logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fortron FSP350-60HLN - Naprawa spalonego zasilacza po przepięciach instalacji

Ballanear 26 Lis 2020 09:21 729 8
REKLAMA
  • #1 19070057
    Ballanear
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Cześć

Ostatnio w krótkim czasie wywalił mi główny bezpiecznik w domu (z powodu awarii) po czym zorientowałem się, że PC nie startuje. Wykręciłem wiec zasilacz FSP350 i okazało się, że jest najprawdopodobniej spalony, miernik nie wyrył żadnego napięcia na złączu 24 pin, a zwarcie "na krótko" nie powoduje żadnej reakcji. Czytając forum sugerowałbym się spalonym bezpiecznikiem, ale przyznam się szczerze, że nie wiem o który bezpiecznik chodzi dla tego też dorzucam zdjęcia i chciałbym poprosić o pomoc i dalsze instrukcje.

Fortron FSP350-60HLN - Naprawa spalonego zasilacza po przepięciach instalacji Fortron FSP350-60HLN - Naprawa spalonego zasilacza po przepięciach instalacji Fortron FSP350-60HLN - Naprawa spalonego zasilacza po przepięciach instalacji
  • REKLAMA
  • #2 19070076
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    O ile dobrze kojarzę ten Fortron jest na CM6800, więc istnieje duża szansa, że masz zwarcie na mosfecie od PFC i spalony CM, ogólnie te zasilacze raczej do zbyt udanych nie należą i naprawa ma dyskusyjną opłacalność (objawy które masz w tej chwili, mogłaby powodować także przetwornica pomocnicza, ale obie z tych sugestii trzeba byłoby sprawdzić).
  • REKLAMA
  • #3 19070098
    patryk117pat
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Powinien być na samym początku wejścia 230V zobacz czy ten element przykryty czarna termokurczką to nie bezpiecznik. A najlepiej poszukaj na schemacie.
  • #4 19070152
    Ballanear
    Poziom 10  
    Wybacz ale nie jestem elektrykiem i nie potrafię czytać takiej dokumentacji
  • REKLAMA
  • #5 19070301
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Ballanear napisał:
    nie potrafię czytać takiej dokumentacji

• #6 19071352
    Ballanear
    Poziom 10  
    Sporo się namordowałem, żeby wyciągnąć ten malutki bezpiecznik i "obrać" go z termo izolacji, a ten spuchnięty kondensator z dołu zdjęcia to już przerasta moje zdolności manualne - nie chcę zwalać na dziadowską lutownicę, bo po 10 minutach jednak udało jej się upłynnić cynę...
    Brak cierpliwości definitywnie mnie wyklucza z zabawy elektryką, na YT wygląda to zupełnie inaczej...

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19071754
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ballanear napisał:
    spuchnięty tranzystor

Spuchnięty jest kondensator.

Ballanear napisał:
    na yt wyglada to zupełnie inaczej...

Jedna rzecz to trening, druga to odpowiedni sprzęt, kiepską lutownicą bardzo łatwo można się zrazić do takich zabaw.
  • #8 19073573
    Ballanear
    Poziom 10  
    A jaką lutownice polecacie dla początkującego by, by tak łatwo się nie zrażać? Na YT widzę większość posługuje się takimi jak mój dziadek, przynajmniej z wyglądu - przypomina nieco suszarkę do włosów i im to wszystko świetnie wychodzi.
  • #9 19075231
    elektryku5
    Poziom 39  
    Czyli transformatorowa, dobra do przewodów i grubszych rzeczy, jak chcesz iść w elektronikę, to lepiej kupić stację lutowniczą, co do konkretnego modelu zapraszam do poczytania tematów na forum, bo było ich już trochę (ostatnimi czasy modne są stacje na groty T12 i tego też hasła warto użyć przy wyszukiwaniu).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem Fortron FSP350-60HLN, który przestał działać po przepięciu w instalacji elektrycznej. Po sprawdzeniu zasilacza, nie wykryto napięcia na złączu 24-pin, a zwarcie "na krótko" nie przyniosło efektów. Forumowicze zasugerowali, że problem może wynikać z uszkodzenia mosfetu od PFC lub spalonego układu CM6800. Użytkownik zidentyfikował spuchnięty kondensator i miał trudności z jego wymianą. W odpowiedzi na pytania o sprzęt, polecono stację lutowniczą, zwracając uwagę na modele z grotami T12 jako popularne wśród elektroników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA