logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dostęp do dynamicznego i nieodczytywalnego dysku 1TB po zmianie płyty?

zjemcie 30 Sie 2010 20:02 4403 9
REKLAMA
  • #1 8457297
    zjemcie
    Poziom 10  
    Witam , po zmianie płyty głównej po podłaczeniu wszystkiego system wykrywa mi tylko jeden dysk SATA a mianowicie 320GB (4 partycje) na którym był system .
    Nie wykrywa mi drugiego dysku SATA 1TB , w zarządzaniu dyskami pokazuje mi że jest on dynamiczny i nieodczytywalny , nie wiem jak sobie poradzić z tym problemem . Przed zmianą płyty głównej działało wszystko jak należy a bardzo zalezy mi na tych danych . Prosze o pomoc !
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8460529
    zjemcie
    Poziom 10  
    OK

ST31000528AS Barracuda 7200.12 SATA 3Gb/s 1TB

Jak odzyskać dostęp do dynamicznego i nieodczytywalnego dysku 1TB po zmianie płyty?

Załączniki:
    • sec_0_101.bin (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 8460746
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    1) Dysk miał jedną partycje z tego co widzę chyba tak.

2) Do wgrania w sektor 0 jeden sektor od 0 do 0 plik . Podałem go w załączniku.

Załączniki:
    • sec_0_1.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 8461218
    zjemcie
    Poziom 10  
    Przepraszam ale nie za bardzo rozumiem co mam zrobić , prosiłbym o więcej wskazówek , tak dysk miał jedną partycje .
  • #7 8461397
    zjemcie
    Poziom 10  
    Po wykonaniu czynnosci po restarcie przed załadowaniem Windowsa wyskoczyło

Brak pliku NTLDR
    Nacisnij ALT+CTRL+DEL aby zrestartowac

Dopiero po odlaczeniu dysku system załapał i sie normalnie odpalił .
  • REKLAMA
  • #8 8461636
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Podaj SMART Dysku. Ustaw odpowiednie Bootowanie bo startował ci system z dysku gdzie nie ma systemu. Podaj Ekran partycji z DMDE.
  • #9 8461739
    zjemcie
    Poziom 10  
    Po zmianie bootowania wszystko smiga , jestem CI winny duze piwo migol21 , wielkie dzięki ! ;D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dostępem do dysku SATA 1TB po zmianie płyty głównej, gdzie system wykrywał tylko dysk 320GB. Dysk 1TB był oznaczony jako dynamiczny i nieodczytywalny. Po wymianie płyty głównej użytkownik otrzymał komunikat o braku pliku NTLDR, co sugerowało problemy z bootowaniem. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie ustawień bootowania oraz podanie informacji SMART dysku. Po dostosowaniu bootowania system zaczął działać poprawnie, a użytkownik wyraził wdzięczność za pomoc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA