Witam.
mantoch napisał: Czy współczynnik k dla każdego rodzaju dipola półfalowego jest taki sam i wynosi 0,96?
Współczynnik
k dla innych typu anten jest różny a i dobry producent zawsze go podaje i podaje również zysk energetyczny w danej antenie jako wartość w dBd lub w dBi (a nie w dB) .
Współczynnik
k zależny jest od smukłości anteny, który zawarty jest w stosunku częstotliwości do średnicy promiennika.
I tak dla przykładu (bez obliczeń a tylko dla pokazania zależności) :
½ dipol - średnica rurek promiennika około 4mm to
k około 0,96
½ dipol - średnica np. 10mm to
k około 0,95
½ dipol - średnica np. 25mm to
k około 0,90
½ dipol - średnica np. 50mm to
k około 0,80
Dodam tylko , że dla innych podstawowych anten, współczynnik
k możesz przyjąć , jako (średnice promienników 10mm) :
1/4 GP - k=0,95
5/8 GP - k=0,92
dipol zamknięty - k=1,03 (wydłużenia)
direktory w elementach anten typu Yagi mają k= od 0,93 do k=0,70 (jest to efekt zamierzony)
To tylko przykłady i nie chciałbym być traktowany jako "wymądrzający się Krótkofalowiec", ponieważ moje wypowiedzi są podparte długoletnią praktyką i się sprawdziły z wyliczeniami.
A po co "wyłamywać otwarte drzwi" jeżeli już ktoś (wielu kolegów HAM-sów) to przećwiczył.
Cytat: Kolego SP5ANJ, a wzór, który ja przedstawiłem jest zły?
Nie można napisać, że jest zły. Wydaje mi się jednak, że podawanie wzoru jak wyżej jest praktyczniejsze i umożliwia przeliczenia - każdej anteny o danej smukłości w stosunku do każdej częstotliwości -.
Dla samej ciekawości, to :
prędkość światła w próżni stała się wzorcem i wynosi dokładnie 299 792 458 {m/s}. W mniej dokładnych obliczeniach, często używa się też przybliżonej wartości tej prędkości: 3 10^8 {m/s}.
Dlatego podajemy, że 300 (300 tys. m/s) jest szybkością światła.
Pozdrawiam.