Witam,
potrzebuję zrobić małą rozdzielnię z bezpiecznikami w celu oddzielenia światła i komputerów od urządzeń AGD, żeby w razie czego nie gasło światło.
Stan obecny: mieszkanie w 50-cio letnim budynku wielorodzinnym, na klatce bezpiecznik topikowy 16A, układ zawiera 2 przewody: L i N.
Do urządzeń AGD kabel 3 żyłowy, PE planuje podłączyć do N w rozdzielni zamiast robić mostki.
AGD : piekarnik max3500W, czajnik 2500W, zmywarka 2300W
ewentualnie pralka 2150W do układu AGD lub reszty.
Pobór mocy w sumie jak rozumiem za duży na 16A ale tego się nie przeskoczy, można tylko nie włączać wszystkiego na raz.
Mój plan zastosować wyłączniki nadprądowe do AGD-B10A, reszta-C6A.
Czy to pozwoli korzystać chociaż z dwóch urządzeń AGD i ma sens?
Czy w ogóle są wyłączniki 6A? W Leroy'u nie widziałem.
Czy do tego potrzebna różnicówka?
Jak to wszystko podłączyć? (Chodzi mi o miejsce ew. różnicówki i co z połączeniem PE z N)
A może lepiej zrobić to zupełnie inaczej?
I pytanie dodatkowe: Czy można jakoś uciec od WYRAŹNEGO przygasania światła przy włączaniu AGD?
potrzebuję zrobić małą rozdzielnię z bezpiecznikami w celu oddzielenia światła i komputerów od urządzeń AGD, żeby w razie czego nie gasło światło.
Stan obecny: mieszkanie w 50-cio letnim budynku wielorodzinnym, na klatce bezpiecznik topikowy 16A, układ zawiera 2 przewody: L i N.
Do urządzeń AGD kabel 3 żyłowy, PE planuje podłączyć do N w rozdzielni zamiast robić mostki.
AGD : piekarnik max3500W, czajnik 2500W, zmywarka 2300W
ewentualnie pralka 2150W do układu AGD lub reszty.
Pobór mocy w sumie jak rozumiem za duży na 16A ale tego się nie przeskoczy, można tylko nie włączać wszystkiego na raz.
Mój plan zastosować wyłączniki nadprądowe do AGD-B10A, reszta-C6A.
Czy to pozwoli korzystać chociaż z dwóch urządzeń AGD i ma sens?
Czy w ogóle są wyłączniki 6A? W Leroy'u nie widziałem.
Czy do tego potrzebna różnicówka?
Jak to wszystko podłączyć? (Chodzi mi o miejsce ew. różnicówki i co z połączeniem PE z N)
A może lepiej zrobić to zupełnie inaczej?
I pytanie dodatkowe: Czy można jakoś uciec od WYRAŹNEGO przygasania światła przy włączaniu AGD?