logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PCB - "pętla masy" ? Lub inny problem z pojawiającym się napięciem.

Meti11111 27 Sty 2021 10:44 492 4
  • #1 19213206
    Meti11111
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Siema!
    Postaram się możliwie najkrócej opisać problem który spotkał mnie pierwszy raz, a od kilku dobrych dni nie mogę dojść o co chodzi... ;)

Zaprojektowałem zestaw uruchomieniowy na Atmega32 wraz z 3 opcjami zasilania :
    - zasilacz zewnętrzny (LM2576) - VCC_LM2576,
    - zasilanie z USB (przy wykorzystaniu układu ft232rl) - VCC_USB,
    - zasilanie ze złącza ISP KANDA - VCC.

Wybór zasilania odbywa się za pomocą złącza goldpin.

Dodatkowo na płytce jest stabilizator LM1117 5V-->3,3V ale to już na potrzeby Bluetootha.

Poniżej cały schemat:

Teraz wzór zaprojektowanej PCB (dodam 4 fotki, żeby była lepsza czytelność/przejrzystość):

Teraz opis problemu, działania:
    1. Podłączam zasilanie zewnętrzne, dioda LM_ON świeci , jest napięcie 5V VCC_LM2576. Nie zwieram zworki przy wyborze zasilania, czyli nie puszczam na całą płytkę napięcia 5V. Wszystko jest ok.
    2. Zwieram zworkę przy wyborze zasilania (zwieram VCC z VCC_LM2576), czyli puszczam 5V na całą płytkę. Dioda ON świeci, 5V jest na całej płytce. W tym momencie na lini VCC_USB pojawia się napięcie ok, 2,5V. Skąd ?!?!?! Normalnie bym tego prawdopodobnie nie zauważył, ale świeci się dioda RX_LED (oraz przez ułamek sekundy miga PRG_LED), więc to mnie zainteresowało skąd tam jest napięcie... Jedyna opcja na połączenie VCC_USB z VCC to zworka, ale zworka łączy VCC z VCC_LM2576 więc w żaden sposób VCC_USB nie jest połączone ani z VCC, ani z VCC_LM2576, a skądś tam się bierze napięcie...
    Wstawie filmik jaki nagrałem:

3. Gdy np. załączę dodatkowo na płytce zasilanie 3.3V za pomocą zworki 3.3V_ON, to napięcie na VCC_USB zmienia się z 2,5V na 2,7V. Wtedy też gaśnie dioda RX_LED a zapala się PRG_LED .
    4. Jakieś dziwne randomowe napięcia też pojawiają się w niektórych miejscach na płytce (na niektórych pinach).
    5. Gdy podłączam samo zasilanie z ISP Kanda (czyli od razu VCC) jest to samo.
    Pytanie, O OC CHODZI?
    Pierwsze co mi przyszło do głowy to źle zaprojektowałem płytkę, tzn. stworzyłem pętle masy ? Tylko nie wiem jak to sprawdzić, czy to to jest problemem ? Przy robieniu poligonu dodałem bardzo mało przelotek łączących warstwę top z bottom - nie wiem czy to miałoby aż tak istotny wpływ, ale może to też ma jakieś znaczenie...

Serio nie mam pomysłu co to może być, więc proszę bardziej doświadczonych o wskazówki/pomoc ;)
  • Pomocny post
    #2 19213321
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    FT232 "podkrada" sobie zasilanie z którejś linii TXD/RXD poprzez wbudowane w strukturę diody zabezpieczające.
  • #3 19214866
    Meti11111
    Poziom 10  
    Idąc tym tropem, zasilanie mógłby wziąć jedynie z linii TXD/RXD z układu MAX232 (T1IN,R1OUT), który jest zasilany VCC (5V), a nie mam na płytce odseparowanych żadną zworką tych układów.
    Jutro w takim razie sprawdzę napięcia na wyjściach tych pinów w MAX232.
  • #4 19216421
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Nie tylko. A R35?
  • #5 19217356
    Meti11111
    Poziom 10  
    Racja ;)

A więc tak, sprawdziłem dziś napięcia i wygląda to tak:
    Linia TXD : 2,6V
    Linia RXD: 3,2V
    Napięcie na rezystorze R35: 2,4V
    Napięcie na R35 + napięcie TXD = VCC
    (dodatkowo: Napięcie pojawiające się na VCC_USB: 2,51V)

Natomiast po załączeniu stabilizatora 3.3V (zworka 3.3V_ON):
    Linia TXD : 0,02V
    Linia RXD: 3,5V
    Napięcie na rezystorze R35: 4,98V
    (dodatkowo: Napięcie pojawiające się na VCC_USB: 2,77V)

Czyli błąd jaki popełniłem przy projektowaniu PCB (oraz schematu) to brak odseparowania od siebie linii TXD/RXD (chociażby poprzez zworki przy FT232, MAX232, Bluetooth) ? Czy jeszcze coś pokręciłem ? Chciałbym zrobić wersję poprawioną już bez niespodzianek...
REKLAMA