logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unimor OTC M 852 TSO - brak wizji i fonii, możliwa usterka procesora SDA20562?

danao 14 Wrz 2004 13:19 1955 5
REKLAMA
  • #1 852559
    danao
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Witam Szanownych specjalistów .Problem z w/w TV polega na tym że jest wysokie, pracują obydwa odchylania, wyświetlacz pokazuje przełączanie programów , a TV pozostaje martwy tzn. nie ma wizji ani fonii. Podkrącając UG2 rozjaśnia się kineskop z powrotami . Klient twierdzi że przy przełączaniu programów coś strzeliło i ciemność. Wszystkie kondki wymienione. Wcześniej trafo piszczało dość mocno . Jest w nim SDA2646-5 , a ja podstawiałem 24c04 dalej to samo . Może to wina procesora SDA20562 . Jeżeli jest to możliwe prosze o podanie mi jaką moge podstawić pamięć a jeśli to nie pamięć to prosze o sugiestie . Mam taki sam problem z TRILUX TAP 2511 TS . Z góry dziękuję DANAO.
  • REKLAMA
  • #2 852697
    danao
    Poziom 24  
    Witam ponownie.Tak czekam na jakaś małą podpowiedz bo nie mogę dojść co się z nim dzieje...A musi działać...Czego sie czepic?
  • REKLAMA
  • #3 852912
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    1. Pamięć musi być z odp. wsadem. W tym przypadku (przy podstawianiu 24C04 za SDA) trzeba otworzyć plik z wsadem jak dla 24C04 i programować.
    Nie piszesz tego, ale mam nadzieję, że podstawowe napięcia pomierzyłeś?
    2. Co się dzieje na magistrali I2C ? (napięcia, impulsy); dobrze było by zapiąć tester (o ile występują impulsy).
    3. Sprawdź impulsy S-SC (zwłaszcza, jeśli brak jest też OSD; a może jest OSD?).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 852974
    Aleksander Borodin
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Zaczął bym od rzeczy bardziej prozaicznych; w tych tv przy przestrzałach zwierają B-E tranzystorów wzmacniacza wizji na płytce kineskopu. Jeśli któryś z tych trzech tranzystorów będzie miał upływność to procesor wizji nie włączy obrazu. Łatwo wykryć takie problemy oscylloskopem sprawdzając próbne impulsy V na katodach kineskopu.
  • REKLAMA
  • #5 853008
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Aleksander, zauważ, że brak jest też fonii...
    Pozdrawiam.
  • #6 854677
    danao
    Poziom 24  
    Sprawdzałem szyne issc.Wszystko ok.Zabrałem sie za płytke pk i jak napisał Aleksander uwalone były wszystkie trzy BF869.Podmieniłem i jakieś 3 sekundy nic nie świeciło, dopiero za moment wskoczyła wizja i fonia.Serdeczne dzięki za wielką hilfe.Nie wiem jakim cudem nie było fonii.Ale czekam aż przyślą mi trafo bo to stare po nagrzaniu trzeszczy wiec chcę wymienic i oddaje.
REKLAMA