logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C 330 - kręci, ale odpala tylko po podniesieniu klapki przy misce olejowej

Lukas... 25 Sie 2012 20:10 15126 16
REKLAMA
  • #1 11245223
    Lukas...
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Witam.
    Temat może się powtarzać ale w innych tematach nie ma pełnych odpowiedzi. Mam problem z Ursusem c 330 słabo pali.
    Akumulator naładowany, rozrusznik działa. Ciągnik odpala dopiero, gdy podniesie się tę klapkę przy misce z olejem złapie obroty.
    Dopiero trzeba pociągnąć za tą klapkę do dołu i jakoś pali.
    Proszę o szybkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 11245652
    futro
    Poziom 21  
    Ocena: 177
    Witam.
    Kolego z tego co napisałeś to to tak naprawdę nie wiem o co biega,
    ,, rozrusznik działa '' ale czy kręci wystarczająco
    nie wiem o jaką klapkę ci chodzi przy misce
    może o tą przy pokrywie zaworów.
    Opisz problem dokładniej bo jak na razie to tylko szklana kula ratuje.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 11245772
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    Czy pisząc "klapka przy misce' masz na myśli dźwignie odprężnika przy pokrywie zaworów?
  • REKLAMA
  • #4 11246827
    Lukas...
    Poziom 9  
    tak chodzi mi o tą dźwignie a rozrusznik kręci wystarczająco a tak w ogóle to gdy dźwignia jest w dole to strasznie ciężko kręci aż sie zdusi
  • #6 11247308
    valkirus15
    Poziom 15  
    Ocena: 79
    wymień rozrusznik
  • #7 11247611
    Lukas...
    Poziom 9  
    akumulator nówka w lato palił od razu, rozrusznik chyba działa bo od razu kręci. Poza tym gdy silnik jest ciepły szybko zapala bez używania odprężnika. Czy będzie potrzebna wymiata rozrusznika.
  • #8 11247649
    konstruktor1245
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    Na początek rozkręć rozrusznik i zobacz czy wirnik nie ociera o stojan lub od razu wymień wszystkie tulejki w rozruszniku jest ich chyba 5 sztuk i szczotki też daj nowe.
  • REKLAMA
  • #9 11247803
    Jerzy mechanik
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Żeby oszczędzić sobie wyjmowania i rozkręcania rozrusznika a i tak jak ma przebicie gołym okiem nie zobaczysz zawołaj elektryka z miernikiem albo kup miernik i pomiar sam wykonaj czyli .Należy to zrobić tak silnik nie może Ci odpalić kręcisz rozrusznikiem 15sekund i jeżeli prąd spadnie poniżej 9,6volta to coś nie gra z elektryką .Co za tym idzie podstawa to akumulator ,masa,rozrusznik lub elektromagnes.Dobry w 100% naładowany akumulator na nieodpalonym silniku powinien mieć 12,60volta 50% naładowania to już 12,30volta.Po odpaleniu 14,40volt.Powodzenia.

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam jeszcze że rozrusznik że kręci to nie znaczy że jest dobry tym się nie sugeruj.
  • #10 11247901
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1737
    Jerzy mechanik napisał:
    Miernik i zbadać pobór prądu jaki bierze rozrusznik

To jest pierwsza rzecz jaką powinien zrobić. Jednak taniej wyjdzie zakup nowego rozrusznika, niż miernika cęgowego.
    Lukas... napisał:
    rozrusznik chyba działa bo od razu kręci

To o niczym nie świadczy. Tylko sprawdzenie na stole da miarodajną odpowiedź.
    konstruktor1245 napisał:
    Na początek rozkręć rozrusznik i zobacz czy wirnik nie ociera o stojan lub od razu wymień wszystkie tulejki w rozruszniku

To jest jedyna rzecz, którą możesz zrobić sam. Zobaczysz czy będzie poprawa czy nie.
    Jerzy mechanik napisał:
    i jeżeli prąd spadnie poniżej 9,6volta

Od kiedy prąd mierzymy w woltach?

Poza tym należy sprawdzić czy sam silnik nie jest przyczyną. Czyli rozrząd, luzy zaworowe, ciśnienie sprężania. Należy doprowadzić do porządku instalację elektryczną, szczególnie przewody o zasilające rozrusznik, aby wyeliminować możliwe spadki napięcia. Następnie gruntowny przegląd i czyszczenie rozrusznika. Tym sposobem będzie można znaleźć i wyeliminować usterkę.
  • #11 11248032
    konstruktor1245
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    Ja bym stawiał na tulejki i szczotki jak pisałem wyżej bo miałem taki sam problem: akumulator ładowałem całą noc i odpalenie wyglądało tak że z załączonym odprężnikiem jak obrócił 3 razy to było dobrze jak zapalił jak nie to znowu ładowanie i odpalanie bez odprężnika. !!!! Spróbuj czy zapali podłączając c 330 na mocnych kablach rozruchowych (najlepsze by były ok 800 amp) np: do auta.
  • #12 11249114
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6377
    Ten ciągnik ma głupią wręcz konstrukcję, baterie, rozrusznik i układ wtryskowy muszą być w dobrej kondycji, bo inaczej na zimno nie zapali - rozrusznik będzie "miauczał" kręcił silnikiem, będzie biały dym z tłumika i tyle - silnik nie zapali. Rozrusznik trzeba przejrzeć dokładnie, wyczyścić, doprowadzić do kultury szczotki, komutator, tulejki - przy poddanym zagadnieniu sprawa jest względnie jasna - rozrusznik nie ma siły rozkręcić silnika do wymaganych obrotów, powodujących zapłon wtryśniętego paliwa. Coś jak odpalanie "ES-a" na korbę.
  • #13 11250324
    Lukas...
    Poziom 9  
    Posprawdzam, przeczyszczę i się odezwę ponieważ nie jestem pewien stanu rozrusznika. Mam jeszcze pytanie czy gdy świece żarowe są zanieczyszczone lub gdy są w złym stanie to czy może być to przyczyną słabego zapłonu silnika?
  • #15 11250893
    Lukas...
    Poziom 9  
    Właśnie nie wiem bo ja to mam bardzo dziwny włącznik. Opisze go, więc jest z przodu taka jakby klamka i ją się przekręca wtedy pali, a z tyłu są 3 wejścia do których jest podłączony pierwszy to chyba od stacyjki idzie, drugi idzie do świec żarowych i od niego idzie kabel do kontrolki a trzeci idzie do rozrusznika. Zresztą ta instalacja u mnie jest jakoś pokręcona bo ten ciągnik kupiłem niedawno od starego 1 właściciela który nie używał już go ponad 5 lat tylko od czasu do czasu nim po drzewo pojechał. Może ktoś napisze mi prawidłowe jakie jest podłączenie rozrusznika, świec żarowych i włącznika rozrusznika. A czy przycisk elester służy do odpalania? Poza tym jak ktoś ma schemat instalacji z przyciskiem rozrusznika i świecami żarowymi proszę o dodanie do forum.
  • #16 11251368
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1737
    Włącznik rozrusznika masz prawidłowy. Na pierwszej pozycji włączane są świece żarowe, a na drugiej rozrusznik. Z tego co piszesz to podłączone też masz prawidłowo. A schematów w necie jest bardzo dużo. Wystarczy poszukać.
  • #17 11254437
    Lukas...
    Poziom 9  
    To nie wiem pewnie przełącznik jest zły ponieważ u mnie gdy tam przełączam od razu idzie na 2 pozycję ta pierwsza nawet nie jest odczuwalna. Dalej nie wiem czy świece żarowe mają coś do zapłonu. Mam jeszcze pytanie czy ta klamka się zatrzymuje na pierwszej pozycji i czy słychać kiedy świece żarowe pracują.

Dodano po 3 [minuty]:

Grzegorz_madera napisał:
    A schematów w necie jest bardzo dużo. Wystarczy poszukać.

Schematy mam ale mi chodziło czy są takie z dwoma włącznikami : na świece żarowe i bez.

Moderowany przez robokop:

Zostało wskazane, gdzie masz szukać usterki - sądzisz że jesteś mądrzejszy? Temat zamykam, zanim dna dobije.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z ciągnikiem Ursus C 330, który odpala tylko po podniesieniu dźwigni odprężnika przy pokrywie zaworów. Rozrusznik działa, ale nie kręci wystarczająco mocno, co sugeruje jego zajechanie lub problemy z elektryką. Użytkownicy sugerują sprawdzenie stanu rozrusznika, w tym wymianę tulejek i szczotek, oraz pomiar prądu pobieranego przez rozrusznik. Wskazują również na konieczność przeglądu instalacji elektrycznej oraz stanu akumulatora. Dodatkowo, pojawia się pytanie o wpływ stanu świec żarowych na zapłon silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA