logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozrusznik w Ursusie c330m zgrzyta i traktor nie pali.

doman150 04 Wrz 2010 12:20 4094 6
REKLAMA
  • #1 8474329
    doman150
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Mam problem z odpaleniem tego traktora na początku rozrusznik nie dawał oznak życia. Wymieniłem elektrowłącznik dalej nic. Okazało się ze poszły szczotki. Wymieniłem je. Podczas próby odpalaenia rozrusznik strasznie zgrzytał ale traktor odpalił za drugim razem traktor już nie odpalił tylko zgrzytał rozrusznik. Podejrzewam że żeby się słabo zazębiają. Czy to wina mechanizmu który przesuwa zębatkę w rozruszniku? Jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8475481
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    Masz rację, jeśli zgrzyta to nie zazębiają się odpowiednio zęby rozrusznika i wieńca. najpierw sprawdź i oceń stan zębów i wtedy będzie można myśleć dalej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 8475637
    motoroker
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    1. Sprawdź stan wieńca na kole zamachowym,
    (nawet niewielkie starcie uzębienia wieńca w połączeniu z "nieudolnym" rozrusznikiem może być przyczyną Twojego problemu)
    2. Pod źródło 12V- spróbuj podpiąć rozrusznik po to aby sprawdzić czy zębatka rozrusznika odpowiednio daleko się wysuwa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8475670
    andrzej0769
    Poziom 20  
    Ocena: 163
    Kolego źle założony elektrowłącznik(ałtomat),wytarte zęby na wieńcu,bedix do wymiany -trybik.
  • #5 8475877
    doman150
    Poziom 12  
    Zęby na wieńcu i w rozruszniku są delikatnie wytarte. Dodam jeszcze że dwa miesiące przed awarią jak się dłużej przytrzymało dzwignię od właczania rozrusznika to było słychać delikatne zgrzyty. Myślałem że to normalne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 8475929
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6373
    Rozrusznik do naprawy, skoro zgrzyta. Konkretnie najprawdopodobniej bendix się skończył.
  • #7 8483173
    doman150
    Poziom 12  
    Okazało się że źle został założony elektrowłącznik. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z rozruchem traktora Ursus C330M, gdzie rozrusznik zgrzyta i nie uruchamia silnika. Po wymianie elektrowłącznika i szczotek, rozrusznik nadal zgrzyta, co sugeruje problemy z zazębieniem zębatki. Użytkownicy forum zalecają sprawdzenie stanu wieńca na kole zamachowym oraz poprawności montażu elektrowłącznika. Ostatecznie okazało się, że elektrowłącznik był źle założony, co było przyczyną problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA