logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fortron model: FSP400-60HLN strzelił i nie działa.

dawidus 23 Sie 2010 22:57 4086 4
REKLAMA
  • #1 8431076
    dawidus
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Fortron model: FSP400-60HLN strzelił i nie działa.
    Witam.
    Zasilacz strzelił, zrobił zwarcie i wysadził korki w mieszkaniu.
    Jednak po oględzinach zasilacza widać, że uszkodzony jest jeden dławik, a więc co jeszcze należałoby sprawdzić przed próbą uruchomienia zasilacza?
    Dodam, że na linii +12V jest zwarcie do masy.

Załączam zdjęcia.
    Fortron model: FSP400-60HLN strzelił i nie działa. Fortron model: FSP400-60HLN strzelił i nie działa.Fortron model: FSP400-60HLN strzelił i nie działa.
    Po przeczyszczeniu PCB...
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #2 8431142
    Holtek
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 194
    Przed próbą uruchomienia :?: Sprawdzić wszystkie elementy na skrajnym radiatorze. PFC jest uszkodzone, dławik do wymiany lub do przewinięcia, zapewne także tranzystory pośredniczące w sterowaniu MOSFETami od PFC do wymiany, rezystory SMD ale na tym się nie skończy bo nawet z nowym dławikiem i nowymi MOSFETami PFC nie będzie sprawne, z dławika będzie się dymić. Na początku możesz całkowicie się pozbyć PFC demontując jedynie MOSFETa Q11. To optymistyczna wersja. Gdy częściowo odparowała ścieżka łącząca się z R80, który wchodzi na nóżkę Isense układu 6800 to także scalak do wymiany. Poczytaj tematy o Fortronach oraz o Be quietach serii E5.
  • REKLAMA
  • #3 8431192
    dawidus
    Poziom 20  
    Czyli jednym słowem radzisz nie naprawiać?
    Zasilacz mam już inny... Tagana, ale zastanawiam się czy da się tego Fortrona uratować czy musi iść do kosza.
  • REKLAMA
  • #4 8431226
    Holtek
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 194
    Sterownik 6800 raczej na pewno uszkodzony (miałem kilka zasilaczy ze spalonym rezystorem na pinie Isense i za każdym razem poza wymianą garści elementów także wymiana układu 6800), a niestety w Polsce go nie kupisz.

Jeśli czujesz się na siłach to możesz spróbować odłączyć PFC i wymienić to co się wymienia i sprawdza w Fortronach i Be quietach E5 (opcja szukaj), ale są marne szanse naprawy bez nowego układu scalonego :cry:
  • #5 8431244
    dawidus
    Poziom 20  
    No to chociaż wiem na czym stoję :)
    Dzięki za odpowiedź, i nie będę go reanimował jeśli są takie trudności.
REKLAMA