logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak używać miernika SWR do kalibracji anteny CB?

wisni@ 12 Lut 2006 23:39 20476 29
REKLAMA
  • #1 2295657
    wisni@
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich
    mam taki oto problem
    posiadam miernik do ustawiania SWR, ale niestety nie potrafie go uzyc...
    moze ktos po krotce wyjasnic mi tajemnice jego dzialania???
    z gory dzoekuje wszystkim za pomoc.
    pozdrawiam
    marek
  • REKLAMA
  • #2 2295702
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Jest wiele typów mierników SWR. Jezeli jest to dwuwskaźnikowy miernik to nie ma problemu, wystarczy porównać moc jednego i drugiego wskazania i z tego widac ile leci albo wraca.
    Natomiast jezlei jest tylko jeden wskaźnik wychyłowy to oprócz takiego wskaźnika jest także przełacznik oraz potencjometr.
    Przełącznik jest najczęściej trzypozycyjny i ma najcześciej takie pozycje jak POWER(Forward)/ CALIBRATION / SWR/Return.
    Ustawienie jest nastepujące.
    1. Włączamy nadajnik
    2. Odczytujemy wielkośc mocy padającej w położeniu Power (power/forward)
    3. Przełaczamy przełącznik w pozycją CALLIBRATION i kręcąc potencjometrem ustawiamy wskazówke w punkt skali ozbaczonej jako CALL - najczęściej na końcu skali
    4. Przełączamy przełacznik w pozycje SWR i powinnismy miec odczyt. Idealny SWR to 1 ale jak bedzie do 1,6 to nalezy się cieszyć....
  • #3 2295715
    wisni@
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    jest miernik Alan, ma przelacznik dwu polozeniowy oraz takie pokretlo, jutro sprobuje sie pobawic, dzieki za naprowadzenie...
    pozdrawiam
  • #4 2295726
    irekr
    Ocena: 1234
    Jak ma dwa położenia to CALL i tam sie ustawia wskaźnik na maxa a nastepnie przełącza się na SWR i odczyt współczynnika. Mocy w tym przypadku nie okreslisz, nawet orientacyjnie.....
  • #5 2600052
    tomcio
    Poziom 26  
    Ocena: 82
    Nie będę zakładał nowego wątku do bardzo podobnej sprawy.

Kupiłem też miernik do ustawiania SWR-a ale trochę innej konstrukcji.
    Ma on następujące przełączniki:
    1. FWD 10W - REF 100W
    2. PWR - SWR.
    Jak się kalibruje taki miernik?
    Oznaczenia miernika SWR-30.
    Miał ktoś doczynienia z takim wynalazkiem?

Jeszcze jedno pytanie.
    Czy do anteny na magnesie warto dodać "kabel masujący" ?
    Poprawi to możliwość lepszego zestrojenia anteny ?
  • REKLAMA
  • #6 2600190
    maciek_1
    Poziom 1  
    Cześć Kolego! Do anten magnetycznych nie stosuje się zadnych dodatkowych
    uziemień! Miernik ustaw na 10w i na pomiar swr, poluzuj bloker przy cewce
    i podczas nadawania ustaw na jaknajmniejszy swr,zablokuj bloker,ende. Cześć.
  • #7 2617053
    edi77
    Poziom 11  
    Nie bede rozpoczynal nowego tematu tylko sie podepne tutaj. Zamontowalem antene na uchwycie do bagaznika, ale nie moge jej dobrze zestrojic. SWR jaki mam to ok 1,9 do 2,3. przedtem mialem ta sama antene na magnesie na dachu i SWR byl na 1,3-1,4. Czy jest mozliwe ze moze uchwyt nie zlapal dobrze masy? na trasie nie robilem wiekszych testow, napewno slychac mnie na conajmniej 3km i ja tez na te odlegosc slysze. Dodac musze ze podczas strojenia SWR prawie wcale sie nie zmienia bez wzgledu czy bacik jest wladany badz wyciagany (moze o ok. 0,5 sie SWR zmienia.
  • #8 2617084
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Kolego czasem wystarczy przesunąć antenę o kilka cm, żeby złapała masę. Wiem to z doświadczenia. Dlatego przykręcaj ją w kilku miejscach i sprawdzaj współczynnik fali stojącej.
  • #9 2617330
    edi77
    Poziom 11  
    Dzieki, ale chce wiedziec czy jest to typowa oznaka braku masy, bo nie chce przesuwac za bardzo uchwytu i kaleczyc blachy w nowym miejscu.
  • #10 2627560
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Ocena: 48
    edi77 napisał:
    SWR jaki mam to ok 1,9 do 2,3 ...

Taki SWR, to nie jest nic strasznego.
    Powyżej "3" mozna zacząć szukać przyczyny.
    -------------------------------------------------
    Z Twojego opisu można wywnioskować, że masz źle dobrane miejsce na montaż uchwytu antenowego.
    A masa ?
    No cóż, jest ważna.
    http://img197.imageshack.us/img197/5862/img00307lu.jpg

Ustawienie przełączników:
    1. do pomiaru mocy:
    10W FWD i PWR - pomiar mocy do 10 WAT po postawieniu nośnej
    100W REF i PWR - pomiar mocy do 100 WAT po postawieniu nośnej

2. do pomiaru zestrojenia anteny:
    10W FWD i SWR - stawiasz nośną i ustawiasz potencjometrem wskazówkę na SET.
    Po tej czynnosci, przełączniki ustawiasz tak:
    100W REF i SWR - postaw nośną i wskazówka pokaże Ci tzw. zestrojenie anteny.
    Jak pomogłem, to się cieszę.
    Pozdrawiam.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [h]
  • #11 2634595
    edi77
    Poziom 11  
    [quote="
    Z Twojego opisu można wywnioskować, że masz źle dobrane miejsce na montaż uchwytu antenowego. [/quote]

Czy mam rozumiec przez to ze klapa bagaznika w golfie calkiem odpada? Odkrecilem uchwyt i przykrecilem go pare cm wyzej ale nie ma roznicy. SWR ok.2 to co prawda nie jest az taki tragiczny ale dostrzegalna jest roznica w zasiegu.
  • REKLAMA
  • #12 2635980
    beno5
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Idealnie by było umieścić antenę na środku dachu, ale nie każdy zdecyduje się na otwór w dachu, więc w miejscu gdzie zamontowałeś antenę trzebą ją zestroić, sprawdzasz SWR na kanale 1 i na kanale 40, jeżeli SWR jest na kan. 40 większy niż na kan. 1 to bat trzeba skrócić, ale najpierw sprawdź czy da się bat wsunąć, ja skracam zawsze nie więcej jak kilka mm za każdym razem ( do 3 mm ) chyba że jest bardzo duża różnica wtedy 0,5 cm, jeżeli SWR jest większy na kan. 1 niż na kan. 40 to bat wysuwasz albo kupujesz nowy i stroisz od nowa.

Pozdrawiam
  • #13 2640634
    edi77
    Poziom 11  
    Dzisiaj odkrecilem uchwyt z klapy bagaznika, sprawdzalem czy byla dobra masa. Uchwyt dostawal mase od klapy ale stwierdzilem ze klapy bagaznika nie ma polaczenia z reszta karoserji. Nie wiem czy to jest normalne, czy to akurat jest m.in. w Golfie ze zawiasy klapy bagaznika sa z materialu nieprzewodzacego. Moze sie ktos wypowiedziec na ten temat?
  • REKLAMA
  • #15 2640724
    edi77
    Poziom 11  
    artbi napisał:
    dlaczego nic te ni pisze o rezonasie lini zasilajacej/kablu/przecierz to dzardzo warzne ,?????????????????????????????????????????????????

Dodano po 1 [minuty]:

polecam literature np.Janeczki

Kolego nie obraz sie ale nie wiem co masz na mysli (jestem prawdziwym zoltodziobem). Mozesz sie troche jasniej wypowiedziec?
  • #16 2674587
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    artbi napisał:
    dlaczego nic te ni pisze o rezonasie lini zasilajacej/kablu/przecierz...
    polecam literature np.Janeczki

Na początek, to j. polski się kłania.
    Z tej wypowiedzi można wywnioskować, że chodzi o tzw. współczynnik skrócenia kabla.
    Tylko ta jego literówka, może język połamać. Także trudno sie domyśleć, co miał na myśli.
    Wracając.
    Ta praktyka jest bardzo rzadko stosowana na dzień dzisiejszy.
    Ktoś zapyta dlaczego?
    Matcher.
    -------------------------------------------------------------
    A klapa bagażnika w Golfie, to jest najgorsze rozwiązanie z możliwych.
    Jeśli klapa nie ma masy, to znaczy, że nie masz również ogrzewania tylnej szyby.
  • #17 2714116
    emilio1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Również podpinam się do tematu z pytaniem co zrobić żeby zmniejszyć SWR, antene Magnum AT-71 mam zamontowaną na klapie bagażnika w Oplu Vectrze sedanie i swr nie chce mi zejść poniżej 1,9, wcześniej miałem założoną antenę Lemm AT-900 i musiałem sporo uciąć (ok. 5cm) żeby zejść do 1,1, tej mi trochę szkoda dlatego zanim zacznę ją ciąć chciałbym się dowiedziec czy są jeszcze inne sposoby stojenia?

Pozdrawiam!
  • #18 2715078
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Niestety.
    Jedynym sposobem jest cięcie kabla, albo cięcie pręta.
    A przy SWR 1,9 nic bym nie kombinował.
    Jest to SWR do przyjęcia.
    Oczywiście można jeszcze zamontować w lini kabla, tzw. skrzynkę antenową.
    Pozdrawiam.
  • #19 2715678
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    emilio1 napisał:
    ..... zanim zacznę ją ciąć chciałbym się dowiedziec czy są jeszcze inne sposoby stojenia?

..są i to znacznie skuteczniejsze.
    Stroję anteny na maksimum mocy wypromieniowanej na danej częstotliwości, używam do tego celu miernika natężenia pola,
    jednocześnie sprawdzam mostkiem dopasowanie do radia.

Strojąc antenę, tak jak to robicie przy pomocy pomiaru swr-u, możecie mieć przypadki, że swr=1 a zasięgu brak. Ponadto dodam, że minimum swr-u nie pokrywa się z maksimum mocy wypromieniowanej (Z. Bieńkowski -Poradnik.. str.848).
    Marek
  • #20 2715902
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Miernik natężenia pola

Jak używać miernika SWR do kalibracji anteny CB?

Poniżej przykładowy schemat takiego urządzenia:
    http://img141.imageshack.us/img141/4984/mnp12px.png

Kolego SP... coś tam, zejdź na ziemię.
    Od 20 lat nikt nie używał i nie używa (poza Tobą) miernika pola, do strojenia anten w samochodzie.
    Pierwszego z brzegu operatora radia CB zapytaj o taki miernik, to zapewniam Cię, że zrobi wielkie oczy i nie będzie wiedział o co chodzi.
    To po pierwsze.
    A po drugie.
    Kogo będzie stać na zakup takiego miernika, jeśli ma on posłużyć do jednorazowego dopasowania anteny w samochodzie.
    Przecież taki miernik to koszt rzędu 600 - 1900 PLN.
    O czym Ty piszesz.
    ------------------------------------------------------------
    A jeśli piszemy o najskuteczniejszych urządzeniach, dostępnych na rynku, (kosztuje ok. 200 PLN) do dopasowania anteny, to na uwagę zasługuje to:
    http://img141.imageshack.us/img141/9569/1092302848sr.jpg

Także podsumowując.
    Do strojenia anten używamy jedynie mierników, tzw. SWR.

Pozdrawiam.
  • #21 2716012
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    cobra_bajka napisał:

... Od 20 lat nikt nie używał i nie używa (poza Tobą) miernika pola, do strojenia anten w samochodzie.

Wiele osób używa . To (poza pomiarem napięcia w.cz na zaciskach anteny ), jedyny miarodajny pomiar tego, co wypromieniowuje antena .

cobra_bajka napisał:

Kogo będzie stać na zakup takiego miernika, jeśli ma on posłużyć do jednorazowego dopasowania anteny w samochodzie.
    Przecież taki miernik to koszt rzędu 600 - 1900 PLN.
    O czym Ty piszesz.

Ciekawe ... Robiłem wielokrotnie takie mierniki i nigdy ich koszt nie przekraczał 20 - 60 zł . Czy kawałek miernika, obwód rezonansowy, 2 diody i parę rezystorów i kondensatorów może kosztować 600 - 1900 PLN ?

cobra_bajka napisał:

Także podsumowując.
    Do strojenia anten używamy jedynie mierników, tzw. SWR.

Miernikiem niczego nie nastroisz . Na mierniku widzisz jedynie efekty strojenia. Stroi się innymi narzędziami .
    Zapewniam Cię, że da się zestroić sam kabel, bez anteny, tak, że miernik SWR będzie wskazywał 1,1 .
  • #22 2716055
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Nie sądzę, aby "Kowalski", poradził sobie ze zbudowaniem takiego układu.
    Piszesz, że wiele osób używa.
    Chyba "krótkofalowcy", których stać na zakup radia za 2000 i do tego mierniczek, jako dodatek.
    A miernik pola, najtańszy (tzw. ręczniak) kosztuje ok. 640 PLN.
    Dlatego przestań ludziom mącić w głowach, miernikami własnej konstrukcji.
    Od lat używa się prostych urządzeń SWR i nikt nie narzeka.
    Pozdrawiam.

http://img141.imageshack.us/img141/9569/1092302848sr.jpg
  • #23 2716110
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

cobra_bajka napisał:

Więc warto wejść w XXI wiek, i zrewidować swoje poglądy i pomiary :).
    Ten dział jest właśnie po to, by rozmawiać o miernikach własnej konstrukcji . To nie jest dział "Co kupić i gdzie kupić?".

Nikt nie narzeka ? To skąd tyle postów z prośbą o pomoc w zestrojeniu anten z radiami, tanimi "popularnymi" chińskimi miernikami SWR ?
    Odpowiedź w pierwszym załączniku :) .

Na rysunku, z pierwszego załącznika, można zobaczyć, jak wyglądają pomiary, wykonane takimi "miernikami" ...
    Dalej więc promujmy tanie mierniki SWR z Allegro i pomiary wykonane takimi miernikami :) .

cobra_bajka napisał:

W drugim załączniku jest cała dokumentacja miernika natężenia pola . To ma być trudne do zrobienia i kosztować więcej niż 50 zł ?
    Jeżeli jednak dla kogoś piszącego w tym dziale jest to jednak trudne do złożenia lub zrozumienia, to może nie powinien tu zaglądać, tylko do działu " Początkujący... " ?

p.s. wykres pochodzi z książki Z. Bieńkowskiego "Poradnik ultrakrótkofalowca" strona 935.
    Załączniki:
    • Jak używać miernika SWR do kalibracji anteny CB? tani miernik.JPG (10.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mnp.zip (27.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 2716415
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    cobra_bajka napisał:
    Piszesz, że wiele osób używa.
    Chyba "krótkofalowcy", których stać na zakup radia za 2000 i do tego mierniczek, jako dodatek.

...krótkofalowcy to przede wszystkim mają wiedzę w tym temacie, muszą się nią wykazać na egzaminie, na falach radiowych rozmawiają na te tematy...

cobra_bajka napisał:
    ... około 20cm drutu,kondensator dostrojczy, dwa kondensatory, jedna/dwie diody i dołączasz multimetr za 15zł i to ma kosztować 640zł?
    cobra_bajka napisał:

Pozdrawiam.

...nie narzeka bo nie wie co faktycznie wychodzi w eter.

A resztę wyjasnił Ci kol. C2H5OH

Marek
  • #25 2716574
    SP5IT
    Ocena: 1669
    Miernik pola do 100MHz:
    http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/rf/sfsm.htm
    Sądzę, że w 5zł sie zamknie.
    Michał
    Załączniki:
    • Jak używać miernika SWR do kalibracji anteny CB? sfsm.gif (2.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 2718312
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    cobra_bajka napisał:

Cobra_bajka? chyba nie jesteś Kowalskim? Dla Kowalskich proponuję układ takiego miernika, który wykonałem po Twoim stwierdzeniu w ... 9min45sek.
    Miernik wykonałem w obudowie spalonego zasilacza. wtyki niegdyś na 230V pasują mi do miernika jako woltomierza.
    Cewka to 3 zwoje DNE1,2 na φ 33mm (wykorzystałem butlę z gazem do zapalniczek)
    C1 - trymer 60pF
    D -jakaś AA....
    C2 -10nF
    Układ jest polutowany w powierzu (żadnych obwodów drukowanych) i przyklejony do oryginalnej płytki zasilacza.

Kolejne fotki ukazują to.

Poniewż ten miernik zrobiłem z myślą o "Kowalskim", tak więc wyślę go jako gratis jednej z dziesięciu osób które do mnie napiszą e-maila w tej sprawie. Zrobię losowanie

Marek
    Załączniki:
    • Jak używać miernika SWR do kalibracji anteny CB? Stroj.JPG (172.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak używać miernika SWR do kalibracji anteny CB? Na mierniku.JPG (153.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak używać miernika SWR do kalibracji anteny CB? mnp1.JPG (78.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak używać miernika SWR do kalibracji anteny CB? schemat.GIF (3.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 2718917
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    No i teraz wisni@ zestroi sobie antenkę w samochodzie.
    wiśni@, powodzenia
    A pozostałym kolegom dziękuje za okazanie takiego zaineresowania i zamieszczenia obrazków, jakże istotnych układów, bez których nie można się poruszać w świecie CB.
    Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
  • #28 2719044
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

cobra_bajka napisał:
    ...A pozostałym kolegom dziękuje za okazanie takiego zaineresowania i zamieszczenia obrazków, jakże istotnych układów, bez których nie można się poruszać w świecie CB.
    Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Nie ma za co. Jak będziesz chciał się jeszcze czegoś nauczyć i dowiedzieć na temat CB i strojenia anten, to chętnie pomożemy .

Warto poczytać ten temat :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic319025.html
    Wiele ciekawych i przydatnych informacji dla "Kowalskiego" :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy użycia miernika SWR do kalibracji anten CB oraz problemów związanych z montażem i strojenie anten samochodowych. Omówiono różne typy mierników SWR, w tym dwuwskaźnikowe i jednowskaźnikowe z przełącznikiem i potencjometrem, opisując procedurę kalibracji: pomiar mocy w pozycji POWER, ustawienie wskaźnika w pozycji CALIBRATION, a następnie odczyt współczynnika fali stojącej (SWR) w pozycji SWR. Idealny SWR to 1, akceptowalny do 1,6. W przypadku mierników z dwupozycyjnym przełącznikiem (np. Alan) kalibracja polega na ustawieniu wskaźnika na maksimum w pozycji CAL i odczycie SWR.

Poruszono także kwestie montażu anten na uchwytach, zwłaszcza na klapie bagażnika, gdzie często brak odpowiedniego uziemienia (masy) powoduje podwyższony SWR (np. 1,9–2,3). Zaleca się przesuwanie uchwytu, sprawdzanie masy i ewentualne skracanie anteny (bat) w zależności od różnic SWR na kanałach 1 i 40. SWR powyżej 3 wskazuje na poważne problemy z dopasowaniem.

W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące stosowania mierników natężenia pola jako alternatywy do strojenia anten, jednak ich koszt i skomplikowanie powodują, że większość użytkowników korzysta z prostych mierników SWR. Podkreślono, że miernik SWR pokazuje jedynie efekt strojenia, a nie sam proces, który wymaga doświadczenia i wiedzy. Wspomniano o możliwości stosowania skrzynek antenowych w linii kabla dla poprawy dopasowania.

Wskazano na literaturę fachową (np. poradnik Z. Bieńkowskiego) oraz dostępne schematy i konstrukcje mierników własnej roboty, które mogą być pomocne dla zaawansowanych użytkowników. Podsumowując, prawidłowa kalibracja miernikiem SWR wymaga znajomości obsługi urządzenia, odpowiedniego montażu anteny z zapewnieniem masy oraz ewentualnej regulacji długości anteny dla uzyskania optymalnego współczynnika fali stojącej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA