobie do noty PDF stabilizatora - prawie w każdej zaobaczysz że takie dwie pary są zalecane.

A u ciebie na płytce są przecież jeszcze inne scalaki cyfrowe (potencjalni siewcy) zakłóceń na magistrali zasilania. Więc każdego trzeba (warto) zaopatrzeć w taką parę. Jeszcze raz powtarzam - Nie zawsze aż tyle trzeba - ale jak dasz więcej to się nic nie stanie a jak mniej to już mogą być problemy a potem weź skrob, lutuj i papraj gotową płytkę. Dobrze jeszcze jak jest jedna. A jak zaprojektujesz tak kilka- , kilkadziesiąt czy kilkaset ???? - dalej chyba nie muszę mówić ;)

Druga ważna sprawa szczególnie w twoich dziwnych przypadkach z archiwum X to prowadzenie zasilania.

Najlepiej poprowadź oddzielną gałąź zasilania +VCC do procka bezpośrednio od nogi stabilizatora. Podobnie zrób z masą (GND). Natomiast na pozostałej już jednej gałęzi zasilania +VCC i GND podłączaj inne scalaki a szczególnie diody LED. Te zresztą najlepiej podłączać na jeszcze oddzielnej gałęzi.

Oczywiście nie zawsze jest to konieczne żeby aż tyle gałęzi robić - no ale warto wiedzieć skąd się później biorą problemy. Jak np leci ci ścieżka masy od stabilizatora i to jeszcze jakaś cieniutka do procka a potem np O ZGROZO dalej ta ścieżka leci do innych układów czy obciążeń. Wtedy masz masakrę.

Ścieżki zasilania warto zawsze zrobić grubsze od innych. A czasem można "OBLAĆ" masą całą niewykorzystaną powierzchnię płytki. U ciebie zdaje się tego nie ma w ogóle a tylko ze zdjęcia nie widać jak lecą same ścieżki zasilania - a im w twoim przypadku też trzeba poświęcić nieco uwagi.

Jak będziesz się trzymał tych zaleceń i nie będziesz żałował par kondków filtrujących - to raz na zawsze zapomnisz o takich przykrych efektach.

Dodano po 1 [minuty]:

aha i sprawdź w nocie swojego procka czy czasem nie warto pdociągnąć nogę RESET zewnętrznym rezystorem do VCC
  • #8 8428109
    mirekk36
    Poziom 42  
    Freddie Chopin napisał:
    Akurat linia reset jest podciągnięta rezystorem R6 (lewy dół schematu).

4\/3!!

No tak, racja - ja spojrzałem jakoś tylko z tym resetem na te schematy z kamami.
  • REKLAMA
  • #9 8429357
    valarian
    Poziom 22  
    No cóż... Na stabilizatory (5V i 3V) dałem po parze 100nf i 10uF - zarówno na wyjście, jak i wejście. Do tego 100nF między zasilanie jeszcze przed stabilizatorami, rezystor na migajcą diodę, dla pewności wyjąłem pozostałe scalaki (max232 i inne takie) z podstawek, bo na razie są niepotrzebne...
    ...I żadnej poprawy :-/
  • #10 8429450
    mirekk36
    Poziom 42  
    No tak, najłatwiej coś tam dolutować i jak nadal nie działa to znaczy, że takie zasady wcale są coś "nieteges" ;)

A wziąłeś pod uwagę prowadzenie ścieżek? Po takich "dolutówkach" to wszystko przypomina chyba bardziej pająka niż układ. Z drugiej strony czym ty to tak w ogóle zasilasz?
  • #11 8429488
    valarian
    Poziom 22  
    Nie mówię, że zasady są "nieteges" - wręcz przeciwnie, wydają się być bardzo dobre :-) Tylko ich powolne wtłaczanie w życie na razie nie przynosi mi rezultatów, a to co innego (i tylko kwestia czasu) :-)

Dolutówka faktycznie nadała płytce "artystyczngo" wyglądu, ale czy mógłby kolega dokładniej opisać, o co chodzi z prowadzeniem ścieżek? Bo sama ich modyfikacja na gotowej płytce do SMD (polakierowanej) brzmi baaardzo zniechęcająco... I coś mi się widzi projekt nowej, bo pole manewru mam dość ograniczone :-)

Zasilam dwojako, albo z klasycznej baterii 9V (wcześniej) albo z zasilacza ATX, linia 12V (obecnie). W obu wypadkach jest to samo.

Dodano po 6 [minuty]:

I mały update:
    Po kompletnym wyczyszczeniu kodu i pozostawieniu tylko migającej diody, wieszanie się procka następuje chyba tylko przy dotknięciu palcem gniazda oznaczonego na schemacie PROG_CON. Po reszcie płytki można sobie mazać paluchem :)
    Na płytce uniwersalnej (testowej) oczywiście wszystko działa bez zarzutu.
  • #12 8429544
    mirekk36
    Poziom 42  
    No ok to do zasilania raczej nie można się przyczepić. A odnośnie prowadzenia ścieżek - to przecież oczywiście, że miałem na myśli to, że lepiej zaprojektować całość docelowo tak jak ma być. Miałeś i możesz wtedy pokazać tu projekt płytki w eaglu - to będzie można coś podpowiedzieć, poradzić - tak żeby po wyprodukowaniu nie można było już nic zarzucić jej od tej strony.

Popatrz też jak w twoim procku domyślnie są ustawione porty - chodzi mi o te których nie używasz. Czy nie są wejściami bez podciągnięcia do VCC czyli w stanie Hi-Z ???

U mnie program zwykle zaczyna się najpierw albo od ustawienia wszystkich portów jako wejścia ale z programowym podciągnięciem do VCC żeby były jasno określone stany na nich. Oczywiście nie we wszystkich programach ;) bo gdy zasilanie bywa bateryjne i zależy na małym poborze prądu to nie podciągam wejść.

Dopiero po tym lecą polecenia ustawiające wszystkie piny, których używam itd

Łącząc to wszystko, czyli:

1. poprawne zasilanie
    2. poprawnie zorganizowane odsprzęganie (filtrowanie) zasilania przy scalakach
    3. poprawnie prowadzenie ścieżek i szczególnie masy
    4. poprawne ustawienia nieużywanych portów

to nie ma prawa się zdarzać takie dziwaczne resetowanie - no i się zresztą NIGDY mi nie zdarza ;)
  • #13 8429579
    valarian
    Poziom 22  
    Ograniczając problem:

Scalak został tylko jeden, na fabrycznej płytce z szeregiem kondensatorów.
    Do tego 2 stabilizatory, każdy z tantalem 10uf, elektrolitem 10uF i ceramikiem 100nF na wejściu i wyjściu + ogólne 100nF zaraz przed stabilizatorami.
    Diody mają rezystory :)
    Co do prowadzenia ścieżek, to tu już wiele nie zmienię - jest, jak jest niestety (projekt płytki w załączniku). W następnej wersji będzie już inaczej.
    A nieużywane porty ustawię odpowiednio zaraz na starcie i jeszcze raz zobaczę, co i jak...
    Załączniki:
    • board.rar (86.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 8430429
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ano widzisz pan, panie kolego. Teraz widać jak na dłoni, że płyteczki to ty sam nie projektowałeś ;) ..... zwaliłeś wszystko na koci autoruter ;)

Jak dla mnie to masakra jeśli chodzi o prowadzenie zasilania szczególnie ale nie wspomnę o wszystkich innych sygnałach, ścieżkach i przelotkach.

Ja osobiście praktycznie nigdy przy tego typu płytkach nie korzystam z pseudo dobrodziejstw autorutera. Nie mówię, że nigdy nie trzeba i że jest całkiem do d.... no ale ....

.... ale nwet jak już przerżnąłeś tą płytkę autoruterem to wypadałoby chociaż poprawić te wszystkie koślawe ścieżki, powywijane jak by były w konwulsjach i cierpały na artretyzm ;)

Toż przelotki i ścieżki - wiele z nich - można było chociaż poodsuwać od siebie, uporządkować. Nie puszczać w miarę możliwości ścieżek w pobliżu padów SMD kondensatorów elektrolitycznych gdy są ku temu warunki. Bo solder maska soldermaską - ale kto wie jaka firma ci robiła płytkę i czy np testowała na zwarcia. A z drugiej strony w czasie samego obsadzania elementów można coś tam sobie zewrzeć nieświadomiie prawie.

Chciałem pokazać na fotce kilka błędów na które ja osobiście nie mogę patrzeć, no ale jest ich tak dużo, że odechciało mi się ich zaznaczać.

Na prawdę, uwierz mi zaprojektowanie takiej płytki nie stanowi wielkiego problemu i dałbyś radę sam to zrobić - choć wiadomo że ciut więcej czasu trza by było spędzić nad tym.

Ale nawet jeśli już rębiesz autoruterem to.... zanim go włączysz postaraj się na dobry początek jakoś rozprowadzić magostralę zasilania wg zasad o których pisałem wyżej, później koci autoruter a później koniecznie poprawki i atutokorekty tego co on powyprawiał.

Staraj się żeby ścieżki nie zakręcały nigdy pod kątem prostym! , odsuwaj je od elementów gdzie widać na pierwszy rzut oka że można to zrobić. Wyeliminuj wiele niepotrzebnych przelotek, które w durny sposób naprodukował czasem autoruter. Magistralę zasilania poprowadź sam na warstwie Top i bottom. Zapoznaj się z opcją "oblewania masą" nieużywanych przestrzeni na płytce. - opcja w eagle nazywa się POLYGON.

eeeh dużo można by jeszcze pisać i biorąc po uwagę to co widać jeśli chodzi o projekt płytki plus totalny brak filtrowania prawidłowego - to chyba teraz sam się już nie dziwisz, że miałeś efekty z kosmosu? ;)
  • #15 8430510
    valarian
    Poziom 22  
    No cóż, trzeba przyznać... Budująca reprymenda :)
    W takim razie rozumiem, dlaczego działo się to, co się działo... Była to moja pierwsza płytka z taką ilością SMD i z takim zagęszczeniem, zgubiło mnie zdanie się na autorouter i ta nieszczęsna filtracja...

Pozostaje przeprojektować schemat wg uwag i zrobić płytkę od nowa - nie obejdzie się pewnie bez pytań w tym wątku :-)

Tym czasem dziękuję bardzo koledze za pomoc i cierpliwość... człowiek uczy się całe życie :)
  • #16 8430532
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    Testowo odlutowałbym / zmienił niektóre z elementów związanych z tym gniazdem od programowania - możesz najpierw zamienić te diody przy tranzystorach na małe rezystory (powiedzmy 1k), a diodę przy przycisku reset wywalić. Możesz też dokleić do linii P0.14 kondensator - podobnie jak jest to na linii resetu.

4\/3!!
  • REKLAMA
  • #17 8430622
    valarian
    Poziom 22  
    Też chciałem kombinować z okolicami gniazda, ale przypomniałem sobie, że w bardzo wczesnej wersji płytki (sprzed niemalże roku) wszystko działało OK.
    Było 2x mniej peryferiów, mniej efektywne zasilanie i ogólnie wersja 'light', ale ten kawałek obwodu do programowania był identyczny (tyle, że nie w SMD)... Wiec nie wiem, co o tym myśleć.
    Swoją drogą, schemat wersji działającej zamieszczam w załączniku, może komuś zechce się rzucić okiem.
    Załączniki:
    • schemat1_f.ch.rar (62.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 8430723
    mirekk36
    Poziom 42  
    valarian --> proponuję ci posłuchać rad kolegi Freddie Chopin ;) .... on zjadł już zęby chyba na tych prockach a ja się tu wypowiadam raczej tylko od strony elektronicznej układu.

A swoją drogą co to za "działający" schemat skoro nizbyt on się różni od tego poprzedniego??? nie rozumiem o co tu chodzi? Tak samo dioda LED bez rezystora, dziwne filtrowanie a w zasadzie prawie jego brak.

Poza tym tak z opisów domniemuję że to ma coś wspólnego ze sterowanie serw zdaje się? i zasilanie bierzesz sobie tak niefrasobliwie bez filtrowania z płytki eeeeh. Dalej widać, że zasilanie do jakiego GPS. Toż przy każdej takiej złączce powinien być choćby kondek 100nF pomiędzy nóżką złączki VCC a jej nóżką GND

A do zasilania serw nie wiem czy nie lepiej w ogóle zastosować jakiś oddzielny stabilizator w ogóle?

Zatem nawet jeśli ci to działało tam kiedyś a teraz nie działa - to nadal tylko kolejny dowód na to jak złudne bywa poleganie na tym, że:

"ale kiedyś mi to działało - to dlaczego teraz miałoby nie działać"

Jeszcze raz powtórzę, zrób nową płytkę, nowy schemat i wtedy pokaż go do przeanalizowania

Przy okazji jak rysujesz schematy i chcesz żeby komuś łatwiej było je analizować ale też i tobie je czytać to zapoznaj się w Eagle z takimi opcjami jak: BUS czy ETYKIETY - zamiast żmudnie kreślić takie pajęcze sieci poleceniem NET. Dzięki temu będziesz mógł ładnie wydzielić bloki schematu itp.

Spójrz na mój jakiś tam schemat w Eagle i uwierz, że to nie wymaga wiele pracy czy nauki - więcej to znakomicie pomaga.

• #19 8430942
    michalko12
    Ocena: 321
    mirekk36 napisał:

OT

Trochę ci z tymi tranzystorami PNP na wyświetlaczach chyba nie wyszło?
    I druga sprawa która rzuca się w oczy to D2 nie powinna być typu Schottky.
  • #20 8430969
    mirekk36
    Poziom 42  
    michałko12 ---> oooo matko z córką ;) aleś mi ćwieka zadał z tymi tranzystorami..... pewnie, że nie wyszło - dobrze, że tylko na tym schemacie.

a co do diody D2 i D3 to są przecież:

Cytat:
    BAT85 T/R NXP Semiconductors Schottky barrier diode

wg noty PDF
  • #21 8430983
    michalko12
    Zobacz jaki ta dioda ma prąd wsteczny w porównaniu np z 1N4148
  • #22 8431052
    mirekk36
    Poziom 42  
    Poczekaj ta BAT85 ma chyba 2uA tak? a 1N4148 ma chyba 50uA przy jakiejś temperaturze 150stC

szczerze mówiąc - nie wiem o co za bardzo chodzi niestety, chyba że wytłumaczysz?

Mnie chodziło głównie o to żeby był jak najmniejszy spadek napięcia bo chyba jest mniejszy w porównianiu do 1Nxxx - przecież

Dodano po 2 [minuty]:

Kurdę te tranzystory przerysowałem jak zmniejszałem schemat do góry nogami żeby lepiej je rozłożyć na tej małej przestrzeni bloku schematu i kolektory do VCC dałem - masakra. Kurczę ale patrzę teraz, że mam tak na jednej płytce i dlaczego to działa - to już się zastanawiam mocno?
  • #23 8431070
    michalko12
    IN4148 ma IR= 25nA! a BAT85 2uA. PCF pobiera 0,5uA a przez diodę ucieka 4x tyle. Idealna byłaby np BAS45A.

Dodano po 13 [minuty]:

IN4148 przy 80C i przy tym napięciu ma ok 300nA a BAT85 ma już około 15uA
  • #24 8431191
    mirekk36
    Poziom 42  
    No dzięki za zwrócenie uwagi na to jak warto dobierać diody w takich przypadkach - ale przyznam, że tylko na zasadzie zapamiętania tego konkretnego przypadku będę wiedział o co chodzi. Bo nie do końca niestety rozumiem jaką drogą będzie uciekało te 3 razy więcej prądu :(

Przecież biorąc pod uwagę że PCF'a zasilam tylko z takiego kondka 1F przez taką diodę BAT85 - to jak mówisz PCF pobiera chyba tylko prąd te 0,5uA - a gdzie reszta "odparowuje" ??? sorki za lamerskie pytanie ale to już nie jest moją mocną stroną - a za to bardzo mnie ciekawi. Więc gdybyś zechciał jeszcze ciut mi to objaśnić łopatologicznie to byłbym wdzięczny.
  • #25 8431205
    michalko12
    Prądem wstecznym diody będziesz zasilał resztę układu jak nie będzie 5V na VCC.
  • #26 8431310
    valarian
    Poziom 22  
    mirekk36 napisał:

Jeszcze raz powtórzę, zrób nową płytkę, nowy schemat i wtedy pokaż go do przeanalizowania

I tak zrobię :-) Przy okazji dopisując tu czasem jakieś pytanie :-)
  • #27 8431332
    mirekk36
    Poziom 42  
    michalko12 napisał:
    Prądem wstecznym diody będziesz zasilał resztę układu jak nie będzie 5V na VCC.

Kurczę racja ! ;) coś mnie chyba w takim razie zaćmiło z tym prądem wstecznym, tzn gdzie on "odparuje" ;) .... jasna sprawa , ale przyznam, że wcześniej nie brałem tego w ogóle pod uwagę. Dzięki za rzeczowe uwagi i objaśnienia.

A z ciekawości dopytam może czy widzisz jakąś przyczynę dlaczego jeśli te tranzystory PNP wstawione są odwrotnie to podanie GND na rezystor bazy powoduje zapalenie się danego segmentu, który oczywiście też jest wpięty do GND. Bo wyświetlacz jest ze wspólną anodą.
  • #28 8431959
    janbernat
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    Poszukaj "wzmocnienie inwersyjne tranzystora".
  • #29 8432224
    mirekk36
    Poziom 42  
    janbernat napisał:
    Poszukaj "wzmocnienie inwersyjne tranzystora".

Aaaaaaa ;) no to teraz wiem dlaczego musiałem znacznie zmniejszać wartości na bazach tych tranzystorów, wręcz do kilkuset ohm żeby wyświetlacze dobrze świeciły. Wielkie dzięki za info - na pewno się przyda.
  • #30 8433960
    valarian
    Poziom 22  
    Mam pytanko odnośnie tego schematu:

W jaki sposób robi się taki szare pola na końcach linii sygnałowych (jak MISO, MOSI etc.)?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z układem opartym na LPC2148, który zawiesza się po dotknięciu laminatu palcem, mimo że działa poprawnie w innych warunkach. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z niewłaściwego filtrowania zasilania oraz braku kondensatorów na zasilaniu scalaków. Użytkownik dostarczył schematy i zdjęcia płytki, które ujawniły brak kondensatorów 100nF w kluczowych miejscach. Po dodaniu odpowiednich kondensatorów, problem nie ustąpił, co skłoniło do dalszej analizy prowadzenia ścieżek i podłączenia masy. Użytkownik planuje przeprojektować płytkę, aby poprawić jej funkcjonalność i eliminować problemy z zakłóceniami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA