logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W124 automat - brak napędu do przodu, działa tylko wsteczny. Co robić?

virrek 22 Sie 2010 20:58 11350 8
REKLAMA
  • #1 8426851
    virrek
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam.
    Problem pojawił się niedawno, zaczęło sie od takiego jakby ślizgania na 2ce,(jedynki raczej wcale nie było) potem musiałem czekać dłużej aby samochód ruszył np. ze skrzyżowania (wczoraj około pół minuty) i dzisiaj stoi.
    Dodam, że na wstecznym ciągnie dobrze i po przełączeniu z R na D po zatrzymaniu samochód jakby delikatnie chciał ruszyć, ale odpuszcza, tak jakby nie miał siły. Wiecie co można powiedzieć na to zjawisko? Opłaca sie remontować, czy raczej wymienić ASB? Posiadam drugą taką ASB tylko, że ma zastojałą pompę oleju (ten grubszy wałek)
  • REKLAMA
  • #2 8427741
    romuald-f
    Spec Automatyczne skrzynie biegów
    Ocena: 1540
    W Mercedesie W124 montowane były skrzynki "duże" (722.3xx) i "małe" (722.4xx). Jaka jest w Twoim autku uzależnione od pojemności i rodzaju silnika (benzyna czy Diesel). Po numerach skrzyni można się dowiedzieć czy rusza z jedynki czy z dwójki. Skrzynka z Twojego autka kwalifikuje się do naprawy, mogła ulec uszkodzeniu taśma hamulca lub trzpień spinający taśmę.
  • REKLAMA
  • #3 8428695
    virrek
    Poziom 11  
    722.403. Skrzynia czyli tzw mala skrzynia. Silnik 2.0 diesel
  • REKLAMA
  • #4 8429103
    romuald-f
    Rusza z drugiego biegu.
  • REKLAMA
  • #5 8429833
    virrek
    Poziom 11  
    druga skrzynia pracowała dobrze, tylko że po wypadku wyjęty był silnik i tak skrzynia stała około roku. teraz nie idzie przekręcić tym zewnętrznym wałkiem, idzie to jakoś rozruszać, czy przełożyć z drugiej skrzynki?
  • #6 8432475
    romuald-f
    Po co te wszystkie zabiegi. Skrzynka, która leżała rok czasu, może pod "gołym niebem" to złom. Spuść olej ze skrzyni biegów (która jest w samochodzie), zdejm miskę olejową, odkręć płytę sterującą, odkręć filtr oleju, zdejm blachę separacyjną i masz już wgląd czy tylna taśma hamulcowa nie jest pęknięta lub czy popychacz taśmy nie wypadł z zabezpieczenia plastikowego (zatrzask).
  • #7 8447390
    virrek
    Poziom 11  
    tej w samochodzie jeszcze nie rozkręciłem z braku czasu, zrobiłem zdjęcie z tej zastojałej, czy chodzi tobie o ten element zaznaczony jako A?Mercedes W124 automat - brak napędu do przodu, działa tylko wsteczny. Co robić?
  • Pomocny post
    #8 8447667
    romuald-f
    Tak, jest to taśma hamulca. Literką B zaznaczyłem trzpień, który lubi wypaść z zabezpieczenia.Mercedes W124 automat - brak napędu do przodu, działa tylko wsteczny. Co robić?
    Załączniki:
    • Mercedes W124 automat - brak napędu do przodu, działa tylko wsteczny. Co robić? 722.4.jpg (69.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 8447774
    virrek
    Poziom 11  
    u mnie w samochodzie mogęją naciągnąc dosłownie małym palcem, zauważyłem też że ta ruchoma część, którą taśma opasa jest wytarta, nie tak jak w tej zastojałej, na której widać wyraźnie rowki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatyczną skrzynią biegów w Mercedesie W124, która nie ma napędu do przodu, a jedynie działa wstecz. Początkowo występowało ślizganie na drugim biegu, a następnie samochód przestał ruszać do przodu. Użytkownik posiada drugą skrzynię biegów, która była nieużywana przez rok. W dyskusji poruszono kwestie związane z typem skrzyni (722.403), możliwymi uszkodzeniami (taśma hamulca, trzpień) oraz sugestie dotyczące naprawy lub wymiany skrzyni. Użytkownicy zalecają sprawdzenie stanu taśmy hamulca oraz popychacza, a także rozważenie naprawy obecnej skrzyni biegów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA