logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica flyback - transformator nie działa prawidłowo, TopSwitch233 OK?

marek74m 31 Sie 2010 19:52 5047 2
REKLAMA
  • #1 8461366
    marek74m
    Poziom 10  
    Witam kolegów,

zaprojektowałem przetwornice (schemat w załączniku) i wystąpił problem, mianowicie transformator nie chce wejść w normalny tryb pracy.

Na początek zacząłęm badać stronę pierwotną układu i na tym poprzestałem.
    Zaczełem sprawdzać topswitch233 czy z nim wszystko jest ok i na to wygląda, że tak, ale do końca nie mam pewności. Więc jeżeli jakiś kolega ma pomysł na rozwiązanie mojego problemu, to z góry dziękuję!

Transformator L1,2= 627 uH, voltage 500V/50 Hz

Dane przetwornicy: napięcie zasilania 230V, częstotliwość przełączania ok. 130 kHz

Moderowany przez prezeswal:

Użytkownik zmienił post - wprowadził treść oznaczoną czerwonym kolorem (oznaczyłem również pozostawione błędy). Taka zmiana wypacza sens mojej odpowiedzi i dlatego jest niedopuszczalna. Poza tym - moje zalecenia wykonał tylko częściowo (brak przecinków).
    Dalsze naruszanie regulaminu (p.6 i p.15) spowoduje usunięcie tematu.

Przetwornica flyback - transformator nie działa prawidłowo, TopSwitch233 OK?
  • REKLAMA
  • #2 8461538
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 176
    Witam.
    Brak jest jakiejkolwiek informacji o transformatorze (użyte materiały, sposób wykonania,itp.). Nic także nie napisałeś o sposobie montażu (płytka drukowana czy montaż "na pająka"?). Nieznane jest też obciążenie układu w czasie prób uruchomienia.
    W tej sytuacji jakikolwiek "pomysł na rozwiązanie problemu" jest mało prawdopodobny.
    Jeśli porady (pomysły) będą powtórzeniem wcześniejszych tematów - będą usuwane (zakładam, że zapoznałeś się z podobnymi tematami - zgodnie z p.14 regulaminu).
    Pozdrawiam.
  • #3 8462660
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Proszę o podanie konkretnych, pełnych danych transformatora. Co ma oznaczać podana wyżej wartość - 50Hz?
REKLAMA