logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stroić antenę CB miernikiem SWR? Szczegóły kalibracji i ustawień

MKramer 14 Wrz 2004 16:48 20819 5
REKLAMA
  • #1 852947
    MKramer
    Poziom 14  
    Ocena: 181
    Koledzy,

Jestem świeży w temacie CB i proszę o krótki opis w punktach jak stroić antenę miernikiem SWR?
    1. Podłączam miernik SWR pomiędzy radio i antenę
    2. Jakoś pewnie stroję miernik pokrętłem kalibraqcji - jak?
    3. Naciskam nadawanie w radyjku i patrzę na wskazania miernika.
    4. Długością bata anteny dochodzę do najmniejszych wskazań.

Proszę o wyjaśnienie punktu 2, i ewentualne uzupełnienie opisu.

Bardzo dziękuję

Mariusz
    Warszawa
  • REKLAMA
  • #2 853349
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Przełączasz miernik w tryb "FWD" czyli fala padająca. Wciskasz przycisk nadawania, pokrętłem ustawiasz wskazówkę na koniec skali (pozycja SET), a następnie przełączasz miernik w tryb "REF" czyli fala odbita. Odczytujesz SWR. Jeżeli nie jest dobry, zmieniasz długość bata i jeszcze raz mierzysz. I tak aż do uzyskania jak najmniejszego SWR.
  • REKLAMA
  • #3 853432
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    A ja jeszcze dodam, że do stwierdzenia czy trzeba skrócić, czy wydłużyć pręt anteny, należy pomiar przeprowadzić na kanale środkowym i skrajnych. Przy prawidłowo zestrojonej antenie SWR na kanale środkowym powinien być najmniejszy i nieco rosnąć na skrajnych kanałach.
  • REKLAMA
  • #4 853482
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Ja ze swojej strony zalecałbym nabranie "nawyku" skręcania na min potencjometru przy ustawianiu FWD
    przed naciśnięciem "gruchy" .
    Już widziałem kilka takich miarek, które użytkownicy w ten sposób "zajeździli", że zaczynali pomiar przy potencjometrze odkręconym na max.

SWR powinien być możliwie jak najmniejszy ale tylko od anteny zależy (m.in. jej "smukłości") czy w "końcach" pasma będzie on różnił od "środka" czy też nie.
    U siebie mam teraz "zwykły" otwarty dipol półfalowy i na zakresie 3 czterdziestek mam prawie niezmienny SWR=1.1 (już tego korygować mi się nie chciało)
    Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #5 854304
    Piort
    Poziom 13  
    Witam!
    A ja chciałbym podpowiedzieć, że w przypadku antan stacjonarnych, strojenie powinno odbywać się przy antenie, aby kabel nie "zaciemniał" pomiarów.
    Powodzenia
  • #6 4237633
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Ocena: 48
    Mam pytanie dotyczące pomiaru SWR.
    Radio moje ma zakres PWR min. 4W, a max. 50W.
    Jaką moc należy ustawić w radio, podczas ustawiania SWR?

Czytałem w różnych źródłach (fora internetowe), że należy ustawiać moc najmniejszą.
    Czy aby napewno?
    Jak podają źródła fachowe? Może jakiś link do informacji.
REKLAMA