Witam, posiadam o tygodnia skaner Uniden UBC 69 XLT-2. Słabo sciąga mi rozmowy, słychać tylko bazę oddaloną 2-4km i wozy w tym obrębie. O co chodzi, jaka może być tego przyczyna. Jestem amator, proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tambelzebub24 napisał:Do skanera nasłuchowego można z powodzeniem stosować kabel tv 75 ohm (oby dobrej jakości) Aby tylko żyła środkowa była w pełni miedziana, gruba i w formie drutu i oplot ekranu był gęsty. Mam antenę podłączoną kablem tv do skanera a obok drugą anteną Diamond podłączoną kablem h-155 do transceivera, kiedyś testowo zamieniłem kable i co ciekawe skaner lepiej słyszał odległe stacje na kablu tv 75 ohm po przełączeniu kabla na ten 50 ohm sygnał spadł o 1 s. Do budowy dipola użyj dwóch rurek alu. o długości 49 cm, średnicy około 8-12 mm i umieść antenę jak najwyżej się da, najlepiej na jakimś maszcie. Pamiętaj też aby ramię dipola do którego podłączasz żyłę "gorącą" skierowane było do góry, ramię do którego podłączasz ekran w dół. Oddal antenę od ściany budynku, takie minimum to 50 cm. Poprawnie zmontowany dipol umieszczony na odpowiedniej wysokości potrafi słyszeć przemienniki oddalone o 100 km, sprawdzone organoleptycznie
cristal2242 napisał:Bzdury... Mówisz ze masz TRX wiec też i pozwolenie i piszesz coś takiego...?