logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uniden UBC 69xlt-2 - słaba czułość na antenie zew. i wew

melonxxx 28 Sty 2017 21:51 2175 8
REKLAMA
  • #1 16235812
    melonxxx
    Poziom 8  
    Witam, posiadam o tygodnia skaner Uniden UBC 69 XLT-2. Słabo sciąga mi rozmowy, słychać tylko bazę oddaloną 2-4km i wozy w tym obrębie. O co chodzi, jaka może być tego przyczyna. Jestem amator, proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 16236230
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16236720
    melonxxx
    Poziom 8  
    Witam antene sam zrobilem zewnetrzna z dwoch miedzianych drutów po 41,5cm umocowalem na kawałku plyty osb przylutowlem kabel antenowy jakis znlazłem do pionowego drutu w gore dolutowalem zyle z kabla a do dolnego druta w dół przylutowalem oplot z ekranem długosc kabla do radia wynosi okolo 6metry do radia podlaczona jest koncowka od cb radia z przejsciem do gniazda skanera, interesuje mnie przedzial nasluchu 172,000-174,000 oraz propozycje jakos na nasluch 148,000-150,000 . programowana moja czestotliwosc 172... na antenie orginalnej przy radiu czy to wina tego ze słabo sciaga mi z dalszej odleglosci sluzby czy cos nie tak robie badz moje radio jest uszkodzone?? ponizej zdjecia dołaczam

Uniden UBC 69xlt-2 - słaba czułość na antenie zew. i wewIMG_201701...112025.jpg (2.37 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Uniden UBC 69xlt-2 - słaba czułość na antenie zew. i wewIMG_201701...113609.jpg (1.34 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Do bazy mam z 2-3km.
  • #4 16240683
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 16241541
    melonxxx
    Poziom 8  
    Dzieki kolego tak zrobie jak mowisz wypier...to antene i zrobie nowa tylko mam pytanie jaka dokladnie dlugosc ramien powinna wynosic na pasmo 172.... 41,5cm czy 48,5cm bo juz niewiem kogo sluchac sie juz tyle oczytalem ze sam niewiem jaka dlugosc powinna wynosic
  • REKLAMA
  • #6 16246322
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 16247570
    belzebub24
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Do skanera nasłuchowego można z powodzeniem stosować kabel tv 75 ohm (oby dobrej jakości) Aby tylko żyła środkowa była w pełni miedziana, gruba i w formie drutu i oplot ekranu był gęsty. Mam antenę podłączoną kablem tv do skanera a obok drugą anteną Diamond podłączoną kablem h-155 do transceivera, kiedyś testowo zamieniłem kable i co ciekawe skaner lepiej słyszał odległe stacje na kablu tv 75 ohm po przełączeniu kabla na ten 50 ohm sygnał spadł o 1 s. Do budowy dipola użyj dwóch rurek alu. o długości 49 cm, średnicy około 8-12 mm i umieść antenę jak najwyżej się da, najlepiej na jakimś maszcie. Pamiętaj też aby ramię dipola do którego podłączasz żyłę "gorącą" skierowane było do góry, ramię do którego podłączasz ekran w dół. Oddal antenę od ściany budynku, takie minimum to 50 cm. Poprawnie zmontowany dipol umieszczony na odpowiedniej wysokości potrafi słyszeć przemienniki oddalone o 100 km, sprawdzone organoleptycznie :)
  • #8 16249806
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 16249855
    belzebub24
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    cristal2242 napisał:
    Bzdury... Mówisz ze masz TRX wiec też i pozwolenie i piszesz coś takiego...?

Kolego nie bzdury tylko stwierdzone fakty, kabel 50 ohm (i to dobrej firmy) w przypadku skanera UBC780XLT wprowadzał większe tłumienie niż kabel tv 75 ohm. Odległość obu urządzeń od ich anten to około 20 m. W przypadku TRX (mówimy wyłącznie o odbiorze) nie było żadnej różnicy po zamianie kabli, w przypadku skanera widać było ewidentnie że pracuje lepiej na kablu tv. Opisałem tylko swoje doświadczenie. Jak sam zapewne wiesz na warunki odbioru składa się wiele różnych czynników, ale w przypadku skanera zastosowanie kabla czy to 50 ohm czy 75 ohm nie ma żadnego znaczenia tym bardziej przy zwykłym dipolu 1/2

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niską czułością skanera Uniden UBC 69 XLT-2, który odbiera jedynie bliskie sygnały. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z używanej anteny zewnętrznej, wykonanej z miedzianych drutów, oraz zastosowanego kabla o impedancji 75 Ohm, co może być nieodpowiednie dla skanera. Rekomendacje obejmują budowę nowej anteny dipolowej z miedzianych lub aluminiowych rurek, z odpowiednią długością ramion dostosowaną do pasma 172 MHz (48,5 cm). Użytkownicy podkreślają znaczenie jakości kabla oraz umiejscowienia anteny, aby poprawić odbiór sygnałów z większych odległości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA